#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Issues of Adherence to Thromboprophylaxis with Enoxaparin in Patients with Sickle Cell Disease

3. 1. 2024

Thromboembolic disease is one of the common complications in patients with sickle cell disease (SCD). However, a recently published study shows that patient adherence to prescribed thromboprophylaxis is not very high.

Úvod

Retrospektivní analýza publikovaná v časopisu Expert Review of Hematology se zaměřila na adherenci hospitalizovaných dospělých pacientů se srpkovitou anémií k předepsané tromboprofylaxi. Zatímco podle předchozích výzkumů v běžné populaci adherence k tromboprofylaktickému enoxaparinovému režimu během hospitalizace dosahuje 73–94,9 %, data o pacientech s SCD dosud nebyla k dispozici.

Metodika studie

Do studie bylo zahrnuto 72 pacientů s mediánem věku 28 let, kteří byli vyšetřeni v nemocnici pro vazookluzivní krizi v průběhu roku 2019. V rámci tromboprofylaxe jim bylo předepsáno 30–40 mg nízkomolekulárního heparinu (LMWH) enoxaparinu denně. Pro účely analýzy byli rozděleni do 3 skupin podle adherence k terapii:

  • Skupina 1 dostala všechny předepsané dávky.
  • Skupina 2 dostala 1–99 % předepsaných dávek.
  • Skupina 3 enoxaparin vůbec neužívala.

Samostatně bylo hodnoceno 30 pacientů, kteří byli hospitalizováni opakovaně.

Výsledky

Data se hodnotila z celkem 172 kontaktů s pacienty. Do skupiny 1 jich patřilo celkem 26 %, do skupiny 2 se zařadilo 27 % a ve třetí skupině jich byla necelá polovina – 47 %. Celkově bylo podáno pouze 37 % předepsaných dávek.

Při hodnocení nemocných, kteří byli hospitalizováni opakovaně, byly výsledky podobné. Celkem se jednalo o 131 návštěv, kdy do skupiny 1 patřilo 18 % pacientů, ve skupině 2 jich bylo 28 % a do skupiny 3, která léčbu neužívala vůbec, jich patřila více než polovina – 53 %. Celkově bylo u těchto nemocných podáno pouze 29 % předepsaných dávek.

Závěr

Vzhledem k vysokému riziku tromboembolické nemoci mezi pacienty se srpkovitou anémií je tromboprofylaxe nutnou součástí hospitalizace, na kterou je třeba dohlížet a kontrolovat, zda jsou léky skutečně podávány tak, jak je předepsáno. K zamyšlení je i fakt, že aktuálně neexistují žádné guidelines pro tromboprofylaxi u nemocných s SCD. Samozřejmostí je dostatečná komunikace a edukace ohledně aplikace enoxaparinu, případně nabídnutí alternativního přípravku.

(jala)

Zdroj: Sakon C., Nikirk M., O'Brien A. R. W. Enoxaparin adherence for venous thromboembolism prophylaxis in hospitalized patients with sickle cell disease. Expert Rev Hematol 2023 Feb; 16 (2): 147–150, doi: 10.1080/17474086.2023.2162499.



Labels
Angiology Gynaecology and obstetrics Haematology Surgery Internal medicine Clinical oncology Orthopaedics Traumatology Urology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#