#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel prof. MUDr. Miroslav Cikrt, DrSc.


Autoři: prof. MUDr. Tuček Milan, CSc.
Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., 74, 2022, No. 1-2, s. 36.
Kategorie: Osobní zprávy

Společnost pracovního lékařství ČLS J. E. Purkyně s lítostí sděluje, že 10. 3. 2022 v 81 letech navždy odešel pan prof. MUDr. Miroslav Cikrt, DrSc., dlouholetý předseda odborné společnosti, vedoucí redaktor časopisu Pracovní lékařství a vedoucí Centra hygieny práce a nemocí z povolání Státního zdravotního ústavu (dříve IHE) v Praze.

Fakultu všeobecného lékařství UK ukončil v roce 1964 a své další odborné působení spojil s pracovním lékařstvím. Pracoval na oddělení nemocí z povolání ZÚNZ Příbram a své první praktické zkušenosti rozšiřoval badatelským způsobem. V roce 1966 nastoupil k prof. Teisingerovi do Ústavu hygieny práce a nemocí z povolání (později včleněného do Institutu hygieny a epidemiologie, respektive Státního zdravotního ústavu), jemuž zůstal věren do roku 2008. Působil na klinice nemocí z povolání v Emauzích, složil atestaci z vnitřního lékařství a v oblasti výzkumu ho zaujala problematika kovů. Věnoval se metodice odběrů žluče, a výrazně tak přispěl k toxikologickým studiím především olova, železa, kadmia, arzénu a rtuti, a to jak v základních bilančních pokusech, tak v pokusech s aplikací mobilizačních chelátotvorných látek.

Rozsáhlý záběr experimentů vyústil v etablování vysoce fundované odborné skupiny pro toxikokinetiku. Na 170 publikací a statí v monografiích, prezentace výsledků na mezinárodních kongresech proslavily prof. Cikrta a jeho skupinu za hranicemi vlasti. Byl pozván ke studijním pobytům v zahraničí, v Anglii, USA, Kanadě s nabídkou k aktivní spolupráci českého výzkumu v rámci mezinárodních studií. Byl oceněn Národní cenou ČR v roce 1989, v zahraničí členstvím v The New York Academy of Sciences a v redakčních radách odborných časopisů (Polsko, Maďarsko). Byl zástupcem České republiky ve Standing Commitee Mezivládního fóra pro chemickou bezpečnost (IFCS) a tzv. temporary adviser WHO (Ženeva, Kodaň).

Po kandidatuře věd (1971) se v roce 1982 stal vedoucím celého Centra hygieny práce a nemocí z povolání. V roce 1990 habilitoval v oboru hygiena a v roce 1995 byl jmenován profesorem Karlovy univerzity. Působil jako člen Vědecké rady SZÚ, Vědecké rady 3. lékařské fakulty UK, dlouhá léta předsedal Společnosti pracovního lékařství a redakční radě časopisu Pracovní lékařství. Byl přizván ke spolupráci s grantovými agenturami, pracoval v Mezirezortní komisi pro chemickou bezpečnost navíc.

Měl jsem tu čest s ním dlouhodobě spolupracovat, radit se s ním v odborných otázkách oboru a poznat jej jako nejen vynikajícího odborníka, ale též jako citlivého a chápajícího, prostě dobrého člověka. Čest jeho památce.

prof. MUDr. Milan Tuček, CSc.

jménem výboru Společnosti pracovního lékařství ČLS J. E. Purkyně


Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství

Číslo 1-2

2022 Číslo 1-2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#