#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Terapie bolesti při výskytu akutní renální koliky – kazuistika

13. 9. 2024

Akutní renální kolika je jedním z nejintenzivnějších bolestivých stavů, s nimiž se může člověk setkat. Představuje náhlou a silnou bolest způsobenou obstrukcí horních cest močových. V následující stručné kazuistice doplněné teoretickým backgroundem diskutujeme možné postupy analgetické terapie u tohoto akutního stavu.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Popis případu

Pacient: 52letý muž byl přivezen manželkou ve 4 hodiny ráno na akutní urologickou ambulanci pro hodinu trvající obtíže.

Příznaky: Probudila ho náhlá silná kolikovitá bolest v pravém boku šířící se do pravého třísla, hodnocená na VAS (vizuální analogové stupnici) jako 9/10. Bolesti probíhaly ve vlnách a byly doprovázeny nauzeou a zvracením. Pacient byl opocený, bez úlevové polohy, neklidný.

Anamnéza: Pacient se léčil dvojkombinací antihypertenziv, intermitentně užíval analgetika pro chronickou bolest dolní části zad. Byl bez předchozí anamnézy urolitiázy.

Fyzikální vyšetření: Afebrilní, TK 158/86 mmHg, TF 92/min. Břicho měkké, palpačně bolestivé v pravém kostovertebrálním úhlu. V moči jsme detekovali mikrohematurii, v krevních odběrech byla mírná leukocytóza, bez elevace CRP nebo kreatininu.

Diagnostika: Na základě ultrazvuku urotraktu a nativního CT břicha byl identifikován 3mm konkrement v pravém ureteru subrenálně, způsobující hypotonii pánvičky pravé ledviny (17 mm v dlouhé ose).

Terapie: Pacientovi byla okamžitě poskytnuta analgetická terapie k úlevě od intenzivní bolesti. Prvním krokem bylo intramuskulární podání 1 g metamizolu.

   

Diskuse a závěr

Metamizol je nesteroidní nenávykové pyrazolové léčivo se silným analgetickým, spasmolytickým a antipyretickým efektem. Mechanismus jeho působení není zcela objasněn; předpokládá se, že metamizol a jeho hlavní metabolit (4-N-methylaminoantipyrin) mohou mít kombinovaný centrální a periferní způsob účinku. Používá se v terapii širokého spektra akutních i chronických bolestí již více než 100 let (první uvedení na trh proběhlo v roce 1922). Díky řadě výhod však stále představuje jedno z nejčastěji užívaných analgetik v každodenní klinické praxi. Lze ho také velmi dobře kombinovat s jinými analgetiky k dosažení optimálních výsledků terapie bolesti. Pro krátkodobou terapii není nutné snižovat dávkování u pacientů se zhoršenou funkcí ledvin či jater. Oproti nesteroidním protizánětlivým léčivům (NSAIDs) má nižší riziko gastrointestinálních komplikací (např. krvácení a vředů).

Alternativou v popsaném případě mohlo být intravenózní podání 75 mg (NSAIDs) diklofenaku. Ten rovněž rychle a účinně tlumí bolest a snižuje potřeby záchranné analgezie. Ve srovnání s opioidy má nízký výskyt závažných vedlejších účinků. Může však být potenciálně nefrotoxický u pacientů s již sníženou renální funkcí. Jiné analgetikum použitelné i v těhotenství je paracetamol. Použití opioidů se v 1. linii spíše nedoporučuje i přes jejich silné analgetické účinky a rychlou a intenzivní úlevu od bolesti. Je zde vysoké riziko vzniku závislosti a tolerance. Jejich častými vedlejšími účinky jsou nauzea, zvracení, ospalost a respirační deprese při vyšších dávkách.

   

MUDr. Pavel Navrátil, CSc.
Urologická klinika LF UK a FN Hradec Králové

      

Zdroje:
1. Skálová A. 100 let s metamizolem: Jaké je jeho současné postavení v léčbě bolesti? proLékaře.cz, 19. 5. 2021. Dostupné na: www.prolekare.cz/tema/analgesie/detail/100-let-s-metamizolem-jake-je-jeho-soucasne-postaveni-v-lecbe-bolesti-127076
2. EAU Guidelines on Urolithiasis. Edn. presented at the EAU Annual Congress Paris 2024. ISBN 978-94-92671-23-3.
3. Holdgate A. et al. Systematic review of the relative efficacy of non-steroidal anti-inflammatory drugs and opioids in the treatment of acute renal colic. BMJ 2004; 328: 1401, doi: 10.1136/bmj.38119.581991.55.
4. SPC Novalgin. Dostupné na: www.sukl.cz/download/spc/SPC14385.pdf

   

MAT-CZ-2400562



Štítky
Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#