#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vitamin D2 může pomoci v rané fázi diabetu 1. typu

3. 10. 2024

Sekundární analýza klinické studie z dílny massachusettských vědců naznačila, že vysoké dávky vitaminu D2 mohou prodloužit funkci beta-buněk Langerhansových ostrůvků u dětí a mladých dospělých s nově diagnostikovaným diabetem 1. typu (DM1). V budoucnu bude tedy možná k dispozici kombinovaná léčba, která by prodloužením období částečné remise po stanovení diagnózy DM1 mohla snížit riziko rozvoje diabetických komplikací.

Přínos honeymoon periody

V odborném časopise Diabetes and Endocrinology byla nedávno publikována sekundární analýza randomizované klinické studie, která zkoumala účinky vitaminu D2 (ergokalciferolu) na prodloužení tzv. honeymoon periody po stanovení diagnózy DM1. Okolo 30–50 % beta-buněk Langerhansových ostrůvků totiž v tomto období stále vykazuje reziduální funkci, která může přetrvávat měsíce nebo i roky (v průměru okolo 3–12 měsíců). U některých pacientů proto krátce po zjištění DM1 dochází k částečné remisi, včetně zmírnění příznaků a snížení závislosti na exogenním inzulinu označované jako honeymoon perioda.

Jde o běžný fenomén, který se objevuje přibližně u poloviny nově diagnostikovaných pacientů s DM1. Prodloužení honeymoon periody může být pro pacienta z dlouhodobého hlediska přínosné, protože zlepšuje glykemickou kompenzaci a snížuje riziko dlouhodobých komplikací.

Jak „déčko“ ovlivňuje funkci beta-buněk?

Autoři této práce již dříve prokázali, že ergokalciferol (vitamin D2) oproti placebu významně snižuje koncentraci tumor nekrotizujícího faktoru (TNF-α) a příznivě ovlivňuje trend koncntrace glykovaného hemoglobinu (HbA1c) a koncentraci HbA1c adjustovanou na dávku inzulinu (IDAA1clower insulin-dose adjusted A1c), přičemž IDAA1c je přitom markerem částečné remise DM1.

Ve studii byl pacientům podáván ergokalciferol ve vysoké dávce (50 000 IU 1× týdně po dobu 2 měsíců, poté 1× za 2 týdny po dobu 10 měsíců) nebo placebo. Hodnocena byla funkce beta-buněk, která byla měřena pomocí poměru mezi koncentrací proinzulinu a C-peptidu (PI : C) po fázi hladovění během nočního spánku. Hodnota PI : C se totiž zvyšuje, když beta-buňky přestávají pracovat. Dále byla sledována procentuální změna plochy pod křivkou koncentrace C-peptidu (AUC – area under the curve) od vstupu do studie.

Síla účinku ergokalciferolu se vyrovná některým lékům

Jednalo se o dvojitě zaslepenou placebem kontrolovanou randomizovanou klinickou studii se dvěma paralelními skupinami. Do studie byli zařazeni pacienti s nově diagnostikovaným DM1 ve věku 10–21 let. Museli mít  koncentraci C-peptidu nalačno > 0,1 nmol/l, stimulovanou koncentraci C-peptidu ≥ 0,2 nmol/l a profil autoprotilátek odpovídající DM1. Výzkum proběhl v Medicínském centru Univerzity v Massachusetts ve Worcesteru (University of Massachusetts Medical School, Worcester) v letech 2017–2021. Celkem 36 pacientů (24 chlapců, průměrný věk 13,5 roku) bylo po 1–2měsíční fázi nastavení inzulinového režimu randomizováno k podávání vitaminu D2 nebo placeba. 

Z hlediska měsíčních trendů ergokalciferol oproti placebu významně snížil poměr PI:C (-0,0009 vs. 0,0011, p = 0,01). Průměrný pokles AUC C-peptidu byl v prvních 3 měsících obdobný u obou terapeutických skupin (−10,9 % vs. −8,2 %, p = 0,99), následně klesal pozvolněji ve skupině s ergokalciferolem (-28,4 %, p < 0,001 vs. -41,5 %, p < 0,001) s významně nižším trendem měsíčního poklesu (−2,8 % vs. −4,7 %, p = 0,03). 

Studie tedy naznačila protektivní účinek ergokalciferolu na beta-buňky pankreatu jako mechanismus, jakým dosahuje prodloužení parciální remise po stanovení diagnózy DM1. Efekt jeho podávání je obdobný jako u některých léků, s nimiž by mohl být ergokalciferol za účelem výraznějšího prodloužení honeymoon periody kombinován.

(pok)

Zdroje:

1. Nwosu B. U., Parajuli S., Sharma R. B., Lee A. F. Effect of ergocalciferol on β-cell function in new-onset type 1 diabetes: a secondary analysis of a randomized clinical trial. JAMA Netw Open 2024; 7: e241155, doi: 10.1001/jamanetworkopen.2024.1155. 

2. Lang K. Vitamin D2 may help delay symptoms, extend honeymoon phase of diabetes. Medical News Today, 2024 March 19. Dostupné na: www.medicalnewstoday.com/articles/vitamin-d2-may-help-delay-symptoms-extend-honeymoon-phase-type-1-diabetes



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#