#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dupilumab a zánět 2. typu − krok vpřed v cílené léčbě CHOPN

26. 9. 2024

V patofyziologii chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) se uplatňují procesy oxidativního stresu, zvýšené aktivity prozánětlivých buněk, zejména neutrofilů a T lymfocytů, u části pacientů se projevuje také eozinofilní typ zánětu. Právě v této nové indikaci se dupilumab ukázal jako účinná terapeutická možnost a je nově dostupný i českým pacientům.

CHOPN je charakterizována perzistující bronchiální obstrukcí, která zpravidla progreduje a je spojená s přehnanou chronickou zánětlivou odpovědí průdušek a plic na škodlivé částice a plyny (aktivní či pasivní kouření, smog, látky z pracovního prostředí). 

Význam zánětu 2. typu u CHOPN

Zánět typu 2 je přítomen u 20−40 % pacientů s CHOPN a je spojený se zvýšeným rizikem exacerbací. Cytokiny a imunitní buňky, které jsou nejčastěji zvýšené u pacientů se zánětem typu 2, zahrnují interleukiny IL-5, IL-4, IL-13, přirozené lymfoidní buňky typu 2 (ILC2) a pomocné T buňky typu 2 (TH2). Zvýšené hladiny těchto buněk mohou vést ke zvýšení počtu eozinofilů ve sputu, bronchiální tkáni a krvi nebo ke zvýšení hladiny vydechovaného oxidu dusnatého (FeNO).

Dráha IL-5 podporuje zrání a přežití eozinofilů, dráhy IL-4 a IL-13 zvyšují hladinu FeNO a obecněji podporují infiltraci eozinofilů a zánětlivých buněk typu 2 v plicích. Předpokládá se, že se tyto infiltráty podílejí na patologických procesech rozvoje CHOPN, včetně hyperreaktivity dýchacích cest, narušení funkce epitelové bariéry, fibrózy a remodelace dýchacích cest, poklesu plicní funkce, hyperplazie pohárkových buněk, dysfunkce mukociliárního aparátu a nadměrné sekrece hlenu.

Dupilumab snižuje míru exacerbací a zvyšuje kvalitu života

Monoklonální protilátka třídy IgG4 dupilumab inhibuje signální dráhu IL-4 a IL-13 blokací sdíleného receptoru IL-4Rα, což může vést k poklesu řady mediátorů zánětu typu 2. Příznivé působení dupilumabu prokázaly výsledky dvou studií fáze III BOREAS (n = 939) a NOTUS (n = 935) hodnotící jeho účinnost a bezpečnost u pacientů s CHOPN a absolutním počtem eozinofilů v krvi ≥ 300 buněk/µl, u kterých symptomy CHOPN vedly ke zvýšené míře rizika exacerbací navzdory užívání standardní inhalační trojkombinace. Dupilumab nasazený jako subkutánní přídatná léčba (300 mg každé 2 týdny) byl srovnáván s placebem po dobu 52 týdnů. 

Přídatná terapie dupilumabem vedla ke snížení roční míry exacerbací (30% pokles ve studii BOREAS a 34% ve studii NOTUS). Dále došlo ke zlepšení a udržení plicních funkcí, hodnocených pomocí prebronchodilatační jednosekundové vitální kapacity plic (FEV1), a to již od 2. týdne konzistentně až do 52. týdne. Pacientům se zvýšila i kvalita života spojená se zdravím (hodnocená pomocí dotazníku St. George’s Respiratory Questionnaire).

Nová indikace dupilumabu ⇒ CHOPN

Výsledky obou studií vedly k rozšíření indikace dupilumabu v zemích EU, a to jako přídatná udržovací léčba nekontrolované CHOPN se zánětem typu 2 v kombinaci s dlouhodobě působícím beta2-agonistou (LABA), dlouhodobě působícím muskarinovým antagonistou (LAMA) a inhalačním kortikosteroidem (IKS), případně jako přídavek ke dvojkombinaci LAMA/LABA, pokud jsou IKS kontraindikované. 

Pro nemocné s CHOPN v Evropské unii je to jediná nová terapeutická možnost za poslední dekádu − může se zde týkat přibližně 220 tisíc dospělých pacientů. V případě dupilumabu se jedná o 6. schválenou indikaci ve státech EU, Evropská léková agentura (EMA) je tak první autoritou, která přináší tuto modalitu i v rámci terapie CHOPN. 

(lexi)

Zdroje:
1. Tan R. V. S., Aung H. W. W., Flynn C. et al. Dupilumab in type 2 airway inflammation-a step forward in targeted therapy for COPD. J Allergy Clin Immunol 2024; 153 (2): 404–406, doi: 10.1016/j.jaci.2023.10.022.
2. Bhatt, S. P., Rabe, K. F., Hanania, N. A. et al.; BOREAS Investigators. Dupilumab for COPD with type 2 inflammation indicated by eosinophil counts. N Engl J Med 2023; 389 (3): 205–214, doi: 10.1056/NEJMoa2303951.
3. Dupixent approved in the EU as the first-ever targeted therapy for patients with COPD. Sanofi, 2024 Jul 3. Dostupné na: www.sanofi.com/en/media-room/press-releases/2024/2024-07-03-05-38-39-2907918
4. SPC Dupixent. Dostupné na: www.ema.europa.eu/cs/documents/product-information/dupixent-epar-product-information_cs.pdf



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Dětská dermatologie Dětská pneumologie Pneumologie a ftizeologie Otorinolaryngologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#