Západní dieta a riziko vzniku rakoviny prsu
Západní strava, skládající se především z masa, vajíček a mléčných výrobků, nemusí být přímo zodpovědná za zvýšené riziko vzniku nádorů prsu. Vyplývá to z mezinárodní studie uveřejněné v odborném časopise American Journal of Clinical Nutrition v červnu 2009.
Studie v několika státech
Mnohé ekologické studie naznačily, že konzumace masa, mléčných výrobků a vajec, tedy tzv. západní strava, by mohla mít vliv na zvýšený výskyt rakoviny prsu. To je podle slov Valerie Palové z milánského Istituto Nazionale dei Tumori spojeno se zvýšenou konzumací právě těchto výrobků v období po druhé světové válce. Jak ale stojí ve zprávě Světového fondu pro výzkum rakoviny za rok 2007, podle observačních epidemiologických studií není zatím úplně potvrzena souvislost mezi živočišnou stravou a vznikem nádorů prsu.
Studie probíhala v letech 1992 až 2003 v několika evropských státech. Celkem do ní bylo zahrnuto téměř 320 tisíc žen, u kterých byla sledována strava a vliv na případný výskyt nádorů prsu. Pro srovnání a koordinaci byly použity údaje z databáze European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.
Souvislost čistě náhodná?
Během střednědobého sledování v délce 8,8 roku bylo u subjektů diagnostikováno celkem 7 119 případů rakoviny prsu. Přesto se žádná významná souvislost mezi vznikem nádorů a stravou neprokázala. Lehce zvýšené riziko bylo pouze u velmi vysoké spotřeby zpracovaného masa. Tam se ale dá předpokládat, že rakovinotvorně nepůsobí samotné maso, ale spíše přísady použité při zpracování. Daleko větší riziko pak navíc měly také ženy konzumující nevhodně tepelně zpracované červené maso (hovězí, vepřové a jehněčí), například smažené, pečené nebo grilované.
Studie ale přinesla také podezření na souvislost mezi konzumací másla u premenopauzálních žen a možným zvýšením rizika vzniku karcinomu prsu.
Autorům se nepodařilo prokázat přímý vliv mezi konzumovanou stravou a rizikem vzniku nádorů prsu. Jak ale studie naznačila, některé potraviny mohou riziko lehce zvyšovat. Platí to zejména o tepelně upraveném červeném mase. Proto je v plánu další studie, která by měla osvětlit roli vysoké teploty při zpracování červeného masa na riziko vzniku nádorů prsu.
(kam)
Zdroj: Pala V. et al.: Meat, eggs, dairy products, and risk of breast cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort. Am J Clin Nutr. Publikováno on-line dne 2. 6. 2009.
DOI: 10.3945/ajcn.2008.27173
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Štítky
Dětská onkologie OnkologieOdborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- V čem spočívají největší hrozby dětské pornografie generované pomocí AI?
- Speleoterapie – jak probíhá a pro koho je vhodná?
- Ukažte mi, jak kašlete, a já vám řeknu, co vám je
- „Jednohubky“ z klinického výzkumu – 2024/23
- Další etický oříšek v oblasti umělé inteligence – avataři zemřelých
Mohlo by vás zajímat
- Odhaleny geny zodpovědné za rezistenci k tamoxifenu
- Časná fyzioterapie může zabránit lymfedému po operaci karcinomu prsu
- Epitelové buňky v aspirované tekutině z bradavky znamenají vyšší riziko karcinomu
- "Železem saturovaný" hovězí laktoferin zlepšuje chemoterapeutický účinek tamoxifenu u léčby basal-like karcinomu prsu u myší
- Trvající pokles mortality na karcinom ledviny v Evropě
- Předchozí zánětlivá onemocnění plic zvyšují riziko rozvoje nádoru plic