#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efektivita léčby a možné indikace liraglutidu v gynekologii

8. 10. 2024

Agonisté receptoru pro glukagonu podobný peptid (GLP-1RA) ve formě subkutánních preparátů jsou v evropských zemích již několik let schválené pro léčbu obezity, a to jako doplněk k dietě a zvýšené fyzické aktivitě. V současnosti se těší vzrůstající oblibě vzhledem k prokazatelným výsledkům, snazšímu dodržování dietního plánu a adherenci k léčbě. Kterým pacientům může tato terapie přinést benefit?

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

GLP-1RA

Lidský glukagonu podobný peptid 1 (GLP-1) je fyziologický regulátor chuti k jídlu a příjmu potravin, který se postprandiálně uvolňuje ze střev. Tento hormon zvyšuje pocit sytosti a zároveň snižuje chuť k jídlu také na centrální úrovni. 

Na trhu jsou dostupné preparáty ze skupiny GLP-1RA, jež  se vážou na receptor GLP-1 a aktivují jej. Jedním ze zástupců této skupiny je liraglutid, analog lidského GLP-1 vyrobený rekombinantní DNA technologií. Ačkoliv přesný mechanismus účinku není popsán, přepokládá se, že aktivace receptorů GLP-1 zvyšuje klíčové signály sytosti a naopak snižuje signály hladu, což v důsledku vede k úbytku hmotnosti. Tímto způsobem GLP-1RA pomáhají pacientům méně jíst a snáze dodržovat nastavený dietní plán. 

Redukce hmotnosti

Konkrétní výsledky z hlediska redukce hmotnosti při léčbě pomocí GLP-1RA jsou individuální, mimo jiné v závislosti na souběžném dietním režimu a fyzické aktivitě pacientů. Samotný úbytek hmotnosti je pro mnohé pacienty motivací začít s pohybem odpovídajícím celkovému zdravotnímu stavu.

Klinické studie i kazuistiky z reálné klinické praxe po celém světě potvrzují účinnost a bezpečnost liraglutidu. Studie SCALE sledovala účinnost a bezpečnost liraglutidu u 3731 dospělých pacientů s nadváhou či obezitou bez diabetu mellitu 2. typu (DM2) po dobu 56 týdnů, přičemž u nich bylo pozorované snížení tělesné hmotnosti průměrně o 8,0 ± 6,7 % (8,4 ± 7,3 kg). Liraglutid oproti placebu vedl k výraznému zlepšení BMI, obvodu pasu, glykemických a kardiometabolických parametrů.

Kardiovaskulární benefity 

Výsledky studie LEADER demonstrovaly u 9340 pacientů s DM 2. typu ve vysokém kardiovaskulárním riziku snížení rizika úmrtí z kardiovaskulárních příčin, nefatálního infarktu myokardu nebo nefatální cévní mozkové příhody o 13 %. Riziko smrti z kardiovaskulárních příčin bylo u pacientů léčených liraglutidem nižší o 22 %. Rovněž celkový počet úmrtí ze všech příčin byl o 15 % nižší ve prospěch liraglutidu oproti placebu.

Gynekologické indikace

Léčba GLP-1RA může být v kontextu obezity přínosná také pro pacientky se syndromem polycystických ovarií (PCOS), u žen s vyšším BMI výhledově plánujících otěhotnění nebo v menopauze. 

Liraglutid 3,0 mg je nejúspěšnější v kombinaci s dietou a cvičením

Léčivý přípravek k subkutánnímu podání Saxenda®, který obsahuje účinnou látku liraglutid, je indikován jako doplňková léčba k dietě se sníženým obsahem kalorií a zvýšené fyzické aktivitě za účelem úpravy hmotnosti u dospělých pacientů s počáteční hodnotou indexu tělesné hmotnosti (BMI) ≥ 30 kg/m² (obezita) nebo BMI 27–30 kg/m² (nadváha), pokud je současně přítomna alespoň jedna komorbidita související s hmotností (například dysglykémie, hypertenze, dyslipidémie nebo obstrukční spánková apnoe).

Liraglutid 3,0 mg je rovněž indikovaný u dospívajících od věku 12 let s obezitou (BMI odpovídající 30 kg/m² u dospělých podle mezinárodních hraničních hodnot) a tělesnou hmotností > 60 kg, a to jako doplňková léčba ke zdravé výživě a zvýšené fyzické aktivitě k úpravě tělesné hmotnosti.

Snadná aplikace i úprava dávkování

Aplikace je jednoduchá, nebolestivá a lze ji provádět kdykoliv během dne, nezávisle na jídle. Liraglutid 3,0 mg se podává pomocí moderního předplněného pera s flexibilním dávkováním subkutánní injekcí do kožní řasy břicha, stehna nebo horní části paže. Manipulaci s perem a aplikaci přípravku usnadňuje otočné kolečko s číselným vyjádřením podávané dávky. Zbývající množství přípravku v peru je přímo viditelné. Po aplikaci první dávky navíc lze pero uchovávat jak v lednici, tak při pokojové teplotě po dobu až 1 měsíce. Po první aplikaci léku v ordinaci a odbourání obav jsou pacienti velmi rychle schopni samostatné aplikace doma. Více informací o dávkování a aplikaci přípravku naleznete v SPC a na webu Novomedportal.

Postupná titrace k dosažení optimálního účinku

Pro minimalizaci rizika gastrointestinálních nežádoucích účinků je doporučena postupná titrace dávky, a to v přírůstcích po 0,6 mg v nejméně jednotýdenních intervalech. Startovací dávka je nízká, první týden se aplikuje 0,6 mg a v průběhu nejméně 5 týdnů se dávka postupně zvyšuje až na doporučenou cílovou a udržovací dávku 3 mg. Po 16. týdnu nastává vyhodnocení léčby, kdy by mělo dojít k ≥ 5% redukci hmotnosti, jinak léčba není dále indikovaná. 

Závěr

Přípravek Saxenda® není hrazen z prostředků veřejného zdravotnictví. Praxe ovšem ukazuje, že mnozí edukovaní pacienti jsou po předchozích selháních dietních opatření motivovaní investovat do pokrokové, daty podložené farmakoterapie namísto méně efektivních způsobů, jako jsou doplňky stravy nebo dietní programy. Preparáty ze skupiny GLP-1RA tak mohou být průvodcem na cestě k novému životnímu stylu, zlepšení celkového zdravotního stavu a lepší kvalitě života.

   

(lexi)

Zdroje:
1. Palacios S., Chedraui P., Sanchez-Borrego R. et al. Management of obesity in menopause. Climacteric 2024; 27 (4): 357–363, doi:10.1080/13697137.2024.2374760.
2. Pugliese G., de Alteriis G., Muscogiuri G. et al. Liraglutide and polycystic ovary syndrome: is it only a matter of body weight? J Endocrinol Invest 2023; 46 (9): 1761–1774, doi: 10.1007/s40618-023-02084-6.
3. SPC Saxenda. Dostupné na: www.ema.europa.eu/cs/documents/product-information/saxenda-epar-product-information_cs.pdf
4. Produktová prezentace LP Saxenda. Novomedportal, 2024. Dostupné na: www.novomedportal.cz/obesity/saxenda.html
5. Pi-Sunyer X., Astrup A., Fujioka K. et al.; SCALE Obesity and Prediabetes NN8022-1839 Study Group. A randomized, controlled trial of 3.0 mg of liraglutide in weight management. N Engl J Med 2015; 373 (1): 11–22, doi: 10.1056/NEJMoa1411892.
6. Marso S. P., Daniels G. H., Brown-Frandsen K. et al.; LEADER Steering Committee; LEADER Trial Investigators. Liraglutide and cardiovascular outcomes in type 2 diabetes. N Engl J Med 2016; 375 (4): 311–322, doi: 10.1056/NEJMoa1603827.



Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Nutriční terapeut Obezitologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#