#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nimesulid v terapii bolestí pohybového aparátu v běžné klinické praxi – kazuistika

22. 2. 2022

Nimesulid je indikovaný k symptomatické léčbě akutní bolesti různé etiologie, přičemž široké uplatnění nachází v terapii bolestí muskuloskeletálního systému. Navzdory vývoji nových léků ze skupiny nesteroidních protizánětlivých léčiv (NSAIDs) si i v současnosti zachovává důležitou roli v každodenní klinické praxi. Jeho přínos ilustruje mimo jiné následující kazuistika pacienta s radiální epikondylitidou léčeného na ortopedické ambulanci Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově.

Úvod

Nimesulid představuje široce předepisované léčivo ze skupiny NSAIDs indikované k terapii akutních bolestí muskuloskeletálního systému různé etiologie. Vzhledem k možným hepatálním a gastrointestinálním nežádoucím účinkům je doporučeno jeho krátkodobé podávání, a léčivo se tak nehodí pro dlouhodobou terapii bolestí pohybového aparátu, jako je tomu například v případě chronických bolestí u osteoartrózy.

Nicméně v běžné klinické praxi stále zaujímá důležitou úlohu v léčbě akutně vzniklých bolestivých stavů pohybového aparátu, jako jsou akutní bolesti zad, entezopatie, tendosynovitidy, úrazy nebo bolesti po operačních výkonech. Často je také předepisován ke krátkodobé analgetické terapii v rámci akutní dekompenzace osteoartrózy.

Popis případu

Do ortopedické ambulance přichází na doporučení všeobecného praktického lékaře 45letý muž s bolestmi pravého loketního kloubu trvajícími po dobu 4 týdnů. Podle pacienta obtíže vznikly náhle, poté co o víkendu sestavoval šatní skříň. V průběhu noci po jednorázovém přetížení došlo k rozvoji ostrých bolestí v oblasti pravého lokte, které vystřelují až do hřbetu ruky, zejména při zvedání předmětů a otáčení předloktím, bolestivé je například i otáčení klíče v zámku. Pacient nejprve zkoušel obtíže řešit sám, několikrát si vzal ibuprofen 400 mg, ale obtíže neodezněly. Dosud vážněji nestonal, léčí se pouze s arteriální hypertenzí. Pracuje manuálně jako opravář strojů ve výrobě.

Prostý rentgenový snímek pravého lokte je bez patologických změn. V klinickém vyšetření dominuje otok a palpační bolestivost svalové skupiny v oblasti radiálního epikondylu lokte. Při klinickém vyšetření jsou silně pozitivní manévry na radiální epikondylitidu. Na vizuální analogové škále (VAS) hodnotí bolest stupněm 6.

Pacientovi je doporučen klidový režim vzhledem k povaze zaměstnání, současně je mu doporučena sádrová fixace a obstřik svalů v oblasti radiálního epikondylu kombinací kortikoidu a mezokainu. Tento způsob léčby odmítá – dle svých slov si nemůže dovolit chybět v práci a obstřiku nevěří, protože mu v minulosti nepomohl na obtíže se zády.

Po dohodě je tak pacientovi předepsána bandáž lokte a ordinována terapie nimesulidem (přípravek Coxtral) v dávce 100 mg 2× denně po dobu 14 dnů. Současně je mu důrazně doporučeno končetinu maximálně šetřit. Po 3 týdnech přichází s významným zmírněním bolestí, na VAS ji hodnotí v klidu stupněm 0 a při větší zátěži stupněm 2. Během léčby nezaznamenal žádné nežádoucí účinky. Je mu doporučena ambulantní rehabilitace k doléčení stavu a opatrné přidávání zátěže.

Závěr

Nimesulid stále představuje důležitou modalitu analgetické farmakoterapie akutních bolestí pohybového aparátu, což dokládají výsledky jeho podávání v běžné klinické praxe, jako je tomu například u tohoto aktivního pacienta ve středním věku s diagnózou radiální epikondylitidy.

inzerce:

(holi)

Zdroje:
1. Kress H. G., Baltov A., Basiński A. et al. Acute pain: a multifaceted challenge − the role of nimesulide. Curr Med Res Opin 2016; 32 (1): 23–36, doi: 10.1185/03007995.2015.1100986.
2. SPC Coxtral. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0247664&tab=texts



Štítky
Chirurgie všeobecná Interní lékařství Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#