#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Světový týden glaukomu: Pro včasný záchyt jsou rozhodující pravidelné preventivní prohlídky

15. 6. 2023

Ve dnech 12.–18. března 2023 proběhl Světový týden glaukomu, který každoročně pořádá Světová glaukomová asociace (WGA) a Světová společnost glaukomatiků (WGPA). Cílem akce je upozorňovat na nebezpečí tohoto plíživě se rozvíjejícího onemocnění, jež představuje nejčastější příčinu ireverzibilní ztráty zraku na světě, a zvýšit povědomí o důležitosti pravidelných očních vyšetření.

Prevalence rostoucí s časem i věkem

V současné době trpí glaukomem celosvětově asi 80 milionů lidí, přičemž polovina z nich o svém onemocnění neví, protože degenerace zrakového nervu může zpočátku probíhat asymptomaticky. Odhady pro rok 2040 hovoří až o 112 milionech postižených.

Ve věku nad 40 let má glaukom 1 člověk ze 200, ve věku 80 let je to ovšem již každý 8. Kromě nárůstu prevalence se zvyšujícím se věkem je glaukom častější u žen a 4–8× vyšší riziko jeho vzniku mají jedinci s pozitivní rodinnou anamnézou.

Jak často je vhodné provádět vyšetření?

Vzhledem k současným terapeutickým možnostem, které dokáží progresi glaukomu pouze zastavit, je pro prevenci poruchy či ztráty zraku rozhodující včasný záchyt a léčba. To je dosažitelné pouze pomocí pravidelných kontrol u očního lékaře.

Podle vyhlášky č. 70/2012 Sb. týkající se preventivních prohlídek může v Česku praktický lékař vystavit osobám ve věku od 45 do 61 let každé 4 roky doporučení na vyšetření u očního lékaře s cílem včas zachytit bezpříznaková oční onemocnění u pacientů, kteří jinak pravidelně nenavštěvují oftalmologa. Pacient se však může objednat k očnímu lékaři i bez doporučení praktického lékaře. Světová glaukomová asociace doporučuje oční vyšetření 1× za 2–4 roky u jedinců mladších 40 let, 1× za 2–3 roky ve věku 40–60 let a 1× za 1–2 roky ve věku nad 60 let.

Snadno dostupné a srozumitelné informace pro širokou veřejnost

Partnerem Světového týdne glaukomu je osvětová iniciativa Oči jako rys, která si klade za cíl vzdělávat širokou veřejnost v oblasti péče o oči. Na jejích stránkách (https://ocijakorys.cz) mohou lidé najít komplexní informace o glaukomu i dalších očních vadách, jejich projevech, možnostech léčby a dostupných oftalmologických pracovištích.

(zza)

Zdroje: 
1. Světový týden glaukomu: Při boji se zeleným zákalem pomůže jedině prevence. Oči jako rys, 2023. Dostupné na: https://ocijakorys.cz/blog/svetovy-tyden-glaukomu-pri-boji-se-zelenym-zakalem-pomuze-jedine-prevence
2. What is glaucoma? World Glaucoma Week, March 12-18, 2023. Dostupné na: www.worldglaucomaweek.org/what-is-glaucoma
3. Preventivní vyšetření u očního lékaře. Otázky týdne. Tiskové centrum VZP. Dostupné na: www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky-tydne/preventivni-vysetreni-u-ocniho-lekare



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#