#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vědí vaši pacienti jak nakládat s inkontinenčními pomůckami?

9. 8. 2019

Preskripcí inkontinenčních pomůcek pro nás často problém končí, ale pro pacienty teprve začíná. Víte, že v některých situacích jsou bezradní?

Kam s ní...

Ano, používání inkontinenčních pomůcek je pro pacienty složitější, než se na první pohled zdá. Ne tolik pro ženy, které jsou zvyklé používat menstruační vložky a umějí s nimi nakládat. Dobře vědí, že je nemají splachovat do toalety, a umějí manipulovat s odpadem tak, aby použité pomůcky nijak neobtěžovaly v domácnosti... Inkontinenční vložky ovšem používají i muži, a ti žádné z těchto návyků nemají. Co víc − nejsou jim k tomu poskytovány ani základní podmínky.

Pánská, nebo dámská toaleta?

Málokdo chodí na pánské i dámské toalety (snad jen personál, který se stará o jejich čistotu), proto není tak snadné si uvědomit zásadní zádrhel: Na dámských toaletách je v každé kabince odpadkový koš, protože se počítá s používáním hygienických pomůcek. Na pánských toaletách ale žádné koše nejsou. Nikdo nepočítá s tím, že přijde muž, který si potřebuje vyměnit vložku. Co potom zbude jiného než ji spláchnout? Pobíhat s ní po budově a vyhazovat ji do odpadkového koše kdesi na chodbě je přece nereálné. Muži si dokonce netroufají ani opustit kabinku s pomůckou v ruce, čemuž se nelze divit.

Kdo je připraven, není překvapen

Správným řešením může být v tuto chvíli jedině příprava. Chodit na toaletu vždy nejen s čistou pomůckou, kterou si chceme aplikovat, ale také s potřebným vybavením k likvidaci té předchozí. Může to být jakýkoli vyhovující sáček, který je pohodlně schován v batůžku či ledvince. Takovýto návyk pomůže inkontinentním mužům zbavit se stresu spojeného s kompenzací jejich problému.

Likvidace odpadu

Ani v domácnosti, kde máme své soukromí, nemusí být nakládání s vložkami vždy jednoduché. Zakoupit odpadkový koš a umístit ho na toaletu totiž nemusí stačit. Nějakou dobu trvá, než se koš naplní, a vložky, které do něj byly vhozeny jako první, mohou do této doby začít zapáchat. Osoby trpící inkontinencí si na zápach moči brzy zvyknou a přestanou ho cítit, takže vzniká problém, který tito pacienti sami nemohou detekovat, ale zároveň ovlivňuje jejich rodiny a nejbližší okolí. Může je také omezovat ve společenském životě, pokud je například jejich přátelům z tohoto důvodu nepříjemné docházet na návštěvy.

Přebalit se vším všudy!

Zapáchat může rovněž pokožka, která byla po několik hodin v kontaktu s močí. Opět je jednodušší vysvětlit to ženám, které přebalovaly vlastní děti a vědí, že je třeba jejich pokožku i z tohoto důvodu ošetřit při každém přebalování. Mužům je potřeba výslovně říci, že teprve parfémované vlhčené ubrousky nebo jiné pomůcky doplní kompenzaci jejich inkontinence na 100 %.

Nepodceňujme edukaci

Součástí první preskripce inkontinenčních pomůcek by měly být alespoň základní informace na toto téma. Edukace chvilku zabere, ale pacient z ní může velice profitovat.

(pez)

Zdroj: Hall S. Hygienic disposal of incontinence products: everything you need to know. Incontinence UK, 2018 Aug 1. Dostupné na: www.incontinence.co.uk/hygienic-disposal-of-incontinence-products



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Partneři sekce
Logo Seni

Nejnovější kurzy
Inkontinence moči
Autoři: MUDr. Barbora Nechanská

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#