#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tool for Predicting Cardiometabolic Risk in Young Patients with Psychotic Disorder

13. 12. 2022

A study describing the development and validation of an algorithm for predicting cardiometabolic risk in patients with psychotic disorder, PsyMetRiC (Psychosis Metabolic Risk Calculator), was recently published in Lancet Psychiatry. British scientists have created a tool to estimate the risk of developing metabolic syndrome over the next 6 years, serving as a predictor of cardiovascular morbidity and mortality in young people with psychosis aged 16–35 years.

Metodika PsyMetRiC a jeho validace

Riziko rozvoje kardiometabolických poruch je u pacientů s psychózou zvýšené, a to včetně mladých jedinců. Dosud však neexistoval vhodný validovaný nástroj, pomocí kterého by bylo možné toto riziko predikovat.

Algoritmus PsyMetRiC byl vytvořen na základě běžně zaznamenávaných informací u těchto pacientů. Autoři připravili 2 verze, z nichž úplný model zahrnoval věk, pohlaví, etnickou příslušnost, BMI, kouření, hladinu HDL cholesterolu a triglyceridů a užívání antipsychotik s vlivem na metabolismus, zatímco zkrácený model vynechával laboratorní parametry. Využity byl údaje z let 2013–2020 ze 2 britských geograficky odlišných programů, které se věnují časné intervenci u psychotických onemocnění. Následně proběhla externí validace s využitím dat dalšího programu se stejným zaměřením. Provedena byla i analýza senzitivity, do které byla zařazena kohorta osob starších 18 let s rizikem rozvoje psychózy.

Výsledky

Použity byly údaje od 651 pacientů pro vytvoření algoritmu, 510 pro validaci a 505 pro analýzu senzitivity. Jak úplný, tak zkrácený model vykázaly dobré výsledky při interní i externí validaci a analýze senzitivity. Kalibrace ukázala lepší spolehlivost úplného modelu. Při prahové hodnotě rizika 0,18 byl úplný model schopen zachytit o 47 % případů metabolického syndromu více.

Diskuse a závěr

PsyMetRiC zatím nelze doporučit pro klinické použití, protože potřebuje prospektivní validaci u většího vzorku pacientů, posouzení ekonomických přínosů a schválení regulačním úřadem. V budoucnu by se však mohl stát užitečným nástrojem pro zlepšení péče o mladé pacienty s psychózou. Zdravotníkům by mohl přinést doplňující informace pro výběr antipsychotika, preskripci kardioprotektivních léků a doporučení nefarmakologických intervencí, jako je úprava životního stylu, s cílem prevence rozvoje kardiometabolických komorbidit a zkrácení délky života.

(zza)

Zdroj: Perry B. I., Osimo E. F., Upthegrove R. et al. Development and external validation of the Psychosis Metabolic Risk Calculator (PsyMetRiC): a cardiometabolic risk prediction algorithm for young people with psychosis. Lancet Psychiatry 2021 Jul; 8 (7): 589−598, doi: 10.1016/S2215-0366(21)00114-0.



Labels
Paediatric psychiatry Internal medicine Cardiology General practitioner for adults Psychiatry
Logo Angelini_červen 2024

Latest courses
Authors: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#