#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jaké jsou výhody a nevýhody léčby psychických potíží online?

26. 9. 2024

Nejčastějšími příznaky deprese je nechutenství, předčasné probouzení, nedostatek energie, nízké sebevědomí nebo špatná nálada. Depresivní a úzkostné poruchy postihují až 17 % populace. Velkou pomocí při chronické léčbě deprese, úzkostných stavů nebo syndromu vyhoření může být online terapie, má ale i svá úskalí.

Zatímco v České republice jde o novinku, v zahraničí jsou terapeutické online programy už poměrně rozšířené.

Metody budoucnosti

„Online metody psychoterapie představují budoucnost, ke které směřujeme. Nicméně v současné době bychom měli být opatrní, protože stejně jako u jakékoliv jiné metody léčby je nutné nejprve prověřit možná rizika a až pak tuto metodu začít používat,“ upozorňuje prof. PhDr. Radek Ptáček, Ph.D., z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN.

Riziko podle něj představuje situace, kdy se v průběhu psychoterapie pacient nějakým způsobem dekompenzuje a potřebuje okamžitou pomoc. „Tato situace při využití online prostředků není dle mých informací zatím řešena,“ dodává.

Bez překážek a bez čekání

Výhodou pro pacienty je především to, že na psychoterapii nemusí docházet vždycky osobně, ale mají možnost řešit své problémy bez dlouhého čekání na to, až na ně bude mít přetížený psychiatr nebo klinický psycholog čas.

Některým lidem s psychickými problémy umožňuje distanční forma překlenout i samotný problém nejprve odborníka vyhledat, objednat se u něj a fyzicky za ním přijít. „Je možné, že takto službu využije i někdo, pro koho je fyzický kontakt překážkou,“ říká profesor Ptáček.

Pro koho je online forma vhodná

Distanční psychoterapie je vhodná především pro pacienty s již potvrzenou diagnózou, kteří mohou být pod dohledem odborníků a zároveň zůstat v pohodlí svého domova.

„Online forma se hodí zejména pro pacienty s mírnou a středně těžkou formou deprese nebo úzkostné poruchy. Pacient se v tomto případě učí sám se svými příznaky a problémy zacházet,“ vysvětluje prof. MUDr. Ján Praško, CSc., který působí jako psychiatr a psychoterapeut v Centru duševní rehabilitace v Berouně. Zároveň je spoluautorem platformy Mindwell, která nabízí digitální terapii deprese a úzkosti.

Jak poznat „depku“

„Řada lidí říká, že má ,depkuʻ, ale často se jedná pouze o horší náladu, která nutně nemusí znamenat vážnější depresi. Abychom mohli mluvit o klinické depresi, tedy depresi, která vyžaduje odbornou intervenci, musí depresivní příznaky trvat alespoň 14 dnů většinu času dne,“ vysvětluje profesor Praško.

Se skutečnou depresí ale i úzkostmi a dalšími duševními onemocněními se však potýká stále vyšší počet lidí. Potvrzují to i nejrůznější statistiky.

Co říkají čísla

Skutečnost, že rok od roku stoupá počet lidí s depresí, úzkostí a dalšími psychickými onemocněními, potvrzují i data zdravotních pojišťoven. Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) uvádí, že náklady na léčbu úzkostných stavů jí za tři roky vzrostly téměř o 40 %.

„Zatímco v roce 2020 činily náklady na léčbu pacientů s úzkostnými stavy 120 187 760 Kč, v roce 2023 pojišťovna vydala 197 624 836 Kč,“ vyčísluje mluvčí pojišťovny Jana Schillerová. Dodává, že zároveň vzrostl i počet klientů, kteří se s depresí a úzkostmi léčí. A to ať už u ambulantních specialistů, či jsou hospitalizováni, anebo opakovaně čerpají lázeňskou léčebně-rehabilitační péči.

Další vypovídající čísla nabízejí i výsledky více než desetiletého výzkumu vědců z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN, kteří sbírali data o duševním zdraví a životním stylu mladých dospělých mezi 18 a 30 lety. Zatímco v roce 2014 mělo „minimální nebo žádnou depresi“ 70 % účastníků výzkumu, o tři roky později to byly už jen dvě třetiny z nich a od roku 2021 jejich podíl klesl pod 60 %. Mírnými až středními depresemi trpěla před rokem 2020 podle vědců zhruba pětina osob, v posledních letech je jich téměř třetina.

Za těmito čísly vědci vidí skutečnost, že v současném světě musí mladí lidé čelit mnoha výzvám, k nimž patří především tlaky spojené s digitálními médii, sociálními sítěmi a dynamickým vývojem na trhu práce.

(eve)

Zdroje:

1. Tisková zpráva: Léčit depresi lze i online. Kapacity jsou stále volné, hlásí odborníci. ZP MVČR, 30. 4. 2024. Dostupné z: https://www.zpmvcr.cz/system/files/dokumenty/2024-04/TZ%20deprese%20a%20online%20terapie.pdf

2. Tisková zpráva: Jak je na tom psychika mladých dospělých? Vědci ji v unikátním výzkumu studovali deset let. 1. LF UK, 21. 5. 2024. Dostupné z: https://www.lf1.cuni.cz/jak-je-na-tom-psychika-mladych-dospelych-vedci-ji-v-unikatnim-vyzkumu-studovali-deset-let



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#