#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Životní jubileum paní primářky MUDr. Jarmily Živné


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,29, 2023, No. 3, p. 202.
Kategorie: Osobní zprávy

V letošním roce slaví významné životní jubileum paní MUDr. Jarmila Živná, emeritní primářka Hematologicko-transfuzního oddělení nemocnice Hranice a. s.

MUDr. Jarmila Živná pochází z Bystřice pod Hostýnem, kde prožila své dětství a dospívání. Po absolvování gymnázia v Holešově se rozhodla pokračovat ve studiích na Lékařské fakultě Univerzity J. E. Purkyně v Brně. Svá vysokoškolská studia ukončila v květnu 1978 a získala titul MUDr.

V témže roce nastoupila jako sekundární lékařka na interní oddělení nemocnice Hranice. Po absolvování atestace v oboru všeobecného lékařství prvního stupně v roce 1981 se začala specializovat v oboru hematologie a transfuzní služba. Na jaře 1987 úspěšně složila atestační zkoušku z tohoto oboru a 1. 9. 1987 byla jmenovaná primářkou Hematologicko-transfuzního oddělení nemocnice Hranice. Její oddělení tehdy zahrnovalo hematologickou ambulanci, hematologickou laboratoř, krevní banku a transfuzní část s odběrovým a výrobním úsekem.

V roce 1998 proběhla za přispění MUDr. Jarmily Živné rekonstrukce oddělení, která modernizovala jednotlivé úseky v souladu se správnou výrobní praxí. V rámci zefektivnění výroby došlo ke zrušení zpracovatelského úseku krve, hematologicko-transfuzní oddělení se stalo odběrovým střediskem TO FN Olomouc.

Primářka MUDr. Jarmila Živná vedla svůj tým s cílem poskytnout kvalitní lékařskou péči pro pacienty hematologické ambulance a kvalitní laboratorní diagnostiku pacientům hranického regionu. Současně se zasazovala o rozvoj silné dárcovské základny na Hranicku.

Vyznačovala se nejen svou odborností, ale také velkou empatií a lidským přístupem ke svým pacientům. Získala si jejich důvěru a oblibu tím, že je vnímala nejen jako pacienty, ale také jako lidi s jejich starostmi a radostmi. I když byla hlavně lékařkou, hematologická laboratoř byla za jejího působení vybavena moderními analyzátory. V zdravotních sestřičkách a laborantkách dokázala vzbudit obrovský zájem o obor a umožnila jim další vzdělávání. Na malém pracovišti hematologicko-transfuzního oddělení v Hranicích tak vždy pracovaly velmi odborně erudované laborantky a zdravotní sestry. Zároveň zde vznikl vynikající lidský kolektiv.

Za prim. MUDr. Živné se výrazně posílila dárcovská základna na Hranicku. Díky své vstřícné povaze dokázala pro dárce vytvořit velmi příjemné prostředí, kam doposud rádi chodí.

MUDr. Jarmila Živná je odjakživa velmi pokroková, zajímá se o novinky nejen v hematologii a transfuzní službě, ale snaží se zůstat v kontaktu i s interní medicínou. Dlouhodobě sloužila jako lékařka na interním oddělení a v současné době pracuje nejen na hematologické ambulanci, ale i jako lékařka v centru pro seniory Zahrada v Bystřici pod Hostýnem.

V roce 2011 došlo v nemocnici Hranice ke sloučení hematologické laboratoře s oddělením klinické biochemie. MUDr. Jarmila Živná byla tehdy u toho a její cenné rady, zkušenosti a ohromný kus práce pomohly přivést oddělení klinické biochemie a hematologie k první akreditaci.

Mimo pracovní činnost MUDr. Jarmila Živná věnuje čas své rodině, zejména dvěma vnoučatům a dcerám, se kterými sdílí mnoho aktivit. Překypuje ohromnou energií a životní silou. V zimě se ráda věnuje lyžování a v létě objevuje krásy přírody na kole nebo pěšky. Mezi její vášně patří také golf, který se stal nedílnou součástí jejího života. Aby udržela rovnováhu mezi prací a odpočinkem, zajde si do divadla, na koncerty, do galerie nebo si ráda přečte pěknou knihu. Její velkou zálibou je také cestování.

MUDr. Jarmila Živná je nejen vynikající lékařka, ale rovněž velmi společenský, přátelský a moudrý člověk, který je vzorem pro své spolupracovníky.

 

Do dalších let ji přejeme hodně elánu a zdraví.

Za kolektiv HTO a OKBH Hranice
MUDr. Kateřina Vinklárková


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 3

2023 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#