#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Osobní účty pojištěnců mají podpořit prevenci, lékaře nezatíží

23. 7. 2024

Co pojištěnec, to osobní účet. Stát připravuje novou legislativu, která bude mimo jiné zahrnovat zřízení speciálních osobních účtů klientům zdravotních pojišťoven. Smyslem těchto „bonusových kont”, jejichž obsah ještě není přesně definován, je motivovat pojištěnce k prevenci a obecně k lepší péči o své zdraví. Některé pojišťovny návrh vítají, jiné jsou spíše skeptické.

S osobními účty počítá novela zákona o zdravotním pojištění, kterou chce ministerstvo zdravotnictví do konce července odeslat vládě a představit ji veřejnosti.

„Předpokládáme, že osobní účty začnou platit ve druhé polovině příštího roku, ale záleží na legislativním procesu,“ uvedl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví Matyáš Fošum s tím, že resort aktuálně připravuje i návrh zákona o specifických zdravotních službách obsahující „opatření k podpoře zdraví“, z nichž některá mají být navázaná právě na osobní účty klientů pojišťoven.

První „vlaštovka“ už v roce 2019

„Návrh ze strany ministerstva zdravotnictví v obecné rovině vítáme. S osobními účty máme dobré zkušenosti. Samozřejmě záleží na tom, v jaké podobě – a jestli – bude tento návrh nakonec schválený,“ prohlásil tiskový mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) František Tlapák.

Právě OZP byla první, která v roce 2019 zavedla určitou formu osobních účtů. V rámci benefitního programu začala svým klientům poskytovat příspěvek na dentální hygienu, jehož čerpání podmínila preventivní prohlídkou u stomatologa.

Od té doby se oblíbený program rozrostl o další příspěvky pro různé věkové kategorie, podstata ale zůstala stejná. Za absolvování prohlídky u lékaře klienti získávají finanční příspěvek na zvolený benefit a současně jim pojišťovna na jejich účet v klientské aplikaci Vitakarta připíše kredity. Ty mohou následně vyměnit za další příspěvek na některý z více než 40 programů podle vlastního uvážení.

Různé benefity poskytují svým klientům i ostatní zdravotní pojišťovny, často ale nejsou vázané přímo na prevenci. Jedná se například o programy pro dárce krve, ozdravné pobyty, příspěvky na různé pomůcky a další.

Ne všichni jsou nadšení

Ze zřízení osobních účtů pojištěncům není nadšená například Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, která se obává nákladů na úpravu informačních systémů a zvýšené administrativní zátěže. Zároveň je skeptická ohledně pozitivního vlivu na zlepšení zdravotního stavu populace.

Obavy z výrazného nárůstu administrativy vyvrací mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. „Pochopitelně bude nezbytné přizpůsobit IT systémy novému modelu fungování fondu prevence, především zajistit správné získávání informací o plnění podmínek v oblasti prevence, na něž bude navázán bonus pro pojištěnce,“ řekl s tím, že pojišťovny mají již nyní v rámci vykázané péče informace o absolvování preventivních prohlídek i očkování konkrétním pojištěncem a postačí tedy pouze propsání této informace do systému osobních účtů.

Navzdory podpoře osobních účtů jako takových má OZP výhrady k některým parametrům, které jsou součástí návrhu MZ. Jedná se například o navýšení možného přídělu do fondu prevence, možnost ministerstva zdravotnictví zasahovat do struktury preventivních programů, skryté rozšiřování péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, rušení rezervních fondů a další.

Některé zdravotní pojišťovny odmítají osobní účty komentovat a čekají na finální podobu legislativy, které se následně přizpůsobí.

Lékařům práce nepřibude

Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že co se týká základních bonifikací za preventivní prohlídky a očkování hrazené ze zdravotního pojištění, nebudou lékaři zatíženi žádnou dodatečnou administrativou. Jedná se totiž o úkony, které běžně vykazují zdravotní pojišťovně k úhradě.

Jiná situace je u doplňkové bonifikace za plnění zdravotních ukazatelů, u níž záleží, jak si její pravidla nastaví jednotlivé zdravotní pojišťovny. „Lze si představit různá řešení, například přímé předávání informací ze strany poskytovatelů zdravotních služeb nebo doručení zpráv o vyšetření a výsledků samotným pojištěncem,“ uvedl Ondřej Jakob. Zároveň upozornil, že doplňkové bonifikace dosud nebyly v legislativním návrhu nijak podrobně řešeny.

(eve)



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#