#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antibiotická terapie pooperační bronchopneumonie u pacientů po plicních resekcích – zkušenosti jednoho centra


Antibiotic therapy of postoperative bronchopneumonia in patients after lung resections – single-site experience

Introduction: Infectious complications after lung surgery are the most important factor that affects mortality and morbidity, prolongs hospital stays and increases financial costs. According to various sources, 30-day mortality after lung resections reaches 1−23%. Infectious complications account for 20−75% of overall mortality. The infections most often present as postoperative pneumonia (POP), and their treatment is based on empirical and targeted antibiotic therapy. Any time lag in initiating effective antibiotic therapy significantly increases morbidity and mortality. Postoperative pneumonia is defined according to current guidelines of the American Thoracic Society of 2016 as nosocomial or ventilator pneumonia in patients after surgery.

Methods: Evaluation of risk factors, infectious agents, morbidity and mortality in patients after lung resections at a single site in the period from 1 January 2018 to 31 December 2019.

Results: Of our group of 190 patients, 21 (11.1%) patients had POP which was severe in 6 (33% with POP) patients, and 11 patients with POP required artificial oxygenation for saturation below 92%. Two patients with POP had to be intubated for respiratory failure, and 3 patients required noradrenaline circulatory support. One patient with severe POP died of multiorgan failure after developing refractory sepsis.

Conclusion: Early identification of lung infection and early initiation of POP therapy are critical points for reducing morbidity and mortality after lung resections. Advanced antibiotic regimens for POP stratify the risk of mortality and infection with multidrug-resistant bacterial strains. However, the regimes require modification according to the epidemiological situation at the site with individualization of the specific procedure. Other research tasks include identification of valid markers of the initial stages of infection, and targeting of antibiotic therapy according to risk stratification and the relationship with physiological flora.

Keywords:

Lung resection – infectious complications – postoperative complications – pneumonia – antibiotic therapy


Autoři: J. Hanuliak;  M. Szkorupa;  J. Chudáček;  D. Klos ;  M. Gregořík;  T. Řezáč;  M. Stašek
Působiště autorů: I. chirurgická klinika Fakultní nemocnice Olomouc
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2022, roč. 101, č. 4, s. 168-175.
Kategorie: Původní práce
doi: https://doi.org/10.33699/PIS.2022.101.4.168–175

Souhrn

Úvod: Infekční komplikace po operacích plic jsou nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím mortalitu a morbiditu, prodlužují délku hospitalizace a zvyšují finanční náklady. Třicetidenní mortalita po plicních resekcích dosahuje dle různých zdrojů 1−23 %. Infekční komplikace se na celkové mortalitě podílejí 20–75 %. Klinickým obrazem infekce je nejčastěji pooperační pneumonie (POP). Základem léčby infekcí je empirická a cílená antibiotická terapie. Časová prodleva zahájení účinné antibiotické terapie zásadně zvyšuje morbiditu i mortalitu. Pooperační pneumonie je definována podle současných guidelines Americké hrudní společnosti z roku 2016 jako nozokomiální nebo ventilátorová pneumonie u pacientů po chirurgickém výkonu.

Metody: Zhodnocení rizikových faktorů, infekčních agens, morbidity a mortality u pacientů po plicních resekcích jednoho pracoviště v období od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2019.

Výsledky: Z našeho souboru 190 pacientů mělo POP 21 (11,1 %) pacientů, z toho 6 (33 % s POP) s těžkým průběhem, arteficiální oxygenaci pro saturaci pod 92 % vyžadovalo 11 pacientů s POP. Dva pacienti s POP museli být pro respirační selhání intubováni, tři pacienti vyžadovali podporu oběhu noradrenalinem. Jeden pacient s těžkou POP zemřel na multiorgánové selhání při rozvoji refrakterní sepse.

Závěr: Časná identifikace plicní infekce a časné zahájení terapie POP jsou kritickými body pro redukci morbidity a mortality po plicních resekcích. Rozšířené antibiotické režimy pro POP stratifikují riziko mortality a infekce multirezistentními bakteriálními kmeny. Režimy však vyžadují modifikaci dle epidemiologické situace pracoviště s individualizací konkrétního postupu. Identifikace validních markerů počátečních fází infekce, cílenost antibiotické terapie dle stratifikace rizika a vztah fyziologické flory jsou dalšími úkoly výzkumu.

Klíčová slova:

pooperační komplikace – pneumonie – antibiotická terapie – infekční komplikace – resekce plíce

ÚVOD

Plicní karcinom je celosvětově nejčastější příčinou úmrtí na maligní onemocnění. Jeho incidence stoupá. Přes významné pokroky v onkologické léčbě pokročilých stadií zůstává jedinou kurabilní léčbou časných stadií chirurgická resekce. Díky pokroku v anestezii, hrudní chirurgii i intenzivní péči podstupují radikální operaci vyšší věkové kategorie a rizikovější pacienti. I z tohoto důvodu se hospitalizační mortalita dlouhodobě příliš nemění a pohybuje se mezi 1−23 % [1−5]. Infekční komplikace se na mortalitě podílejí nejvíce, a to v 22−75 % [5,6]. Prevalence infekčních komplikací u pacientů po plicních resekcích se podle recentních studií pohybuje mezi 5−15 % [6,7]. Klinickým obrazem infekce je nejčastěji pooperační pneumonie (POP), syndrom akutní dechové tísně, popřípadě jejich komplikace v podobě pleuritidy, empyému či sepse. Základním kamenem léčby těchto infekcí je antibiotická léčba. Časová prodleva podání účinné antibiotické léčby zásadně zvyšuje morbiditu i mortalitu nemocných. Standardním postupem je zahájení antibiotické léčby bez znalosti infekčního agens (empiricky, necíleně). Kultivace s identifikací patogenů a určení citlivosti k antibiotikům obvykle trvá dva až tři dny. Dle výsledků je nutno provést korekci antibiotické léčby (eskalaci, deeskalaci). Nicméně i tohle zdánlivě krátké časové prodlení nasazení účinné a cílené antibiotické terapie může být zodpovědné za vysoký podíl mortality POP a je základním argumentem pro vznik nových rozšířených guidelines. V literatuře je problematika POP často diskutována, výsledky studií jsou však ne zcela uspokojivé. Mezi zásadní otázky patří role kolonizace dýchacích cest, účinnost antibiotické profylaxe, detekce etiologického agens a diagnostika a léčba iniciálních stavů. POP se tak stává stavem nevyřešeným, často zmiňovaným jako „critical issue“.

Iniciální terapie dle guidelines Americké společnosti pro infekční nemoci (IDSA) / Americké hrudní společnosti (ATS) z roku 2016 [8] neobsahuje terapii aminopeniciliny, která je jednou z běžných strategií v australských a francouzských guidelines. Ověření této modifikace je předmětem této práce.

METODY

Prospektivní zhodnocení z univerzitního pracoviště bylo provedeno v období 1. 1. 2018 – 31. 12. 2019. Vstupní kritéria zahrnovala 1) indikaci k anatomické plicní resekci (lobektomie, bilobektomie, pneumonektomie) pro neinfekční onemocnění, 2) absenci známek akutní infekce, 3) absenci antibiotické terapie v předchozích 14 dnech, absenci systémové kortikosteroidní či imunosupresivní terapie, 4) normální jaterní a renální funkce, 5) informovaný souhlas nemocného vycházející z Helsinské deklarace, schválený institucionální etickou komisí.

Pacienti byli klinicky vyšetřeni dvakrát denně, každý den byla stanovena hodnota C-reaktivního proteinu, krevního obrazu a proveden RTG hrudníku. Antibiotická profylaxe byla podána dle standardizovaného protokolu pracoviště: 1 hodinu před operací podání 1,2 g cefazolinu i.v., druhá a třetí dávka za 4 hodiny, respektive za další 4 hodiny. Pacientům alergickým na penicilinovou řadu byl podán ciprofloxacin 400 mg i.v. hodinu před operací a pak za 4 a za 4 hodiny. Diagnóza POP byla stanovena na základě syntézy klinického, rentgenového a bakteriologického nálezu, dle kritérií pro nozokomiální pneumonie [8]. Všem těmto pacientům byly odebrány kontrolní mikrobiologické vzorky. Data týkající se charakteristiky pacientů a mikrobiologická vyšetření a jejich výsledky byly systematicky zaznamenány prostřednictvím standardizovaného postupu.

V souladu s platnými francouzskými a australskými guidelines byla pacientům s mírným průběhem POP podána léčba amoxicilinem s klavulanovou kyselinou v obvyklém dávkování 1,2 g à 8 hod. Při alergii na penicilinovou řadu byl ordinován levofloxacin v dávce 500 mg à 12 hod. U pacientů s vážnějším průběhem infekce, kteří navíc vyžadovali monitoraci na intenzivním lůžku, byla empirická léčba eskalována aminoglykosidy (gentamycin 8 mg/kg/den) nebo fluorochinolony (ofloxacin 200 mg à 12 hod.). U vysoce rizikových pacientů (významné komorbidity, bronchoplastické operace se závažným průběhem v době diagnózy POP) byl podáván piperacilin + tazobaktam 4,5 g à 8 hod. s ofloxacinem 200 mg à 12 hod. Pouze u pacientů se známkami sepse postupujeme dle doporučení IDSA/ATS z roku 2016.

Závažnost POP byla hodnocena modifikací dle guidelines IDSA/ATS 2007. Jako těžká POP s nutností přijetí na JIP byl hodnocen stav na základě: a) velkých kritérií (stačí jeden znak): invazivní mechanická ventilace, septický šok s nutností vazopresorů, b) malých kritérií (tři a více znaků + POP): porucha vědomí, dechová frekvence >30 dechů/min., hypoxemie <8,0 kPa, infiltrace ve více lalocích nebo oboustranně, hypotenze reagující na nálož tekutin, těžká metabolická dysbalance, leukopenie <36,0 C, těžké komorbidity, věk >65 let.

Statistická analýza byla provedena pomocí statistického softwaru IBM SPSS 22. Pacienti s neúplnými daty ve všech sledovaných časech byli z analýzy vyloučeni. Primární data byla popsána ukazateli popisné statistiky a sumarizována v četnostních tabulkách. Kategoriální proměnné byly popsány pomocí absolutních a relativních četností.

VÝSLEDKY

Do studie bylo zařazeno 231 pacientů, pro nesplnění vstupních kritérií nebo inkompletní klinická data bylo 41 pacientů vyřazeno. Finální soubor měl tedy 190 pacientů, průměrný věk byl 67,5 roku. Všechna další demografická data, rizikové faktory pro vznik POP, jakož i data týkající se typu a průběhu operačního výkonu shrnuje Tab. 1.

Tab. 1. Klinický stav, rizikové faktory pro vznik pooperační pneumonie před operací, operační výkon
Tab. 1: Preoperative clinical status and risk faktors for postoperative pneumonia, operative procedure
Klinický stav, rizikové faktory pro vznik pooperační pneumonie před operací, operační výkon<br>
Tab. 1: Preoperative clinical status and risk faktors for postoperative
pneumonia, operative procedure
Vysvětlivky: n − absolutní počet, SD − směrodatná odchylka, NSCLC – nemalobuněčný plicní karcinom, BMI − body mass index, FEV − force expiratory volume, CHOPN – chronická obstrukční plicní nemoc DM – diabetes melitus, ASA – skóre pro riziko anestézie dle Americké společnosti anesteziologů.

POP byla diagnostikována u 21 (11,1 %) pacientů, z toho u 12 (6,3 %) z nich bylo prokázáno etiologické agens (Tab. 2). U tří pacientů (1,6 %) vznikla infekce v ráně, u dvou pacientů (1,1 %) empyém hemitoraxu.

Tab. 2. Typ pooperační infekce, antibiotická léčba, etiologické agens
Tab. 2: Postoperative infection type, antibiotic treatment, etiological agents
Typ pooperační infekce, antibiotická léčba, etiologické agens<br>
Tab. 2: Postoperative infection type, antibiotic treatment, etiological agents
Vysvětlivka: n − absolutní počet

Antibiotická terapie byla podána u všech prokázaných POP (Tab. 2). Iniciální empirická terapie amoxicilinem s klavulanovou kyselinou byla zahájena u 14 (7,4 %), pro alergii na penicilinová antibiotika jeden pacient dostal levofloxacin. U jednoho pacienta musela být 2. den ATB terapie pro progresi klinického nálezu eskalována na piperacilin-tazobaktam + ofloxacin s následným promptním zlepšením. Dva pacienti s nově diagnostikovanou POP po bronchoplastické operaci a jeden s plicní fibrózou medikovali amoxicilin s klavulanovou kyselinou + ofloxacin. Piperacilin-tazobaktam s ofloxacinem byly nasazeny ve 2 případech s respiračním selháním a 1 po akutním infarktu myokardu (IM) po rozvoji POP.

Arteficiální oxygenaci pro saturaci pod 92 % vyžadovalo 35 pacientů, z toho 11 s POP (Tab. 3). Dva pacienti s POP museli být intubováni, šlo o dva nemocné po bronchoplastické operaci komplikované empyémem hrudníku při bronchopleurální píštěli. Jeden pacient byl intubován pro rozvoj respirační insuficience při rozsáhlém akutním infarktu myokardu. Průměrná délka hospitalizace na jednotce intenzivní péče (JIP) byla 3,6 dne se signifikantním nárůstem u POP (6,1) oproti pacientům bez POP (3,2), podobný vliv měla POP i na celkovou délku hospitalizace.

Tab. 3. Srovnání výsledků pro pacienty s nebo bez pooperační pneumonie
Tab. 3: Outcome in patients with or without postoperative pneumonia
Srovnání výsledků pro pacienty s nebo bez pooperační pneumonie<br>
Tab. 3: Outcome in patients with or without postoperative pneumonia
Vysvětlivky: UPV − umělá plicní ventilace, JIP − jako těžká POP s nutností JIP byla hodnocena POP dle guidelines IDSA/ATS 2007, NOAD – noradrenalin.

Z 21 pacientů s POP mělo těžký průběh s nutností přijetí na JIP 6 (28,5 %) pacientů. Dva pacienti zemřeli, jeden s POP a jeden po závažném IM na kombinované oběhové a respirační selhání. Shodně tři pacienti s POP i bez POP vyžadovali podporu oběhu noradrenalinem. V době diagnózy byla průměrná hodnota leukocytů a CRP 13,9×109/l, resp. 88,5 mg/l. U jednoho pacienta s POP léčenou kombinací piperacilin-tazobactam + ofloxacin se projevila akutní divertikulitis s perforací a nutností sanace infekčního fokusu operačně (operace sec. Hartmann).

DISKUZE

Pooperační bronchopneumonie je definována prezencí klinického obrazu (teplota vyšší než 38 °C) a/ nebo abnormálního radiologického nálezu (nové nebo měnící se radiografické infiltráty či nová konsolidace plicní) a/nebo laboratorním nálezem (počet leukocytů nižší než 4x109/l či vyšší než 10x109/l (tyto hodnoty nejsou v souvislosti s jinou příčinou). Zároveň musejí být přítomny alespoň dvě z následujících kritérií: a) nový výskyt hnisavého sputa nebo změna charakteru sputa, b) nově vzniklý, zhoršující se kašel, dušnost nebo tachypnoe, c) typický poslechový dýchací šelest, d) pokles saturace. Izolované nálezy těchto symptomů jsou nespecifické pro diagnostiku POP. Zvláště horečka, změněná expektorace, respirační potíže a abnormální radiologické nálezy jsou po operacích plic přítomny nejčastěji. K racionálnímu stanovení diagnózy POP může vést jedině pečlivý systematický rozbor klinického, radiologického a laboratorního vyšetření.

Zásady léčby POP se neliší od zásad terapie pneumonie získané v nemocnici (HAP) a ventilátorové pneumonie (VAP). Empirickou (necílenou) antibiotickou terapii je doporučeno zahájit při klinickém podezření na POP do hodiny od prvních příznaků. Zpožděné podání či užívání antibiotik se sníženou aktivitou na vyvolávající agens může být dalším faktorem zvyšujícím morbiditu i mortalitu. Zvláště rizikovou skupinou jsou pacienti s těžkým průběhem se známkami septického šoku [9,10]. U kardiopulmonálně stabilního, nealterovaného pacienta s nejistou diagnózou je nutná pečlivá observace a cílení antibiotické léčby dle výsledků kultivace [11,12].

Nepřesná diagnostika POP může vést k nadužívání antibiotik a s ním spojenému riziku vzniku toxicity antibiotik, dysmikrobie, superinfekce a vzniku bakteriální rezistence. Neúčinná antimikrobiální léčba může vést k vyšší mortalitě a morbiditě. Proto si pokyny pro HAP i VAP ATS z roku 2016 kladou za jeden ze základních cílů, aby ≥95 procent pacientů s POP obdrželo empirickou antibiotickou terapii s širokým spektrem účinnosti, zaujímajícím i možné etiologické agens obvykle způsobující bronchopneumonii [8]. Vznikly tak antibiotické režimy s vyšším spektrem účinnosti, silnějším dávkováním a logicky i vyšším rizikem vzniku nežádoucích účinků (infekcí způsobených Clostridium difficile, antimikrobiální rezistence a jiných) [13].

Racionální je kombinace časné, pokud možno účinné agresivní empirické terapie s agresivní deeskalací po určení citlivosti vyvolávajícího mikroorganismu. Na míru šitá antibiotická terapie nebyla spojena se zvýšenou úmrtností [14,15], delší dobou hospitalizace na jednotce intenzivní péče [15] či vznikem rekurentní pneumonie [14].

Přes rozvoj nových metod zůstává kultivační vyšetření sputa se stanovením citlivosti na antibiotika zlatým standardem u každého pacienta s podezřením na HAP a VAP. Oproti pozitivní hemokultuře, sekretu z HD či pleurální tekutiny, které definitivně identifikují patogen, mikroorganismus vyrůstající ze sputa není definitivním důkazem, že je etiologickým činitelem pneumonie. Při posuzování výsledků je nutné zvažovat možnost kontaminace sputa v dutině ústní a kolonizaci dýchacích cest (přítomnost mikrobů bez souvislosti s klinickými projevy).

V případě nedávného užití antibiotik by měla být z důvodů možné rezistence podávána antibiotika jiné skupiny či alespoň generace. Ke vzniku rezistence může vést též pomalý vzestup a kolísání hladin antibiotik. Mimoto jsou ATB vázána na sérové bílkoviny, které jsou zásadní pro dosažení efektivní koncentrace ve tkáních. Hypoproteinemie často doprovází septický stav, dávkování antibiotik je však dále nutné upravit při renální insuficienci a jaterním selhání, jak z důvodů změny metabolismu bílkovin, tak z důvodů ovlivnění jejich eliminace. U kriticky nemocných pacientů s infekcí způsobenou gramnegativními bakteriemi či u infekcí, jejichž inhibiční koncentrace jsou zvýšené, se doporučuje zvolit prodloužený režim podávání ATB (Tab. 4).

Tab. 4. Prodloužení infuzní terapie beta-laktamů včetně úpravy dle clearance kreatininu – volně dle Boluse [16]
Tab. 4: Prolongation of beta-lactam infusion therapy, including adjustments for creatinine clearance – freely according to Bolus [16]
Prodloužení infuzní terapie beta-laktamů včetně úpravy dle clearance kreatininu – volně dle Boluse [16]<br>
Tab. 4: Prolongation of beta-lactam infusion therapy, including adjustments for creatinine clearance – freely according to
Bolus [16]

Beta-laktamová antibiotika zabraňují tvorbě trojrozměrné struktury buněčné stěny bakterií, díky čemuž dochází ke smrti mikroorganismu. Účinek je časově závislý, vysoké koncentrace vykazují stejný účinek jako ty, které jsou těsně nad hodnotou minimální inhibiční koncentrace (MIC). Prodloužené infuze beta-laktamů tak dosahují cílů farmakodynamické účinnosti efektivněji než krátké infuze. Prodloužená infuze může být podána buď kontinuálně (po celý dávkovací interval), nebo prodlouženou infuzí (po dobu tří až čtyř hodin). V metaanalýze 22 randomizovaných studií srovnávajících prodloužené a rychlé infuze antipseudomonálních beta-laktamů u pacientů se sepsí měly prodloužené infuze o 30 % nižší úmrtnost (poměr rizika 0,70, 95 % CI 0,56−0,87) [17].

Klinickou odpověď na zvolené ATB schéma hodnotíme u každého pacienta individuálně.

Zlepšení pacienti, kteří nemají identifikovaný patogen během 48 až 72 hodin, profitují z vysazení empirické antibiotické léčby proti Staphylococcus aureus a proti multirezistentním gramnegativním bacilům. Naopak u pacientů, kteří se klinicky nezlepší ani po 72 hodinách od zahájení empiricky podaných antibiotik, bychom měli znovu odebrat vzorky na mikrobiologické vyšetření a hledat i méně obvyklé patogeny způsobující POP (mykobakterie, viry, mykotické infekce), pátrat po jiném zánětlivém ložisku (infekce v ráně, IMC, kanylová sepse aj.), vyloučit sekundární komplikace POP (absces v ráně, absces plic, empyém) a empirický režim rozšířit tak, aby zahrnoval další rezistentní organismy. Díky těmto rozšířeným režimům by však v praxi k nutnosti další eskalace terapie na rezistentní organismy nemělo docházet.

Sedmidenní antibiotický cyklus bývá efektivní u naprosté většiny pacientů s POP a může snížit výskyt rezistentních organismů [10]. Individualizovanou dobu léčby vyžaduje závažný průběh onemocnění, komplikace ve smyslu empyému, abscesu a metastatické infekce a imunokompromitovaní pacienti s pomalou odpovědí na léčbu. U těchto velice závažných stavů postupujeme přísně individuálně a antibiotická léčba obvykle přesahuje sedmidenní cyklus. V takové situaci se na rozhodnutí kromě dynamiky leukocytů a CRP může podílet vývoj sérové hladiny prokalcitoninu. Přestože neexistuje evidence- based přístup k použití prokalcitoninu, jeho nízká sérová hladina (<0,25 ng/ml) nebo klesající tendence (pokles o ≥ 80 procent od vrcholu) spolu s klinickým zlepšením pacienta poskytují dostatečnou podporu k vysazení antibiotik [18]. Primární perorální podání ATB nebo konverze intravenózního na perorální podání je možné při stabilním stavu, s klinickým zlepšením a s funkčním gastrointestinálním traktem.

Antibiotický režim podle doporučení ATS z roku 2016 volíme dle průběhu POP, dle přítomnosti rizikových faktorů pro multirezistentní infekce, na základě znalosti patogenů daného zdravotnického zařízení a podle předchozích mikrobiologických údajů jednotlivých pacientů.

Pro závažný klinický průběh POP svědčí těžký průběh POP v době diagnózy (např. vysoké APACHE skóre, šok, kóma, respirační selhání, ARDS), přítomnost závažných komorbidit a prokázaná přítomnost bakteriemie, z hlediska dynamiky RTG či CT pak rychle progredující infiltráty s postižením více laloků či kavitací [19−21].

Z hlediska přítomnosti rizikových faktorů pro vznik infekce vyvolané multirezistentními bakteriemi (MRB) vypracovala Americká skupina pro HAP a VAP doporučení, ve kterém stratifikuje míru rizika vzniku POP způsobené MRB, Pseudomonas aeruginosa a MRSA (Tab. 5). Rizikovým faktorem pro vznik a závažnost MRB infekce u HAP je septický šok, i.v. aplikace antibiotik v době ≤90 dní a organické postižení plic (bronchiektázie, cystická fibróza).

Tab. 5. Rizikové faktory pro infekci vyvolanou MRB u pacientů s pneumonií získanou v nemocnici a ventilátorovou pneumonií volně dle Kalila [8]
Tab. 5. Risk factors for MRB infection in patients with hospital-acquired pneumonia and ventilator-associated pneumonia freely according to Kalil [8]
Rizikové faktory pro infekci vyvolanou MRB u pacientů s pneumonií získanou v nemocnici a ventilátorovou pneumonií
volně dle Kalila [8]<br>
Tab. 5. Risk factors for MRB infection in patients with hospital-acquired pneumonia and ventilator-associated pneumonia
freely according to Kalil [8]
Vysvětlivky: MRB – multirezistentní bakterie, HAP – pneumonie získané v nemocnici, VAP – ventilátorová pneumonie, ARDS – syndrom akutní dechové tísně, MRSA – methicillin-resistant Staphylococcus aureus

Při výskytu MRB bakterií v konkrétním nemocničním zařízení nad určitou mez je zařízení hodnoceno jako rizikové a jsou voleny posílené antibiotické režimy. Jako rizikový je hodnocen výskyt MRSA ve více než 20 % či multirezistentní G bakterie ve ≥10 % a neznalost prevalence MRSA či MRB v daném zařízení.

Individualizované postupy na základě známé kolonizace dýchacích cest pacienta MRSA, MRB či vzorku z dýchacích cest s převládajícími gramnegativními bacily v Grammově barvení by měly být vedeny doporučenými postupy (Graf 1). U nejčastěji se vyskytující skupiny pacientů s POP (bez rizikových faktorů) se v našem centru upřednostňuje piperacilin-tazobaktamem, protože má větší pravděpodobnost aktivity proti gramnegativním bacilům než fluorochinolony. S ohledem na možnost akutního poškození ledvin je u pacientů s rizikem MRSA nutná obezřetnost při podávání kombinace vankomycinu s piperacilinem-tazobaktamem.

Graf 1. Empirická léčba HAP u pacientů s normální funkcí ledvin volně dle Kalila [8]
Graph 1: Empirical treatment of HAP in patients with normal renal function freely according to Kalil [8]
Empirická léčba HAP u pacientů s normální funkcí ledvin volně dle Kalila [8]<br>
Graph 1: Empirical treatment of HAP in patients with normal renal function freely according to Kalil [8]

Celková mortalita v našem souboru (190 pacientů) dosahovala 1,1 %, pouze 0,55 % připadalo na POP. V přibližně 33 % probíhala POP jako těžká s nutností přijetí na JIP. Přítomnost závažné gastrointestinální komplikace (perforovaná divertikulitida s nutností Hartmannovy resekce v 6. den po zahájení terapie POP piperacilin-tazobaktam + ofloxacin) podtrhuje rizika nežádoucích účinků antibiotické terapie. G infekce byla prokázána u 41,7 %, přičemž se pouze v jednom případě jednalo o MRB. Kmen MRSA se v naší sestavě neprokázal. Klinický výsledek i mikrobiologické charakteristiky umožňují v našem zařízení redukovat agresivní strategii guidelines ATS z roku 2016.

Přes relativně malé počty POP lze usuzovat, že bronchoplastické operace jsou důležitým rizikovým faktorem. Nelze však usuzovat na rozdíl v rizikovosti POP při otevřeném nebo miniinvazivním přístupu. Je dále nutné evidovat vztahy mezi předoperační kolonizací a POP, jejichž pochopení může být klíčem k rozhodnutí o individualizovaném kurativním podání antibiotika před nebo po operaci plic a v konečném důsledku i ke snížení výskytu a závažnosti POP.

ZÁVĚR

Infekční komplikace po operacích plic zůstávají nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím mortalitu a morbiditu, zásadně prodlužují délku hospitalizace a zvyšují její finanční náklady. Přes závažnost těchto stavů zůstává role kolonizace dýchacích cest, antibiotická profylaxe i etiologické agens POP, stejně i diagnostika iniciálních stavů přinejmenším nejistá. Kauzální je antibiotická léčba, zpočátku empirická, později cílená. Nové rozšířené antibiotické režimy pro POP stratifikují riziko mortality a infekce MRB. Zásadním faktorem pro aplikaci konkrétního režimu je však epidemiologická situace pracoviště. Cílem je, aby podaná antibiotická léčba byla účinná alespoň v 95 % případů. Faktory implikující vyšší rizikovost pak musejí vést k iniciální terapii agresivní antibiotickou terapií. Identifikace validních markerů počátečních fází infekce, cílenost antibiotické terapie dle stratifikace rizika a vztah fyziologické flory jsou dalšími úkoly výzkumu.

Seznam zkratek:

APACHE II – acute physiology and chronic health evaluation II

ARDS         – acute respiratory distress syndrome

ATB            – antibiotika

ATS           – Americká hrudní společnost

ESBL        – beta-laktamáza s rozšířeným spektrem

HAP          – hospital-acquired pneumonia

HD            – hrudní drén

I.V.            – intravenózní

IDSA         – Americká společnost pro infekční nemoci

IM             – infarkt myokardu

IMC          – infekce močových cest

JIP           – jednotka intenzivní péče

MIC         – minimální inhibiční koncentrace

MRB        – multirezistentní bakterie

NSCLC   – nemalobuněčný plicní karcinom

NOAD    – noradrenalin

POP      – pooperační pneumonie

RR        – poměr rizika

SD        – standard deviation

VAP     – ventilator-associated pneumonia

Tento článek byl podpořen z grantu MZ ČR – RVO (FNOL, 00098892).

Konflikt zájmů

Autoři článku prohlašují, že nejsou v souvislosti se vznikem tohoto článku ve střetu zájmů a že tento článek nebyl publikován v žádném jiném časopise, s výjimkou kongresových abstrakt a doporučených postupů.

MUDr. Jan Hanuliak

Dukelská 19

799 00 Olomouc

e-mail: Jan.Hanuliak@fnol.cz

ORCID ID: 0000-0002-3625-3929


Zdroje

1. Watanabe S, Asamura H, Suzuki K, et al. Recent results of postoperative mortality for surgical resections in lung cancer. Ann Thorac Surg. 2004;78:999–1002. doi:10.1016/j.athoracsur.2004.04.007.

2. Wada HT, Nakamura N, Nakamoto K, et al. Thirty-day operative mortality for thoracotomy in lung cancer. J Thorac Cardiovasc Surg. 1998;115:70–73. doi:10.1016/ s0022-5223(98)70444-1.

3. Bernard AC, Deschamps C, Allen MS, et al. Pneumonectomy for malignant disease: factors affecting early morbidity and mortality. J Thorac Cardiovasc Surg. 2001;121:1076–1082. doi:10.1067/ mtc.2001.114350.

4. Doddoli C, Barlesi F, Trousse D, et al. One hundred consecutive pneumonectomies after induction therapy for non-small cell lung cancer: an uncertain balance between risks and benefits. J Thorac Cardiovasc Surg. 2005;130:416–425. doi:10.1016/j.jtcvs.2004.11.022.

5. Mitáš L, Horváth T, Sobotka M, et al. Komplikace u pacientů po operaci pro plicní malignitu. Rozhl Chir. 2010;89(2):113−117.

6. Bernard A, Ferrand L, Hagry O, et al. Identification of prognostic factors determining risk groups for lung resection. Ann Thorac Surg. 2000;70:1161–1167. doi:10.1016/ s0003-4975(00)01853-1.

7. Schussler O, Alifano M, Dermine H, et al. Postoperative pneumonia after major lung resection. Am J Respir Crit Care Med. 2006;173:1161–1169. doi:10.1164/ rccm.200510-1556OC.

8. Kalil AC, Metersky ML, Klompas M, et al. Management of adults with hospital-acquired and ventilator-associated pneumonia: 2016 clinical practice guidelines by the Infectious Diseases Society of America and the American Thoracic Society. Clin Infect Dis. 2016; 63: e61. doi:10.1093/cid/ciw353.

9. Swanson JM, Wells DL. Empirical antibiotic therapy for ventilator-associated pneumonia. Antibiotics (Basel) 2013;2:339. doi:10.3390/antibiotics2030339.

10. Paul M, Shani V, Muchtar E, et al. Systematic review and meta-analysis of the efficacy of appropriate empiric antibiotic therapy for sepsis. Antimicrob Agents Chemother. 2010;54:4851. doi:10.1128/AAC.00627-10.

11. Baker AM, Meredith JW, Chang M, et al. Bronchoscopically guided management of ventilator-associated pneumonia in trauma patients. J Bronchology Interv Pulmonol. 2003;10:7.

12. Arulkumaran N, Routledge M, Schlebusch S, et al. Antimicrobial-associated harm in critical care: a narrative review. Intensive Care Med. 2020;46:225. doi:10.1007/ s00134-020-05929-3.

13. Rhee C, Kadri SS, Dekker JP, et al. Prevalence of antibiotic-resistant pathogens in culture-proven sepsis and outcomes associated with inadequate and broad-spectrum empiric antibiotic use. JAMA Netw Open 2020; 3:e202899. doi:10.1001/jamanetworkopen. 2020.2899.

14. Eachempati SR, Hydo LJ, Shou J, et al. Does de-escalation of antibiotic therapy for ventilator-associated pneumonia affect the likelihood of recurrent pneumonia or mortality in critically ill surgical patients? J Trauma 2009;66:1343. doi:10.1097/ TA.0b013e31819dca4e.

15. Niederman MS, Soulountsi V. De-escalation therapy: is it valuable for the management of ventilator-associated pneumonia? Clin Chest Med. 2011;32:517. doi:10.1016/j.ccm.2011.05.009.

16. Abdul-Aziz MH, Portunato F, Roberts JA. Prolonged infusion of beta-lactam antibiotics for gram-negative infections: rationale and evidence base. Curr Opin Infect Dis. 2020 Dec;33(6):501−510. doi:10.1097/ QCO.0000000000000681.

17. Vardakas KZ, Voulgaris GL, Maliaros A, et al. Prolonged versus short-term intravenous infusion of antipseudomonal β-lactams for patients with sepsis: a systematic review and meta-analysis of randomised trials. Lancet Infect Dis. 2018; 18:108. doi:10.1016/S1473-3099(17)30615-1.

18. Stolz D, Smyrnios N, Eggimann P, et al. Procalcitonin for reduced antibiotic exposure in ventilator-associated pneumonia: a randomised study. Eur Respir J. 2009;34:1364. doi:10.1183/09031936.00053209.

19. Rello J, Rué M, Jubert P, et al. Survival in patients with nosocomial pneumonia: impact of the severity of illness and the etiologic agent. Crit Care Med. 1997;25:1862. doi:10.1097/00003246-199711000-00026.

20. Stolz A, Pafko P. a kolektiv. Komplikace v plicní chirurgii. Praha, Galén 2010.

21. Kollef KE, Schramm GE, Wills AR, et al. Predictors of 30-day mortality and hospital costs in patients with ventilator-associated pneumonia attributed to potentially antibioticresistant gram-negative bacteria. Chest 2008; 134:281. doi:10.1378/chest.08-1116.

22. Mirsaeidi M, Peyrani P, Ramirez JA. Predicting mortality in patients with ventilator-associated pneumonia: The APACHE II score versus the new IBMP-10 score. Clin Infect Dis. 2009;49:72. doi:10.1086/599349.

Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#