#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Initial Treatment for Newly Diagnosed ITP Patients at a Glance

21. 2. 2023

The revised international consensus on the management of primary immune thrombocytopenia (ITP) from 2019 outlines several points summarizing suitable initial treatment for newly diagnosed individuals with ITP.

  • Platí, že kortikosteroidy jsou i nadále standardní iniciální léčbou dospělých pacientů s ITP, pokud potřebují léčbu a nejsou u nich přítomné relativní kontraindikace. Kortikosteroidy mají více přínosů s ohledem na hemostatický efekt destiček, a to cestou snížení clearance destiček a zvýšení jejich produkce. Navíc mohou snižovat tendenci ke krvácením i přímým efektem na krevní cévy.
  • Vhodná dávka kortikosteroidu obvykle činí pro prednison 1 mg/kg s maximální dávkou 80 mg (tedy i pro pacienty s hmotností > 80 kg) po dobu 2 týdnů. Délka užívání v této dávce by neměla přesahovat 3 týdny. Dlouhodobější užívání kortikosteroidů s sebou přináší řadu nežádoucích účinků, a to i v případě, že jsou podávány v relativně malé dávce (≤ 5 mg denně). Tato malá dávka u některých pacientů prokázala účinek, ale je nezbytné řádně zvážit všechna rizika a případné přínosy této terapie.
  • Pokud je pozorována odpověď (například vzestup počtu trombocytů na > 50 × 109/l), měla by být dávka kortikosteroidů postupně snižována, přičemž cílem je vysadit prednison do 6. týdne (maximálně 8. týdne), a to i v případě, že počet trombocytů opět klesne.
  • Pokud není pozorována odpověď v průběhu prvních 2 týdnů, měl by být kortikosteroid rychle vysazen v průběhu 1 týdne.
  • Podání intravenózních imunoglobulinů (IVIG) v dávce 1 g/kg v 1 či 2 dávkách ve 2 po sobě jdoucích dnech, případně v dávce 0,4 g/kg denně po dobu 5 dnů, je možné u pacientů s krvácivými projevy či vysokým rizikem krvácení nebo u těch, kteří potřebují chirurgický zákrok.
  • Pacienti s určitými kontraindikacemi vysokých dávek kortikosteroidů (diabetes mellitus závislý na inzulinu, nekontrolovaný diabetes, psychiatrická onemocnění, aktivní infekce apod.) mohou být léčeni preferenčně podáváním IVIG.
  • Agonisté trombopoetinového receptoru (TPO-RA) a rituximab se považují za léčbu 2. linie u nově diagnostikované ITP.

(eza)

Zdroj: Provan D., Arnold D. M., Bussel J. B. et al. Updated international consensus report on the investigation and management of primary immune thrombocytopenia. Blood Adv 2019; 3 (22): 3780–3817, doi: 10.1182/bloodadvances.2019000812.



Labels
Haematology
amgen_aktualni

Latest courses
Authors: prof. MUDr. Tomáš Kozák, Ph.D., MBA

Authors: prof. MUDr. Tomáš Kozák, Ph.D., MBA

Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#