Pylově-potravinový syndrom s anafylaktickou reakcí po požití zmrzliny obsahující jablečný džus
10letý chlapec prožil anafylaktickou reakci po požití točené zmrzliny označené prodejcem jako zmrzlina s příchutí růže. Lékaři dále zkoumali vyvolávající příčinu reakce. Tento japonský pacient uváděl dráždění v krku po požití jablka, broskve, mišpule, japonské hrušky a kiwi.
10letý chlapec prožil anafylaktickou reakci po požití točené zmrzliny označené prodejcem jako zmrzlina s příchutí růže. Lékaři dále zkoumali vyvolávající příčinu reakce.
Tento japonský pacient uváděl dráždění v krku po požití jablka, broskve, mišpule, japonské hrušky a kiwi. Zjištění specifických IgE protilátek proti alergenním složkám ukázalo pozitivní výsledky u všech proteinů skupiny 10 (PR-10) z břízy, olše, lísky, jablka, broskve, burských oříšků, lískových oříšků a sójových bobů. Lékaři proto stanovili diagnózu pylově-potravinového syndromu se zkříženou reaktivitou na pyly břízovitých rostlin (bříza, olše, líska, habr) a ovoce růžovitých rostlin (růže, švestky, jablka, broskve). Domnívali se, že anafylaktická reakce byla způsobena sirupem z růže obsaženým ve zmrzlině.
Kožní test na sirup z růže ukázal silně pozitivní výsledek, nicméně výsledek testu na přecitlivělost na růžovou esenci byl negativní. Následně bylo zjištěno, že sirup z růže obsahuje jablečný džus. Kožní test na jablečný džus přinesl u pacienta silně pozitivní výsledek. Jako příčina anafylaktické reakce bylo tedy identifikováno jablko.
Tato kazuistika podtrhuje možnost vzniku anafylaktické reakce u pacienta s pylově-potravinovým syndromem po požití potraviny, u níž není očekáván ani uveden obsah látky, která u pacienta vyvolává alergickou reakci.
(zza)
Zdroj: Kitabayeshi T., Sato S., Adachi M. A case of anaphylaxis due to rose-flavored soft-serve ice cream with pollen food allergy syndrome. Arerugi 2013 May; 62 (5): 574–578.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.