#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hlávkovy ceny za rok 2021 uděleny


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2022; 102(5): 269-271
Kategorie: Aktuality

Po dvouleté přestávce (způsobené covidem) ožil zámek v Lužanech slavnostním shromážděním laureátů Hlávkových cen a pozvanými hosty.

Všechny přítomné v úvodu přivítal prof. V. Pavlíček, předseda správní rady Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových.

Paní Hájková z Nadace ČLF přivítala rovněž účastníky a stručně charakterizovala Ceny Josefa Hlávky, kterými se oceňují autoři původních vědeckých a odborných knižních prací publikovaných v České republice. Připomněla, že letošní udělování Ceny Josefa Hlávky je v pořadí již třicátým. Stručně zrekapitulovala historii vzniku Ceny Josefa Hlávky za vědeckou literaturu, hlavně pro ty, kteří se na této slavnostní akci nacházejí poprvé. Pro ostatní hosty je to tak trochu opakování.

"Ty za vědeckou literaturu nesoucí jméno Josefa Hlávky, největšího českého mecenáše, jehož záměr byl podporovat především kulturu a vzdělanost českého národa, rovněž hlavního zakladatele a 1. prezidenta České Akademie pro vědu a slovesnost, udělil poprvé tehdejší Český literární fond v prosinci roku 1992, a to za práce publikované v letech 1991 a 1992.

V roce 1993 se k Literárnímu fondu připojilo „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových“ a Cena Josefa Hlávky je udělována společně. Jak říká prof. P. Kalvach: „Obě tyto kulturní nadace se věnují ušlechtilé činnosti.“ Za těch 30 let si Cena získala prestiž nejen mezi vědeckou obcí.

Ceny Josefa Hlávky za vědecké a odborné knižní práce jsou udělovány ve čtyřech vědních oblastech:

  1. oblast věd společenských
  2. oblast věd o neživé přírodě
  3. oblast věd o živé přírodě
  4. oblast věd lékařských

V každé vědní oblasti může být udělena jedna cena. Cena je spojena s finanční částkou 50 000 Kč, určenou pro autora, eventuálně spoluautory oceněné knižní práce.

Do uzávěrky k podání návrhů na ocenění knih vydaných v roce 2021 bylo Nadaci ČLF zasláno 70 knižních prací. V posledních letech přichází nejvíce knih z oblasti společenských a lékařských věd. Návrhy na ocenění (včetně jednoho výtisku publikace) může zaslat každá právnická či fyzická osoba na adresu Nadace ČLF.

Odborné posouzení knih zajišťuje porota, která pracovala ve složení: doc. MUDr. Petr Bartůněk, CSc. – 1. lékařská fakulta UK Praha, prof. RNDr. Vladimír Karpenko, CSc. – Přírodovědecká fakulta UK, prof. MUDr. Pavel Kalvach, CSc. – Neurologická klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, doc. RNDr. Milan Tvrdý, DrSc. – Matematický ústav AV ČR, prof. MVDr. Jan Motlík, DrSc. – Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, RNDr. Karel Rohlena, CSc. – Fyzikální ústav AV ČR, PhDr. Jan Svoboda, Ph.D. – Filozofický ústav AV ČR, PhDr. Luboš Velek, Ph.D. – Masarykův ústav a Archiv AV ČR a prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc. – předseda odborné poroty, Fyziologický ústav AV ČR, Přírodovědecká fakulta UK a člen Učené společnosti ČR.

Porota je vskutku fundovaná. K hodnocení publikací přistupují členové poroty zodpovědně a velmi kriticky. V některých případech požádají o posouzení knihy ještě další kolegy z daného oboru. Ve finále, kdy se rozhoduje o udělení cen, postupuje naprosto demokraticky a hlasuje se.

„Chtěla bych při této příležitosti poděkovat členům poroty za jejich práci, za kterou nedostávají finanční odměnu. Jsem ale přesvědčena, že ji i tak vykonávají rádi. Tak jako já. Ceny Josefa Hlávky jsou taková moje srdeční záležitost. Zároveň děkuji i panu řediteli Ivo Puršovi, který mi pomáhá s přemísťováním a rozvozem knih.

Za těch 30 let mi prošly rukama metráky knih. Věřte nebo ne, ale já z nich mám radost. Mám ráda klasickou knihu z papíru – e-kniha mi nic neříká.

Možná si vzpomínáte, že před několika lety jsme zde citovali z úvodu oceněné knihy lékařů z VFN v Praze: jaká je to radost, když obdržíte knihu z tiskárny, jak voní novotou, listujete si v ní, prohlížíte si obrázky. Před několika lety jsem stála na zastávce tramvaje vedle křehké dívky, která měla přes rameno plátěnou tašku. Co v ní měla, nevím. Mě zaujal nápis: Ani tato taška plná knih by nebyla tak těžká, jako život bez nich. Takže, autoři – vědci pište, nakladatelé vydávejte knihy (papír bude). Má to smysl, má to cenu. A při troše štěstí i nějakou tu cenu obdržíte,“ řekla.

Prof. Vyskočil, předseda odborné poroty, informoval podrobněji o udělování jednotlivých cen.

  • Cenu Josefa Hlávky za vědeckou literaturu za rok 2021 v oblasti společenských věd získal prof. PhDr. Jiří Kuthan, DrSc., dr.h.c. za knihu Parléřovský mýtus. Rod Parléřů – dílo a jeho ohlas. Knihu vydalo nakladatelství Karolinum a Lidové noviny.

Laudatio přednesl dr. Luboš Velek, člen odborné poroty. Cenu předali prof. Václav Pavlíček a Mgr. Ivo Purš.

  • Ceny v oblasti neživé přírody uděleny nebyly.
  • Cenu Josefa Hlávky za vědeckou literaturu v oblasti věd o živé přírodě získali prof. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., MUDr. Eduard Havel, Ph.D., prof. MUDr. Martin Matějovič, Ph.D., MUDr. Michal Šenkyřík a kolektiv autorů za knihu Klinická výživa. Knihu vydalo nakladatelství Galén.

Laudatio přednesl prof. Jan Motlík, člen odborné poroty:

„Je pro mne velkou ctí, že mohu proslovit laudatio ke knize Klinická výživa. Když jsem odcházel ze zasedání našeho grémia pro posouzení knih vydaných v roce 2021, pocítil jsem její hmotnost. Když jsem se do ní začetl, nemohl jsem se od ní odtrhnout, protože obsahuje tolik důležitých informací. Toto mimořádné dílo není jedinečné pouze svým objemem, ale především šíří svého vědeckého a klinického záběru. Lze bez nadsázky říci, že důkladně pojednává naše metabolické nároky od samého početí až do pozdního věku. Byl jsem ohromen jedinečnou stavbou celé knihy, osnovou, kterou jí vtiskl hlavní editor, pan profesor Pavel Kohout ze 3. lékařské fakulty Karlovy Univerzity. Musím použít anglické „layout“, protože přesně vystihuje moudré rozložení editorských povinností mezi důležité lékařské fakulty – doktora Eduarda Havla v Hradci Králově, profesora Martina Matějoviče v Plzni a MUDr. Michala Šenkyříka v Brně. Řekl jsem si, za tuto knihu s jedinečnou výstavbou musím bojovat, ona si zaslouží ocenění pana architekta Josefa Hlávky. Prvních deset kapitol, které tvoří Obecnou výživu, je solidní anabází pro detailní porozumění fyziologii látkové výměny. Důležitá pozornost je věnována i těm, kteří chodí stále s námi, protože tvoří mikrobiom člověka. Velmi mne zaujala kapitola, která se věnuje do všech detailů našemu pohybovému ústrojí. Chůze prý je nepřirozenější pohybem nás lidí a tato kapitola nás o tom jednoznačně přesvědčí.“

Cenu předali prof. Václav Pavlíček a Mgr. Ivo Purš.

  • Cenu Josefa Hlávky za vědeckou literaturu v oblasti lékařských věd získal prof. MUDr. Ivan Dylevský, DrSc. za knihu Klinická kineziologie a patokineziologie, I. a II. díl (obr. 1). Knihu vydalo nakladatelství Grada Publishing. Laudatio přednesl prof. Pavel Kalvach, člen odborné poroty:

„Dlouhá řada vítězných knih minulých ročníků se rozrostla o nový skvost. Dva díly Klinické kineziologie a patokineziologie leží přede mnou jako zjevení. Jeden jediný autor se ujal úkolu popsat nový obor a z neznáma jej vykřesat do bohatého a pestrého vědního komplexu. Za 120 let od zadání slova „kineziologie“ se stal tento pojem fenoménem, který zakládá zdravotnický obor – pro účely kinezioterapie. V tomto oboru se křižují poznatky dříve etablovaných oborů statických, jako jsou anatomie, histologie, cytologie, dynamických, jako jsou somitogeneze, osteogeneze, chemické principy metabolismu a oborů funkčních vycházejících z fyziologie, řízení motoriky a její souhry s percepčními orgány.

Na 391 stranách prvního dílu je pohyb rozebrán od svých „řízených molekulárních změn, které jsou důsledkem evoluce pohybu“, až po nejsložitější výkony neuromuskulární motility a akrobacie. Důležitou komponentou jsou originální kapitoly z vývoje dítěte – nipioanatomie a nipiokineziologie. K pochopení vývojových změn je rozpracována auxiologie a antropometrie, členění na ekto-, meso- a endomorfii. Biomechanika postihuje analýzu pohybů vzhledem ke gravitaci, práci s těžištěm, pákové mechanismy – to vše ve vztahu k osteo-, artro- a myokinematice. Čtenář potřebuje přicházet připraven v základních vědomostech a pojmech, aby získal z knihy ten pravý blahodárný efekt. Je-li jeho průprava neurovědní, potěší se kapitolou funkční neuroanatomie a řízení motoriky, s přihlédnutím k senzoriu a dále k typologii poruch centrálního i periferního nervového systému. Na 100 stranách najde výklad všech senzomotorických systémů; limbický systém – v aspektu emočním, nutričním, hydratačním, sexuálním. Úchvatná je šíře záběru, demonstrující náplň zpracovaného oboru. Od vlastností pohybu v karteziánské soustavě souřadnic, přes buněčné a mikrotubulární úkazy, migraci a diferenciaci až k makropohybu. Evoluce jako entropická nutnost, záběr tedy i do filozofie. V oddílu „Základy klinické neurochemie“ je systematika noradrenergního, serotonergního, dopaminergního i acetylcholinergního systému.

V druhém dílu o 526 stranách jde velkou měrou o průkopnické kroky do neznáma neprobádané medicíny. Je zde prenatální vývojová kineziologie, morfologie fonace a komunikační motorika. Chce-li někdo poznat fáze žvýkání nebo polykacích pohybů, najde zde rozbor pro děti i pro dospělé. V dalších kapitolách pak motoriku dýchacího systému, systému trávicího, reprodukčního, nalezne zde kinematiku hrudní a břišní stěny. Samozřejmě končetin, viscerální motoriku, ale také pánevního dna. Nakonec „Fundamentální pracovní pohyby“ otevřou obzory posudkovému lékaři; ten se zde dozví, jaká síla tlačí na meziobratlovou ploténku vleže, ve stoje, při zvedání činky, nebo jaká je ergonomie v kanceláři u počítače. „Sportovní kineziologie“ poskytuje ukázky svalové zátěže v atletice, plavání, gymnastice i u zavrženíhodných sportů, jako je box. Kdo se bojí o své dítě, nalezne i kapitolu „Dítě a sport“. Doprovod stovkami barevných schémat, obrázků, grafů i snímků z klinické praxe činí knihu úchvatnou, přehlednou a instruktivní současně. Kdo by si chtěl osvojit znalosti těchto dvou dílů, připravte si několik let studijního volna. Pro rehabilitační pracovníky, ortopedy, neurology, pediatry, je tu pastva cenných překvapení a také znalostních imperativů. Kdo to studijní volno nemá, může se ke knize utíkat vždy v okamžiku naléhavé nutnosti vědění.

Grandiózní objem sebraných vědomostí, strhující uspořádání vzájemně provázaných vztahů a závislostí přivedlo naši komisi k jednoznačné preferenci Ivana Dylevského před vynikajícími rivaly ostatními, rovněž autory prvotřídní literatury loňského roku. Též nakladatelství Grada Publishing autorovi přálo vytvořit dílo impozantní. Věnováno Fakultě biomedicinského inženýrství k 15. výročí jejího založení.“

Cenu předali prof. Václav Pavlíček a Mgr. Ivo Purš.

  • V letošním roce rozhodla odborná porota udělit Mimořádnou Cenu Josefa Hlávky za vědeckou literaturu, kterou získává nakladatelství Munipress za nakladatelský počin vydání díla Karla Engliše Velká logika. Věda o myšlenkovém řádu.

Laudatio přednesl Dr. Jan Svoboda, člen odborné poroty. Cenu převzala ředitelka nakladatelství MUNIPRESS dr. Alena Mizerová.

Cenu předali prof. Václav Pavlíček a Mgr. Ivo Purš.

Závěrem slavnostního shromáždění prof. V. Pavlíček pozval účastníky do zámecké kaple, kde prof. F. Vyskočil mistrovským způsobem zahrál několik skladeb na housle. Po tomto vystoupení účastníci v zámeckém parku ochutnali dobroty zámeckých kuchařek.

Autor článku děkuje za podklady, které poskytli někteří z účastníků, z nichž části použil v článku.

Ing. Alexandr Stožický, CSc.

Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva

1. LF UK Praha

Obr. 1.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#