#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sekce HPB a biliární chirurgie


Autoři: M. Ryska
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2022, roč. 101, č. 9, s. 415.
Kategorie: Editorial

Hepato-pankreato-biliární chirurgie (HPB) přináleží k velmi obtížným kapitolám břišní chirurgie. Nehledě na velký pokrok v chirurgické technice za poslední tři desetiletí, s některými výsledky nemůžeme být zcela spokojeni. Týká se to zejména dlouhodobých výsledků. U benigních onemocnění jde přibližně o 20 % nemocných, u kterých je v důsledku povahy onemocnění a primárního ošetření vyžadován mnohdy opakovaný chirurgický výkon. U malignit, u kterých je radikální resekce jedinou potenciální metodou skýtající šanci na dlouhodobější přežití, ani profesionálně provedený výkon neposkytuje plnou záruku. Není to v důsledku chyby chirurgie, jeho zkušenosti či obratnosti. Na vině je nepříznivá biologická povaha nádorů a mnohdy pozdně stanovená diagnóza.

Sekce HPB chirurgie je jednou z nejstarších sekcí České chirurgické společnosti ČLS JEP. Byla založena v roce 1993 a vydávala po dobu 16 let odborný Bulletin HPB, jehož cílem bylo zlepšení postgraduálního vzdělávání v této oblasti. Velmi populární a hojně navštěvované se staly četné akce společnosti, z nichž nejvýznamnějšími byla sympozia na hradě Loket.

Je velkou zásluhou několika našich předních chirurgů, že pokračuje v činnosti sekce, nyní po řádných volbách pod vedením doc. MUDr. M. Oliveria, Ph.D. FEBS. Cílem je obnovit odbornou platformu pro všechny lékaře, kteří se problematikou HPB chirurgie zabývají, a v jejím rámci se aktivně podílet na činnosti České chirurgické společnosti ČLS JEP. Dalším cílem je zvýšit počet našich lékařů, kteří získají mezinárodní atestaci z hepatopankreatobiliární chirurgie, a pevně ukotvit naši sekci v Evropské hepatopankreatobiliární asociaci.

Toto číslo našeho časopisu sestavil prof. MUDr. R. Gürlich, CSc. z Chirurgické kliniky 3. lékařské fakulty UK, z pracoviště s velkou zkušeností s HPB chirurgií. Prof. Gurlich jako jeho šéf je naším předním HPB chirurgem. V předkládaných příspěvcích se mu podařilo představit obraz chirurgického ošetření benigních i maligních onemocnění žlučových cest. Čtenář je tak seznámen v souhrnném sdělení A. Nikova s R. Gürlichem s chirurgickou léčbou karcinomu extrahepatálních žlučových cest, a to včetně indikací k jaternímu přenosu. M. Oliverieus, R. Gürlich se v druhém souhrnném sdělení zabývají problematikou chirurgického ošetření iatrogenních poranění žlučových cest a zejména s novou klasifikací ATOM. Cenný rozbor špatných výsledků léčby zhoubných nádorů mimojaterních žlučových cest přináší původní práce V. Třešky se spoluautory. Stejně tak je přínosem práce o segmentární resekci žlučových cest (P. Skalický se spoluautory). Obtížnou problematikou je chirurgické ošetření intrahepatického cholangiokarcinomu. Z. Šubrt se spoluautory se věnuje především rizikovým faktorům, které ovlivňují přežití nemocných.

Představujeme toto číslo nejen k pozornosti HPB chirurgům, ale všem, kteří se s pacienty indikovanými k operaci žlučových cest setkávají.

Prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc.

editor Rozhledů v chirurgii


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 9

2022 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#