#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Targeted Treatment of Children and Adolescents with Severe AD – Case Studies

2. 3. 2023

The results of therapy with dupilumab in children and adolescents with severe forms of atopic dermatitis (AD) are very good even after a short period, not only from a health perspective but also in terms of the social aspect of the disease and the quality of life of patients. This is illustrated by the following two case studies – an 8-year-old girl and a 17-year-old boy – from the Center for Biological Treatment at the Dermatovenerology Clinic of the 2nd Faculty of Medicine, Charles University, and Bulovka University Hospital.

Spolužáci ji zprvu šikanovali, pak se jí ptali na „zázrak“

Pacientka (ročník 2014) trpí těžkou formou AD a bronchiálním astmatem od kojeneckého věku. V dívčině rodině se vyskytla další atopická onemocnění, otec se léčí s astmatem, matka má mírnou formu atopické dermatitidy a polinózy. Pacientka má 2 sestry (ročníky 2009 a 2017), u kterých byla také diagnostikována AD, ovšem v mírné formě.

Dívka je kromě uvedených diagnóz zdravá, alergologickým vyšetřením byla potvrzena významná senzibilizace na roztoče, srst kočky a psa, burské ořechy, vaječné bílky, lískové ořechy, jablka, kešu a pistáciové ořechy. Lékové alergie se u ní nevyskytují.

Pacientka užívala lokální terapii (kortikosteroidy, emoliencia, olejové koupele) a absolvovala 20 sezení fototerapie, ovšem ani jedna z těchto léčebných modalit nevedla k dlouhodobému efektu. V důsledku exacerbací AD, které byly komplikovány bakteriálními infekcemi, byla dívka opakovaně hospitalizována na naší klinice.

V březnu loňského roku jsme vzhledem k těžké formě nemoci a splnění indikačních podmínek pro pacienty od 6 let u dívky zahájili cílenou biologickou léčbu pomocí dupilumabu v doporučeném dávkování. Skóre EASI (Eczema Area and Severity Index) tehdy dosahovalo hodnoty 40 a ekzém výrazně ovlivňoval i kvalitu jejího života. Dívka se bála chodit do školy, protože ji spolužáci kvůli vzhledu její kůže šikanovali.

Průběh první aplikace byl trochu dramatičtější, pacientka měla strach z injekce. Nicméně podání léku zvládla, léčivý přípravek toleruje dobře, bez výskytu nežádoucích účinků. Rodiče preferují injekční aplikace na našem pracovišti.

Po 24 týdnech léčby klesl index EASI na 2 a na této hodnotě přetrvává. Také došlo ke zmírnění astmatických obtíží. Významně se zlepšila i kvalita života dívky, a to prakticky po aplikaci první injekce. Podle informací její matky chodí nyní do školy i na sportovní aktivity ráda. Děti v jejím okolí se jí hned samy ptaly, co se stalo za zázrak, že nemá červenou kůži a neloupe se.

Po dvou letech konečně bez mokvajícího ekzému

Pacient (ročník 2005) trpí těžkou formou atopické dermatitidy od kojeneckého věku. Sledovaný byl na dermatologii v místě svého bydliště. V minulosti užíval lokální terapii, která ovšem nevedla ke kontrole onemocnění. Také podstoupil 40 sezení balneofototerapie, ovšem její účinek byl pouze krátkodobý a přechodný.

V anamnéze má dále obstruktivní bronchitidy, které byly vždy řešeny inhalační bronchodilatační léčbou a kortikoterapií, astma prozatím potvrzeno nebylo. Těžká AD se vyskytla také v rodině chlapce, trpěl jí chlapcův dědeček z matčiny strany. Pacient má četné potravinové alergie – na vejce, drůbeží maso, ryby, ořechy, tropické ovoce – a histaminovou intoleranci.

V posledních 2 letech pacient udává výrazné zhoršení ekzému, a to zejména v souvislosti se stresem. Projevy ekzému byly nejvýraznější v oblasti obličeje, uší a krku, nález komplikovaly recidivující bakteriální infekce. Z toho důvodu mladík často nechtěl chodit do školy a vyhýbal se i sportovním aktivitám. Jeho vrstevníci mu totiž dávali najevo, že je v některých ohledech odlišný. U pacientů s těžkou AD se často setkáváme i s tím, že mají individuální studijní plán, či dokonce domácí vzdělávání.

Na podzim loňského roku byl mladý muž od ošetřujícího dermatologa a alergologa odeslán na naši kliniku. Pacient měl v té době koncentraci imunoglobulinu E 5000 IU/ml (norma odpovídající věku = 40–160 IU/ml), skóre EASI bylo 22,1. V listopadu 2022 jsme proto zahájili cílenou biologickou léčbu dupilumabem.

Již v prosinci 2022, na první kontrole po 1 měsíci terapie, bylo patrné výrazné zlepšení kožního nálezu. Mladíkovi se ulevilo od svědění, dle informací jeho maminky poprvé po 2 letech přestaly mokvat projevy ekzému v oblasti obličeje a uší. Skóre EASI činilo 4,9. Další kontrola byla v době přípravy této kazuistiky naplánovaná na únor 2023.

   

MUDr. Michaela Nováková
Centrum biologické léčby, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK a FN Bulovka

Přečtěte si také rozhovor s autorkou kazuistiky



Labels
Allergology and clinical immunology Dermatology & STDs Paediatric dermatology & STDs Paediatric pneumology Pneumology and ftiseology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#