#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzdělávací centrum společnosti Alcon podpoří rozvoj oftalmochirurgie v Česku

17. 10. 2023

Společnost Alcon otevřela 26. září 2023 na Praze 4 centrum pro odborný rozvoj očních lékařů – Alcon Training Center (ATC). Jeho cílem je poskytovat vzdělávání a trénink mladým oftalmologům zaměřujícím se na oční chirurgii.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

         

Kompletní zařízení pro širokou škálu tréninkových kurzů

Alcon Training Center je vybaveno nejmodernějším přístrojovým zařízením a technologiemi včetně mikroskopů REVALIA™, operačních přístrojů Centurion® Vision System with Active Sentry®, Constellation® Vision System, 3D zobrazovacího systému NGENUITY™ a optického biometru ARGOS® včetně digitální sálové navigace, což umožňuje poskytovat výuku na nejvyšší úrovni. Kurzy budou zahrnovat širokou škálu témat, jako jsou vizualizace, kataraktová chirurgie, optická biometrie, chirurgické plánování nebo glaukomová chirurgie, vše pod vedením zkušených chirurgů z Česka i zahraničí.

„Odborný rozvoj a vzdělávání byly vždy strategií společnosti Alcon, jak přinášet na trh nové technologie. Jsem rád, že v této strategii pokračujeme i zde v Česku, jež hraje v mnoha ohledech velmi významnou roli jako centrum excelence,“ uvedl k otevření ATC vedoucí klastru pro střední, jihovýchodní Evropu a Pobaltí společnosti Alcon Sergei Dubitski.

       

Zacelení mezer v odborném vzdělávání

Oftalmologie jako chirurgický obor nemá v naší zemi – na rozdíl od jiných evropských států – zakotvené chirurgické vzdělávání ve výuce mladých lékařů. Česká oftalmologická společnost ČLS JEP, Česká společnost kataraktové a refrakční chirurgie ČLS JEP, Česká společnost mladých oftalmologů a Česká glaukomová společnost proto dlouhodobě usilují o to, aby tuto potřebu naplnily. Nové tréninkové centrum tak vítají i přední čeští odborníci. Právě úzká spolupráce s odbornými společnostmi, které již mají zkušenosti se vzděláváním očních lékařů a sester v segmentu oční chirurgie, je nezbytným předpokladem úspěchu vzdělávacích aktivit ATC.

„Jsem hrdá na to, že mám možnost jménem České oftalmologické společnosti promluvit u příležitosti slavnostního otevření školicího centra ATC. Oceňuji nadšení této společnosti pro vzdělávání oftalmologů. Velkou doménou společnosti Alcon je výuka oftalmochirurgie a za tuto práci jí patří velký dík,“ říká předsedkyně České oftalmologické společnosti ČLS JEP a přednostka Oční kliniky LF UP a FN Olomouc MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO.

Zahájení provozu ATC rozšiřuje možnost zodpovědně se připravovat na odborné působení v oční chirurgii. Mladý lékař totiž smí samostatně operovat až po atestaci, tedy po 5 letech praxe. Centrum však umožní učit se chirurgickým dovednostem kontinuálně a na jednom místě, vybaveném špičkovou technikou. Vedle připravovaných kurzů si prostory budou moci pronajímat také jednotlivá oftalmologická pracoviště. „Nikdo z našich pacientů nechce, abychom se učili přímo na něm – chtějí již zkušeného chirurga. Tréninkové aktivity v tomto velmi pomáhají a je třeba je přivítat. Důležitá je též ochota našich kolegů chirurgů podělit se o své zkušenosti. Je to jeden z důvodů, proč je česká oftalmologie na světové výši,“ doplňuje předseda České společnosti refrakční a kataraktové chirurgie ČLS JEP a přednosta Oční kliniky 3. LF UK a FNKV v Praze doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA.

        

Kontinuální zvyšování bezpečnosti a zlepšování výsledků léčby

„V oftalmologii působím 25 let a za tu dobu jsem zažila převratný vývoj v oblasti oční chirurgie, zejména katarakty. Tento vývoj směřuje k větší bezpečnosti zákroků, neboť moderní přístrojová technika umožňuje minimalizovat otvory v oku během výkonů. Tím se snižuje riziko pooperačních infekčních komplikací, zlepšuje hojení, zrychluje rekonvalescence, a hlavně dosahujeme fantastických výsledků, pokud jde o zrakové funkce. Současná oční chirurgie tak dokáže s minimální invazivností provádět velké výkony. Alcon jako jeden z lídrů v oblasti mikrochirurgie oka nám poskytuje nástroje, díky nimž jsme schopni této špičkové úrovně dosáhnout,“ vysvětluje přednostka Oční kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Jarmila Heissigerová, Ph.D., MBA.

Možnost osvojit si chirurgickou zručnost v rámci wetlabu i v moderně vybavených prostorách ATC uvítal rovněž prezident České vitroretineální společnosti MUDr. Pavel Němec z Oční kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha: „Naše vitreoretinální škola se zrodila již v roce 2010, je tedy starší sestrou vzdělávacího centra Alcon. Věříme, že budeme s ATC úzce a kvalitně spolupracovat.“

„Každý chirurg v každé části světa si zaslouží to nejlepší vzdělání. Nakonec se všichni soustředíme na to nejdůležitější – a tím je pacient,“ uzavřela vedoucí chirurgické divize Alconu pro regiony GEM (growth export markets) Hajiba Raoui. Otevřením ATC podle jejích slov společnost Alcon potvrdila své postavení klíčového partnera pro vzdělávání a rozvoj oftalmologie v Česku i širším středoevropském regionu. 

   

MUDr. Andrea Skálová
redakce proLékaře.cz

   

   Foto: archiv společnosti Alcon

© 2023 Alcon
CZ-SG-AEA-2300003



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#