Alergická reakce na para ořechy vyvolaná sexuálním stykem
Alergie na para ořechy patří ve Velké Británii k nejčastějším příčinám alergických reakcí na ořechy. Hlavním alergenem je devítikilodaltonový 2S albumin. Specifické IgE protilátky proti tomuto albuminu mají všichni pacienti s reakcemi na para ořechy.
Zmíněný protein je odolný k natrávení, a tak se v nezměněné podobě dostává do krevního oběhu a je rozpoznáván imunitním systémem. V nezměněné podobě se také patrně může dostat do některých tělních tekutin, např. seminální plazmy.
U osob s výraznými alergickými reakcemi na potraviny je známo, že k vyvolání reakce stačí kontakt s minimálním množstvím alergenu. Byly například popsány reakce po políbení osoby, která předtím požila alergizující potravinu nebo lék, a to i tehdy, pokud si dotyčný vyčistil před polibkem zuby. Ve slinách, slzách nebo moči ale alergeny prokázány nebyly, reakce tedy musely být vyvolány minimálním množstvím alergenu, který ulpěl na sliznicích dutiny ústní i po vyčištění zubů.
Britští autoři popisují jako první ve světové literatuře alergickou reakci vyvolanou potravinovým alergenem přítomným v seminální tekutině. Jednalo se o dvacetiletou ženu alergickou na para ořechy, která po nechráněném vaginálním styku se svým stálým partnerem prodělala lokální vaginální a postupně celkovou anafylaktickou reakci.
Přibližně 3 hodiny před stykem partner požil cca 4–5 para ořechů. Před koitem se ale osprchoval a důkladně si očistil nehty a vyčistil zuby. Reakce u partnerky přesto nastala. Alergologickým vyšetřením byla u ženy potvrzena alergie na para ořechy, trávy, plevele a stromy, naopak alergie na burské oříšky, mandle, lískové a vlašské ořechy prokázána nebyla.
První reakci na para ořechy (s dušností) měla pacientka v šesti letech, po ní již nekonzumovala ořechy žádné. Příčina reakce po koitu zpočátku nebyla jasná, a tak byly pacientce po souhlasu obou partnerů provedeny prick testy s partnerovým semenem odebraným před požitím a 2,5 hodiny po požití para ořechů. Tyto testy prokázaly jasnou pozitivní reakci na semeno po požití para ořechů, před požitím reakce vyvolána nebyla.
Laboratorní rozbor seminální tekutiny k průkazu přítomnosti alergenu pomocí western blottingu bohužel již proveden být nemohl, protože pár se krátce po této epizodě rozešel. Výsledek prick testu je však dostatečně přesvědčivý. Případ je první popsanou alergickou potravinovou reakcí vyvolanou potravinovým alergenem přítomným v seminální tekutině.
(van)
Zdroj: Bansai, AS a spol, J Investig Allergol Clin Immunol, 2007, 17, 189–191.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.