Konzumace tučné stravy nesouvisí s rizikem karcinomu prostaty
Aktuální přehled studií a metaanalýza jejich výsledků v závislosti na dávce neprokázaly souvislost mezi příjmem tuku v potravě a rizikem karcinomu prostaty.
Nejistá hypotéza z předchozích epidemiologických studií naznačovala možný vztah mezi množstvím zkonzumovaného tuku a rizikem karcinomu prostaty. Čínští autoři se pokusili tento vztah zhodnotit. Provedli systematický průzkum databází PubMed, ScienceDirect a Wiley Online Library a vyhledali studie věnované této problematice publikované do 1. března 2015.
Identifikovali 14 kohortových studií zahrnujících 751 030 účastníků včetně 37 349 případů karcinomu prostaty. Nezjistili však žádný důkaz o stoupajícím riziku této malignity v závislosti na množství tuku ve stravě. Relativní riziko spojené se zvýšením množství zkonzumovaných tuků o 28,35 g činilo 0,99 u celkového tuku, 1,00 u nasycených tuků, 0,99 u polynenasycených tuků a 1,00 u mononenasycených tuků. Nebyla zjištěna ani souvislost mezi množstvím zkonzumovaných tuků a stupněm pokročilosti karcinomu prostaty. Analýzy podskupin i analýzy senzitivity přinesly konzistentní výsledky.
Autoři uzavírají, že důkazy z publikovaných studií nepodporují hypotézu, že by nadměrná konzumace tuku zvyšovala riziko karcinomu prostaty nebo jeho závažnost.
(zza)
Zdroj: Xu C., Han F. F., Zeng X. T. Fat Intake Is Not Linked to Prostate Cancer: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis. PLoS One. 2015 Jul 17; 10 (7): e0131747.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.