#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vulvovaginální atrofie – symptomy a možnosti terapie

9. 9. 2024

Vulvovaginální atrofie trápí nemalý počet žen, kterým její projevy výrazně snižují kvalitu života. Jaké jsou příznaky tohoto onemocnění a jak v jeho léčbě pomáhá kyselina hyaluronová?

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

    

Etiopatogeneze a symptomatologie

Vulvovaginální atrofie se projevuje zejména u pacientek během a po menopauze, po porodu nebo i jako nežádoucí účinek užívání léků a dále během onkologické léčby (radioterapie či chemoterapie). Mezi nejčastější symptomy atrofie patří suchost, pálení a svědění dané oblasti, snížená lubrikace, bolest a možné krvácení po pohlavním styku.

Náhrada za hormonální terapii

Řešením zmíněných obtíží bývá substituce nedostatku estrogenů, jedná se však o každodenní aplikaci, která má i své kontraindikace a nežádoucí účinky. Navíc se často setkáváme s intolerancí této terapie.

Alternativou tedy může být aplikace kyseliny hyaluronové, která je cílená přímo do sliznice poševního vchodu a pochvy. Tato kyselina se přirozeně vyskytuje v lidské tkáni a je významnou složkou mezibuněčné hmoty. Má zajímavou schopnost vázat na sebe molekuly vody, a tedy zajišťovat hydrataci tkání. Výsledkem aplikace je potom nejen zvýšení hydratace, ale i zpevnění.

Zlepšení stavu potvrzené klinickým výzkumem

Z provedených studií vyplývá, že po aplikaci kyseliny hyaluronové dochází k signifikantnímu zmírnění symptomů vulvovaginální atrofie. Pacientky udávají snížení pocitů suchosti a svědění a méně vyjádřenou bolest zejména během pohlavního styku. Výdrž efektu hydratace je individuální, průměrně trvá 6 měsíců. Aplikace se dá opakovat podle návratu obtíží.

Výplně labia majora

Věk, hormonální změny (menopauza, těhotenství) či výkyvy hmotnosti vedou ke změně tvaru a objemu labia majora. Aplikací můžeme upravit případnou asymetrii, obnovit objem labií a dodat jim plnější, pevnější tvar. Výdrž efektu zvětšení je individuální, v průměru trvá 12 měsíců. Aplikace probíhá ambulantně, v lokálním znecitlivění a výkon trvá několik minut. Výsledek zvětšení je ihned viditelný, efekt hydratace také nastává již po aplikaci. Výraznější výsledek přichází po několika dnech.

Hlavní benefity kyseliny hyaluronové

Desirial a Desirial Plus jsou produkty francouzské firmy Laboratoires Vivacy, která je leaderem ve vývoji výplňových materiálů obsahujících kyselinu hyaluronovou. Jako jediní získali pro svůj produkt přímou certifikaci k užití pro ženský genitál.

V oblasti genitálu využíváme schopnost kyseliny hyaluronové hydratovat a doplnit objem tkání. Desirial a Desirial Plus se liší svými reologickými vlastnostmi (elasticita, viskozita). Při řešení suchosti aplikujeme drobná depa gelu submukózně do oblasti vestibula a přilehlé zadní poševní stěny, potřebujeme tedy materiál viskózní a málo elastický. Naopak při doplnění objemu labia majora je injikovaný materiál elastický a méně viskózní tak, aby udržel tvar v požadované oblasti.

Histopatologické studie navíc potvrdily, že injikovaný materiál navíc stimuluje proliferaci fibroblastů, indukuje produkci elastinu a zvyšuje vaskularizaci.

Doporučení a kontraindikace

Po aplikaci doporučujeme několik dnů omezení fyzické aktivity (sporty – cyklistika, ježdění na koni), vyhnout se koupání, sauně a také doporučujeme sexuální abstinenci.

Aplikace je kontraindikovaná při aktivní infekci v oblasti genitálu, během těhotenství a kojení, při prokázané alergické reakci na kyselinu hyaluronovou či jinou složku výplně nebo při tendenci k tvorbě hypertrofických jizev.

Komplikace jsou vzácné, popisované jsou infekce v ráně, krvácení, změna barvy kůže nebo tvorba granulomů.

    

MUDr. Kateřina Maxová
Gynekologicko-porodnická klinika 3. LF UK a FNKV v Praze



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#