#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Liposomální irinotekan ve 2. linii léčby metastatického karcinomu pankreatu předléčeného gemcitabinem – kazuistika

14. 10. 2024

Kazuistika 74letého muže léčeného na Onkologické klinice 2. LF UK a FN Motol v Praze ukazuje přetrvávající, při posledním vyšetření téměř 2letou stabilizaci metastatického karcinomu pankreatu (mCaP) při léčbě sekvencí gemcitabin + paklitaxel vázaný na albumin – liposomální irinotekan + FUFA (5-fluorouracil + leukovorin).

Úskalí léčby karcinomu pankreatu

Léčba CaP stále představuje obrovskou výzvu vzhledem k nepříznivé souhře faktorů, jakými jsou pozdní záchyt daný absencí příznaků v počátečních stadiích onemocnění, špatný a rychle se zhoršující celkový stav významné části pacientů a omezené terapeutické možnosti.

Terapeuticky se dnes využívá v závislosti na výkonnostním stavu pacienta gemcitabin v monoterapii či v kombinaci s paklitaxelem vázaným na albumin, u pacientů ve velmi dobrém stavu pak chemoterapeutický režim FOLFIRINOX. Po selhání léčby s gemcitabinem je indikovaná kombinace liposomálního irinotekanu + FUFA. Právě této sekvence léčby se týká i popsaná kazuistika.

   

Popis případu

Stanovení diagnózy

74letý muž byl na konci roku 2021 hospitalizován pro rozvoj ikteru a úbytek hmotnosti v posledních měsících. V anamnéze měl diabetes mellitus 2. typu, arteriální hypertenzi, arytmii, dyslipidémii, hyperurikémii a hyperplazii prostaty. Ikterus byl řešen stentáží cestou endoskopické retrográdní cholangiopankreatikografie (ERCP). Následná CT diagnostika ukázala nehomogenní ložisko hlavy pankreatu, postižení uzlin v jaterním hilu a volnou tekutinu v pánvi. Endosonografie pankreatu s cytologií prokázala maligní nádor, přičemž hladina onkomarkeru CA 19-9 (3556 kU/l) svědčila pro metastatické onemocnění. Primární tumor byl neoperabilní z důvodu těsného kontaktu s portální žílou. Bylo proto rozhodnuto o systémové paliativní léčbě.

1. linie léčby

Do 1. linie byla zvolena kombinace paklitaxelu vázaného na albumin s gemcitabinem. Léčba probíhala od prosince 2021 do března 2022, kdy bylo zjištěno zvětšení primárního nádoru a uzlinového postižení.

2. linie léčby

Ve 2. linii byla v březnu 2022 nasazena kombinace liposomálního irinotekanu + FUFA. Vyšetření v červnu 2022 ukázalo stabilizaci onemocnění a léčba pokračovala dále.

Přerušení léčby z důvodu bronchopneumonie

V listopadu 2022 se u pacienta rozvinula bronchopneumonie, pravděpodobně nesouvisející s podávanou chemoterapií. Na restagingové CT bylo v prosinci 2022 kromě známek bronchopneumonie patrné nové ložisko o průměru 20 mm v pravé plíci v kontaktu s pleurou. Ostatní nález ale ukázal regresi volné tekutiny v dutině břišní a vymizení lymfadenopatie v retroperitoneu. Multidisciplinární tým zvolil možnost časného restagingu. V té době byla onkologická léčba z důvodu bronchopneumonie a infekce měkkých tkání dolní končetiny přerušená. CT vyšetření provedené v únoru 2023 ukázalo regresi plicního ložiska při přerušené chemoterapii a při podávání antibiotické léčby, což svědčilo pro zánětlivou, nikoliv maligní etiologii.

Pokračující stabilizace onemocnění

Vzhledem k tomu pacient dále pokračoval v dosavadní léčbě. K červenci 2023 absolvoval již 27 cyklů léčby liposomálním irinotekanem + FUFA. Stále přetrvávala stabilizace onemocnění. Z nežádoucích účinků byla u tohoto nemocného nejvýznamnější únava, neovlivnila ale jeho schopnost vykonávat každodenní aktivity. Ve 2. linii léčby pokračuje již 17. měsíc, přičemž od stanovení diagnózy pokročilého CaP uplynulo 21 měsíců.

   

Přínos sekvence režim s gemcitabinem – liposomální irinotekan + FUFA ve studii NAPOLI-1

Sekvence léčby spočívající v podávání režimu s gemcitabinem v 1. linii a liposomálního irinotekanu + FUFA ve 2. linii byla u mCaP hodnocena ve studii NAPOLI-1. Tato randomizovaná dvojitě zaslepená studie porovnávala liposomální irinotekan + FUFA s 5-fluorouracilem ve 2. linii u pacientů předléčených gemcitabinem. Medián celkového přežití (OS) dosáhl v této studii 6,2 měsíce s liposomálním irinotekanem + FUFA v porovnání s 4,2 měsíce v kontrolním rameni. V podskupině pacientů bez redukce dávky liposomálního irinotekanu + FUFA činil medián OS 8,9 měsíce. Radiologické odpovědi na léčbu bylo při této léčbě dosaženo zhruba u poloviny nemocných.

   

Závěr

Tato kazuistika z reálné české praxe ukazuje, že přínos sekvence léčby gemcitabin + paklitaxel vázaný na albumin – liposomální irinotekan + FUFA může výrazně převýšit průměrné výsledky klinických studií, a to při dobré kvalitě života.

   

(zza)

Zdroje:
1. Batko S. Kazuistika pacienta léčeného ve 2. linii liposomálním irinotekanem. Farmakoterapie 2023; 19 (5): 716–719.
2. Wang-Gillam A., Hubner R. A., Siveke J. T. et al. NAPOLI-1 phase 3 study of liposomal irinotecan in metastatic pancreatic cancer: final overall survival analysis and characteristics of long-term survivors. Eur J Cancer 2019; 108: 78–87, doi: 10.1016/j.ejca.2018.12.007.

   

ZSPC přípravku Onivyde ke stažení zde.



Štítky
Onkologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#