#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Naděje pro diabetiky: transplantace beta-buněk jim jednou nahradí inzulin

29. 8. 2024

Počet diabetiků ve světě výrazně narůstá a Česko není v tomto ohledu žádnou výjimkou. Ze statistiky vyplývá, že za posledních zhruba 35 let se v ČR jejich počet ztrojnásobil. Novou nadějí pro nemocné je transplantace beta-buněk, jediných buněk v organismu schopných produkovat inzulin. Z medicínského hlediska může tato metoda změnit obor diabetologie zcela od základů.

O potenciálním velkém přínosu transplantace beta-buněk pro diabetiky se hovořilo i na konferenci Dětská diabetologie 2024 v Praze. Tématu se ve své přednášce Změní kmenové buňky terapii diabetu? věnoval MUDr. Vít Neuman, Ph.D., z Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol. 

„Transplantace beta-buněk je nadějí i pro osoby, které s diabetem žijí již delší dobu a pro které představuje v současné době jedinou naději na úplné vyléčení onemocnění. Výhledově by se například nemusel podávat inzulin a stačila by pouze jejich jednorázová nebo opakovaná transplantace,“ vysvětlil MUDr. Neuman.

Nadějná makroenkapsulace

V současné době jsou vědci v laboratorních podmínkách schopni vypěstovat kompletní ostrůvkové buňky (nejen beta-buňky, ale i ostatní buňky Langerhansových ostrůvků uvnitř slinivky břišní) buď z embryonálních, nebo i z indukovaných kmenových buněk. Problémem však zůstává imunitní odpověď organismu na buňky, které jsou transplantovány. Existuje několik variant, které se testují v klinických studiích.

„Asi nejdále je v současné době takzvaná makroenkapsulace, tedy zabalení transplantovaných beta-buněk do nanoobalu, který propouští dovnitř živiny a kyslík a ven inzulin a odpadní produkty, ale brání kontaktu transplantovaných buněk s imunitním systémem příjemce,“ říká MUDr. Neuman a doplňuje, že tento patent je v současné době testován. 

Co všechno ještě brání tomu, aby se kmenové buňky začaly u pacientů více využívat? Hlavním problémem je, aby transplantované buňky (ostrůvky) přežily, zejména kvůli již zmíněné imunitní reakci organismu. To vyžaduje dlouhodobé podávání imunosupresivních léků – s komplikacemi, které s sebou terapie těmito léky nese. „Tuto překážku se snažíme překonat právě například makroenkapsulací či jinými metodami, například genovou editací, mikroenkapsulací a dalšími,“ uvádí doktor Neuman.

Prevence i oddálení diabetu

Snah o zdokonalení léčby, ale i prevence diabetu je samozřejmě hodně. V nedávné době byla například americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválena terapie, která rozvoj diabetu oddaluje. Cílí však pouze na pacienty, kteří mají onemocnění v časných fázích.

Podle údajů zdravotní pojišťovny VZP se s diabetem aktuálně léčí téměř 590 tisíc jejích klientů (v celém Česku je to více než milion osob), přičemž jejich počet každoročně stoupá. Více než 90 % nemocných trpí diabetem 2. typu, zbývajících 10 % tvoří pacienti s diabetem 1. typu, těhotenským diabetem a specifickými typy tohoto onemocnění. V loňském roce za péči o ně pojišťovna zaplatila bezmála 9,8 miliardy korun, z toho 764 milionů korun vynaložila na úhradu moderních senzorů, které umožňují nepřetržité měření koncentrace cukru v krvi.

Nejen zdravotní pojišťovny, ale i lékaři a lékárníci volají po prevenci a včasném záchytu diabetu. Není neobvyklé, že se na něj přijde zcela náhodně, například při preventivní prohlídce. Screening diabetu poskytuje i více než 130 lékáren napříč celou Českou republikou. „Ročně změříme koncentraci cukru v krvi několika desítkám tisíců pacientů. V případě zvýšené glykémie jim doporučíme návštěvu lékaře. Výjimkou není odhalení prediabetu nebo již rozvinutého onemocnění,“ říká viceprezident České lékárnické komory PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.

(eve)

Zdroj:

1. Konference Dětská diabetologie 2024. Praha, 22.–23. března 2024.

2. Tisková zpráva VZP: Monitoring je pro léčbu diabetu klíčový, výdaje na úhradu moderních senzorů neustále rostou. 12. 4. 2024. Dostupné na: www.vzp.cz/o-nas/aktuality/monitoring-je-pro-lecbu-diabetu-klicovy-vydaje-na-uhradu-modernich-senzoru-neustale-rostou



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#