#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Snímatelné zubní náhrady a jejich možné negativní působení v dutině ústní

30. 6. 2022

Snímatelné zubní náhrady − pokud jsou dobře indikované, pravidelně kontrolované a udržované ve funkčně, esteticky a hygienicky vyhovujícím stavu − mohou život pacienta s defekty chrupu výrazně zlepšit a sloužit mu k plné spokojenosti. Bohužel však nastávají i situace, kdy snímatelná protetika svému nositeli přináší komplikace, na které je třeba myslet a včas je řešit.

Výhody snímatelných náhrad

Snímatelné zubní náhrady jsou − i vzhledem ke stárnutí populace − stále aktuální téma. Kromě funkční náhrady zubů, popřípadě chrupu jako celku, mohou sloužit též k náhradě měkkých či tvrdých tkání v dutině ústní. Kromě funkčního hlediska mají rovněž podstatný vliv na estetiku úsměvu i celého obličeje a na výslovnost, čímž hrají významnou roli také v oblasti sociálního života pacienta a jeho psychické pohody.

Částečné snímatelné náhrady mohou být použity rovněž v situaci, kdy zbývající zuby mají rozdílný biologický faktor a rozdílnou prognózu. Snímací náhrady mohou být kombinovány s fixní protetikou nebo implantáty, mohou být použity i ve formě hybridních náhrad. Dalšími výhodami jsou snadnější úpravy či opravy a možnost jednoduššího čištění mimo ústa. Oproti fixní protetice mnohdy nabízejí širší škálu možných řešení s možností pozdějších úprav. Výhodou může být také obvykle nižší finanční náročnost.

Nevýhody snímatelných náhrad

Snímatelné náhrady mají své funkční limity a je potřeba pacienta upozornit, že žvýkání s nimi nebude jako s vlastními zuby. Mohou se vyskytovat problémy s retencí a stabilitou. A zejména u částečných snímatelných náhrad může být pro pacienta někdy problematická manipulace při nasazování a snímaní náhrady. U některých pacientů se může vyskytovat významný psychologický aspekt, kdy ztrácejí společenskou jistotu a zubní náhrada je pro ně symbolem stáří, případně ekonomické slabosti.

Dalším problémem může být vznik potíží v souvislosti se změnou kvality a množství vlastních tkání v dutině ústní. Používáním také dochází ke změnám na samotné protetice. Proto jsou potřeba pravidelné kontroly. Významným faktorem ovlivňujícím dlouhodobou funkci a nezávadnost snímatelné protetiky je hygiena, a to jak samotné protetiky, tak dutiny ústní.

I původně plně funkční a esteticky vhodné snímatelné zubní náhrady mohou postupem času začít negativně působit z mechanického a funkčního hlediska, biologicky a nebo psychologicky. Často jdou tyto aspekty ruku v ruce a vzájemně se umocňují.

Mechanické dráždění

Zde může docházet k přímému traumatu. Příčinou mohou být ostré nebo převislé okraje baze nebo deformovaná ramena spon. K mechanickému poškozování tkání dutiny ústní může vést i zhoršená retence a stabilita, kdy dochází k nežádoucím pohybům náhrady. Projevy takového traumatu jsou dekubity, otlaky a dráždění parodontu zbývajících zubů. Některé z nich mohou být bolestivé, jiné (například granuloma fissuratum) ovšem bývají nebolestivé.

Nestabilita protézy a její mechanické působení na alveol mohou vést k úbytku alveolární kosti pod sedly. K tomu dochází při mukózním přenosu žvýkacího tlaku a přetěžování protézního lože. Nastává pak pokles náhrady a pseudosupraokluze zbývajících zubů nebo jejich páčení, což má negativní vliv jak na životnost daných zubů, tak na mastikaci.

Funkční negativní působení

Pokud dochází k závadné okluzi či artikulaci, vede to přetěžování zubů, jejich bolestivosti a nebo viklavosti, akceleruje se onemocnění parodontu. Mění se i mechanismus mastikace, což může vést k poškození čelistního kloubu.

Zároveň funkčně nevyhovující náhrady ovlivňují výslovnost a zejména u snížené výšky skusu potom vedou i ke změnám obličejové estetiky. Dále mohou přispívat ke vzniku periorálních kožních problémů.

Biologické negativní působení

Může docházet ke vzniku alergií, zejména na methakrylát. Mnohem větším rizikem je ale obecně zvýšená akumulace plaku kolem zubních náhrad. To je dáno jednak vyšší adhezí plaku k jejich povrchu, jednak zhoršením samoočišťování tkání dutiny ústní, které jsou v kontaktu s náhradou. Zvyšuje se tak riziko zubního kazu, rozvoje parodontálních onemocnění, infekčních onemocnění sliznic a vzniku foetor ex ore.

Významnými stavy v souvislosti s biologickým působením náhrad na ústní mikrobiom jsou stomatitis prothetica, papilární hyperplazie sliznice a cheilitis angularis. Zde hraje významnou roli kandidová infekce, často se sekundární bakteriální infekcí. Dalšími faktory, které mohou přispět k vzniku těchto onemocnění, jsou celkové zdravotní problémy jako diabetes mellitus, xerostomie nebo karence některých vitaminů a minerálů. Pokud se takové potíže u pacienta vyskytují, je potřeba eradikovat příčinné kvasinky ještě před zhotovením nové snímatelné náhrady a následně dbát o zvýšenou ústní hygienu i hygienu zubní náhrady. Významnou roli zde hraje každodenní očista s pomocí čisticích tablet s O2 a mechanická očista náhrady.

Na rozdíl od ostatních potíží jsou tyto faktory ovlivnitelné hlavně pacientem a jeho zodpovědností za vlastní ústní hygienu. V této souvislosti je nezbytná jeho instruktáž, poučení a pravidelné kontroly s případným zopakováním edukace.

Závěr

Závěrem lze říci, že klíčem k dobré dlouhodobé funkci snímatelné protetiky jsou pravidelné kontroly a vhodné úpravy dle aktuálního stavu ze strany lékaře a kvalitní hygiena ze strany pacienta. Pak může snímatelná zubní náhrada pacientovi sloužit k jeho plné spokojenosti. Více se této problematice věnuje docentka Hana Hubálková ve své přednášce v rámci stejnojmenného tematického on-line kurzu, jehož absolvování je ohodnoceno 2 kredity ČSK.

(norg)

Zdroj: Hubálková H. Snímatelné zubní náhrady a jejich možné negativní působení v dutině ústní. On-line kurz. proLékaře.cz, 9. 5. 2022. Dostupné na: www.prolekare.cz/kreditovane-kurzy/snimatelne-zubni-nahrady-a-jejich-mozne-negativni-pusobeni-v-dutine-ustni-130639/snimatelne-zubni-nahrady-a-jejich-mozne-negativni-pusobeni-v-dutine-ustni



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#