Pseudopotravinová alergie vyvolaná kontaminací latexovými alergeny z rukavic používaných při zpracování potravin
Alergie na přírodní latex je problémem nejen při profesní expozici; v západních zemích je popisována až u 18 % zdravotníků. Trpí jí také 1 % lidí, kteří s latexem přicházejí do styku pouze v běžném životě.
Alergie na přírodní latex je problémem nejen při profesní expozici; v západních zemích je popisována až u 18 % zdravotníků. Trpí jí také 1 % lidí, kteří s latexem přicházejí do styku pouze v běžném životě. Pro takové pacienty může být problémem i expozice latexu, který se dostává do potravin při jejich zpracování z rukavic pracovníků stravovacích a potravinářských provozů.
Tuto situaci popsali nizozemští lékaři. Sedmačtyřicetiletý chirurg trpěl 5 let profesní alergií na latex. Nejprve měl pouze ekzém na rukou, který po změně rukavic za bezlatexové odezněl. Vážnější celkovou reakci měl po nafukování latexového balonku. Postupně začal také popisovat občasné příhody otoku uvuly, dušnosti a obtížného polykání po některém jídle. Byly to loupané krevety, saláty, ryby. Kupodivu neloupané obří krevety reakci nevyvolaly.
Bylo vysloveno podezření, že reakce je vyvolána příměsí latexových alergenů, které se do potravin dostaly při jejich zpracování. Prick testy s potravinovými i inhalačními alergeny měl pacient negativní, pozitivní byl pouze test s latexem. U pacienta se tedy nejednalo o mnohočetnou senzibilizaci na různé potraviny. Reakce musely být vyvolány pouze alergeny latexu.
Uvedený případ poukazuje na dosud málo známou skutečnost, která má ale velký význam při diferenciální diagnostice nežádoucích reakcí na potraviny. Autoři po této zkušenosti doporučují testovat všechny pacienty s nejasnými potravinovými reakcemi na alergii na latex. Protože je alergie na latex v populaci poměrně častá, v budoucnosti by jistě stálo za úvahu, zda také latex nezařadit do seznamu alergenů, které musejí být na potravinách uvedeny, nebo dokonce nezakázat při zpracování potravin používání latexových rukavic a předmětů.
(van)
Zdroj: Van Drooge, A. M., et al.: Pseudo-food allergy caused by carry-over of latex proteins from gloves to food: need for prevention? Allergy 2009. Publikováno on-line před tiskem dne 15. 10. 2009. DOI: 10.1111/j.1398-9995.2009.02203.x
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.