Vliv podávání hořčíku na krevní tlak osob s inzulinorezistencí, prediabetem a chronickými onemocněními
Studie provedené především v běžné populaci ukázaly, že suplementace hořčíku (Mg) vede k mírnému snížení krevního tlaku. Metaanalýza publikovaná v The American Journal of Clinical Nutrition se zabývala vlivem suplementace Mg na krevní tlak u osob s onemocněními v preklinickém stadiu a chronicky nemocných pacientů, protože tato skupina může reagovat na podávání Mg odlišně od běžné populace.
Úvod
Hořčík může příznivě ovlivnit hypertenzi prostřednictvím interakce s vápníkem, snížení periferní vaskulární rezistence, nárůstu uvolňování NO, zvýšení sekrece prostagladinu I2 endotelem a zvýšení účinku antihypertenziv. I mírný pokles krevního tlaku přitom může mít klinicky významný vliv z hlediska redukce rizika ischemické choroby srdeční a iktu. Účinky podávání hořčíku na krevní tlak u osob s onemocněními v preklinickém stadiu a u chronicky nemocných pacientů ovšem zatím nebyly studovány a informace získané z metaanalýz a klinických hodnocení nevedly k jednoznačným závěrům.
Cíle a metodika analýzy
Cílem nově publikované metaanalýzy bylo vyhledat randomizovaná kontrolovaná klinická hodnocení (RCT) s účastníky s inzulinorezistencí, prediabetem nebo s nepřenosnými chronickými onemocněními zahrnujícími diabetes mellitus 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, onemocnění ledvin a malignity a vyhodnotit vliv suplementace Mg na krevní tlak u těchto osob. Byla využita data z RCT, jejichž výsledky byly publikovány v anglickém jazyce do května 2017. K výpočtu poolovaných standardizovaných průměrných rozdílů (SMD) změn tlaku krve od zahájení studie do jejího ukončení mezi skupinou se suplementací Mg a kontrolní skupinou byly využity modely náhodných a fixních efektů.
Výsledky
Do metaanalýzy bylo zařazeno 11 RCT zahrnujících celkem 543 účastníků. Nebyla nalezena žádná studie týkající se osob s renálním onemocněním či malignitou. Doba sledování se pohybovala od 1 do 6 měsíců (v průměru 3,6 měsíce), užívaná dávka elementárního Mg se pohybovala v rozmezí 365–450 mg/den. U všech studií byl zaznamenán krevní tlak na začátku studie a při jejím ukončení. Ve skupině se suplementací Mg došlo proti kontrolní skupině k významně větší redukci tlaku krve − systolického (SMD −0,20; 95% interval spolehlivosti [CI] −0,37 až −0,03) i diastolického (SMD −0,27; 95% CI −0,52 až −0,03). Suplementace Mg vedla k průměrnému snížení systolického tlaku o 4,18 mmHg a diastolického tlaku o 2,27 mmHg.
Závěr
Suplementace hořčíku může významně snížit krevní tlak u pacientů s inzulinorezistencí, prediabetem a chronickými chorobami, jako jsou diabetes mellitus 2. typu či kardiovaskulární onemocnění. V případě hypertenze by proto mohla být suplementace Mg u těchto osob přínosem.
(blu)
Zdroj: Dibaba D. T., Xun P., Song Y. et al. The effect of magnesium supplementation on blood pressure in individuals with insulin resistance, prediabetes, or noncommunicable chronic diseases: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr 2017; 106 (3): 921–929, doi: 10.3945/ajcn.117.155291.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.