#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Menší objem a větší rychlost infuze aPCC: Co na tuto modifikaci říkají aktuální data?

6. 10. 2024

Podání infuze s koncentrátem aktivovaného protrombinového komplexu (aPCC) při standardizované rychlosti 2 U/kg/min může být zvláště při potřebě opakovaných aplikací časově náročné. Autoři níže citované čerstvě publikované multicentrické studie se proto zaměřili na bezpečnost a tolerabilitu o 50 % sníženého objemu infuze a její rychlosti zvýšené na 4 a 10 U/kg/min.

Úvod

Koncentrát aktivovaného protrombinového komplexu (aPCC) patří mezi přípravky s bypassovou aktivitou (BPA), které se používají v rámci terapie akutního krvácení nebo perioperačního managementu pacientů s hemofilií A s inhibitorem; aPCC se u těchto pacientů dá zároveň použít také v případě potřeby profylaxe krvácivých epizod. Dávkování je samozřejmě individuální, přičemž obecně se doporučuje 50−100 U/kg tělesné hmotnosti, s rychlostí infuze 2 U/kg/min.

Metodika a průběh studie

Do prospektivní multicentrické otevřené randomizované studie s překříženým designem byli zařazení pacienti ve věku 18−65 let s hemofilií A nebo B jakékoliv tíže a s výskytem inhibitoru > 0,6 BU. Nutností byl negativní test na hepatitidu C a HIV, případně obě nemoci ve stabilizovaném stavu. Zahrnuti nebyli pacienti užívající emicizumab, imunomodulancia nebo jinou studijní medikaci.

Sledování probíhalo v 18 centrech v 8 zemích a skládalo se ze 2 částí:

  • V první části došlo k randomizaci pacientů do dvou skupin, kdy první skupina dostávala 3 infuze aPCC (85 ± 15 U/kg) se standardním objemem a následně 3 infuze aPCC v objemu sníženém o 50 %, přičemž všechny byly podávané rychlostí 2 U/kg/min. U druhé skupiny bylo pořadí obrácené – nejdřív redukovaný objem, poté standardní.
  • Do druhé části pokračovali pacienti, kteří obdrželi alespoň 2 ze 3 infuzí v předchozí fázi a nereferovali potíže. Těm byly následně postupně podány 3 infuze aPCC s objemem redukovaným o 50 %, a to nejdříve rychlostí 4 U/kg/min, poté 10 U/kg/min.

Hodnocen byl výskyt nežádoucích příhod (AEs), alergických hypersenzitivních reakcí, infuzních reakcí, tromboembolických příhod, dále aktivita faktoru II (FII) a spokojenost pacientů s léčbou.

Výsledky

Do studie bylo finálně zařazeno 33 mužů-hemofiliků A průměrného věku 35,4 roku a s mediánem hladiny inhibitoru 14,4 BU, z nichž 90,9 % (30) dokončilo první část studie. Kvůli AEs nepokračovali ve studii 2 pacienti s výskytem hypersenzitivity na podaný lék. Z tohoto počtu pak druhou část dokončilo 93,3 % (28), kdy 2 pacienti ukončili studii dříve (pro závažnou elevaci D-dimerů a z rozhodnutí lékaře).

Během studie bylo celkem nahlášeno 33 AEs u 15 pacientů, z toho bylo 12 AEs u 9 pacientů spojeno s podáním aPCC. Ani u jednoho účastníka se nevyskytl případ tromboembolismu. Nejčastějšími AEs byly bolesti kloubů a hlavy. Ze závažných AEs, jež se vyskytly u 4 pacientů, se jednalo o epilepsii, krvácení do svalu a hypersenzitivní reakce. Více AEs bylo nahlášeno v první části studie (7 vs. 3 pacienti). Co se týká hypersenzitivních reakcí, bylo zaznamenáno 5 případů u 4 pacientů, z toho jeden závažný. Infuzní reakce byly celkem 3 u 2 pacientů, a to v první části studie.

Hladina FII po podání aPCC nevykazovala klinicky významné rozdíly u jednotlivých druhů podání.

Největší spokojenost pacienti uvádělipo podání infuze rychlostí 4 U/kg/min ve druhé části studie.

Závěr

Podání infuze aPCC rychlostí 4 i 10 U/kg/min a s objemem redukovaným o 50 % bylo pacienty dobře tolerováno, bez zhoršení bezpečnostního profilu oproti standardnímu způsobu aplikace.

(jala)

Zdroj: Zülfikar B., Mahlangu J., Nekkal S. M. et al. Reduced volume and faster infusion rate of activated prothrombin complex concentrate: a phase 3b/4 trial in adults with hemophilia A with inhibitors. TH Open 2024 Jul 8; 8 (3): e273–e282, doi: 10.1055/s-0044-1787781.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#