Genetická predispozice, antioxidanty v potravě a dlouhodobá incidence věkem podmíněné makulární degenerace ve dvou populacích
Studie zjišťovala vzájemné ovlivnění mezi genetickou predispozicí k věkem podmíněné makulární degeneraci (VPMD) a příjmem antioxidantů nebo konzumací ryb na riziko vzniku této choroby.
Zařazeni byli účastníci Blue Mountains Eye Study (BMES) a Rotterdam Study (RS). Příjem antioxidantů v potravě (lutein/zeaxanthin [LZ], beta-karoten, vitamín C), omega3-polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem a zinku byl odhadován na základě dotazníkového šetření zkoumajícího frekvenci příjmu určitých potravin. Genetické riziko vzniku VPMD bylo hodnoceno pode počtu rizikových alel CFH (rs1061170) nebo ARMS2 (rs10490924) jako nízké (žádná nebo 1 riziková alela) nebo vysoké (≥ 2 rizikové alely). Pomocí logistické regrese byla zkoumána souvislost mezi stravou a genetickým stupněm rizika vzniku VPMD. Kontrolní skupinu tvořili účastníci bez přítomnosti VPMD lézí během všech vyšetření. V každé ze studovaných kohort byla provedena adjustace pro věk a pohlaví, při sloučené analýze pak i pro kouření a místo provedení studie. Schopnost dosáhnout shody mezi jednotlivými hodnotiteli byla určena na podskupině pacientů s časnou VPMD. Mezi BMES a RS byla 86,4% shoda, což umožnilo rozlišovat jednostupňové rozdíly na 5stupňové škále závažnosti VPMD.
Analýzou sloučených dat byla pro riziko vzniku VPMD zjištěna významná interakce mezi stavem genetického rizika VPMD a příjmem LZ (p = 0,0009) a nesignifikantní interakce mezi stavem genetického rizika a příjmem ryb v potravě alespoň jednou týdně. Mezi účastníky s vysokým genetickým rizikem bylo u jedinců s příjmem LZ v horní třetině riziko vzniku časné VPMD snížené o více než 20 %. Příjem ryb alespoň jednou týdně vedl ke 40% snížení rizika vzniku pozdních stadií VPMD. Mezi účastníky s nízkým genetickým rizikem nebyla podobná asociace patrná. Dále nebyla zjištěna žádná interakce mezi stavem genetického rizika a ẞ-karotenem nebo vitamínem C.
Ochrana před vznikem VPMD zvýšením příjmu LZ a ryb u osob s vysokým genetickým rizikem stanoveným vyšetřením dvou hlavních genů naznačuje možnost personalizovaných preventivních intervencí.
MUDr. Petra Lišková, Ph.D.
Zdroj: Wang J. J., Buitendijk G. H., Rochtchina E., et al. Genetic susceptibility, dietary antioxidants, and long-term incidence of age-related macular degeneration in two populations. Ophthalmology. 2014 Mar; 121 (3): 667–75.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.