#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MU Dr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA – 65letý


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 72, 2023, No. 3, pp. 168.
Kategorie: Zprávy z ORL společnosti


V říjnu 2023 slaví významné životní jubileum prof. MU Dr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA. Lékařskou fakultu vystudoval na Univerzitě Palackého v Olomouci. Po studiu nastoupil na ORL oddělení krajské nemocnice v Ostravě Zábřehu. Jeho prvním učitelem, který ho naučil chirurgicky myslet, byl doc. Ladislav Černý. V 90. letech absolvoval celou řadu zahraničních studijních pobytů (Klagenfurt, Graz, Londýn, Brusel, Wurzburg, Salzburg a další). Zkušenosti ze studijních pobytů pak využil při rozvíjení ORL oddělení ve Frýdku-Místku, kde se stal primářem ve svých 33 letech (1992–2006). ORL oddělení rozvinul v mnoha ohledech do úrovně klinického pracoviště (chirurgie slzných cest, onkologie). Jeho zahraniční cesty položily základy pro celoživotní přátelství s mnoha předními zahraničními kolegy (např. prof. N. Kleinsasser, prof. J. Zenk, prof. Weber a další). V roce 2001 získal titul Ph.D. V roce 2006 se vrátil do Ostravy a stal se přednostou ORL kliniky FN Ostrava. Rok poté habilitoval na LF Masarykovy univerzity v Brně. V roce 2014 se stal profesorem otorinolaryngologie na 1. LF Univerzity Karlovy. Za jeho působení Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku FN Ostrava zažívá nebývalý rozkvět v mnoha směrech. V roce 2013 vzniká Centrum kochleárních implantací Ostrava. Dále se rozvíjí ve spolupráci s neurochirurgy endoskopická chirurgie spodiny lební. Rozvíjí se operace slzných cest, mikrolaryngoskopie, fonochirurgie a operace laryngotracheálních stenóz, operace štítné žlázy a příštítných tělísek, onkologie a operativa pro spánkovou apnoe. Ve většině z těchto oblastí se Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku FN Ostrava dostává na světovou úroveň.

Kromě rozvoje pracoviště aktivně působí ve Výboru České společnosti ORL a chirurgie hlavy a krku JEP, kde v letech 2012–2019 zastával pozici vědeckého sekretáře. Na rozvoji české otorinolaryngologie mu hodně záleží. Počátkem 3. milénia se jeho nadšení pro rozvoj a vzdělávání v ORL potkává se stejným nadšením u prof. Chroboka a vzniká jejich dlouholetá spolupráce a přátelství. Výsledkem je celá řada společných vzdělávacích projektů. V roce 2005 společně zakládají edici Medicína hlavy a krku, ve které bylo do současnosti vydáno 21 titulů, které představují základ pro postgraduální vzdělávaní ORL lékařů. Dále společně vydávají Příručky pro praxi a stojí u vzniku České ORL akademie. Kromě toho organizují vzdělávací semináře, sympozia, Beskydský ORL den a mezinárodní workshop s přenosy ze sálu. Aktivně taky působí na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Prof. Komínek je autorem více než 230 odborných prací (více než 100 zahraničních) a přednesl několik stovek odborných sdělení.

Pod vedením prof. Komínka vyrostla celá generace ORL lékařů: doc. Zeleník, několik primářů (prim. Matoušek, prim. Lenert, prim. Schwarz, prim. Syrovátka, prim. Pniak) a mnoho dalších skvělých lékařů. Je to zejména díky tomu, že prof. Komínek podporuje vzdělávání lékařů a možnost návštěvy tuzemských i zahraničních pracovišť. Dále podporuje mladé kolegy v rozvoji jejich chirurgických dovedností a dává jim hodně příležitostí operovat.

Pacient je pro prof. Komínka na prvním místě. K léčbě přistupuje aktivně, všechno pro pacienta musí být uděláno „hned“, mladší kolegy učí zásadě, že mají k diagnostice a léčbě pacienta přistupovat tak, jako by to byl jejich blízký.

K jeho zálibám patří zejména sport, který je pro něj koníčkem i relaxací. Odběhl několik desítek maratonů a půlmaratonů, pořád ještě občas běhá do práce a chodí ráno před prací plavat. Známá je jeho věta z ranního hlášení: „Mluvte hlasitěji, byl jsem plavat!“ Dalším jeho koníčkem i radostí je rodina, manželka, děti a vnoučata. Bez chápající a podporující manželky by celá řada jeho odborných aktivit zcela jistě nemohla proběhnout.

Prof. Komínek má několik předností, které jsou důležité pro rozvoj pracoviště a oboru. Má neutichající nadšení, má stále nové nápady, co by se dalo zlepšit, úkoly dotahuje a má jasnou představu o tom, že úkol má být SMART. A taky má jednu radu pro mladší kolegy, když se jim zdá, že toho mají hodně a nestíhají: „Více času nikdy nebude!“ A má pravdu, sám jsem to zažil a zažívám. Někdy je jeho tempo až příliš rychlé a není s ním jednoduché držet krok. Pokud ale člověk vydrží, tak zjistí, že díky motivaci a podpoře prof. Komínka dokáže mnohem více, než čekal.

Vážený jubilante, vážený pane profesore, milý Pavle, přejeme Ti k Tvému jubileu pevné zdraví a ať Ti tvoje nadšení ještě dlouho vydrží. A pokud trochu zpomalíš, tak to vůbec nebude vadit :-).

Karol Zeleník, Petr Matoušek

a kolektiv Kliniky ORL a chirurgie hlavy a FN Ostrava


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 3

2023 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#