#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO: Výzvou pro oftalmologii je prevence i začlenění oftalmochirurgického tréninku do výuky

17. 10. 2023

Společnost Alcon otevřela v září tohoto roku tréninkové centrum pro vzdělávání a zdokonalení chirurgických dovedností v oblasti oftalmologie. Alcon Training Center (ATC) vzniklo v Praze 4 na Brumlovce a zaměří se zejména na kataraktovou, vitreoretinální a glaukomovou chirurgii. Zeptali jsme se předsedkyně České oftalmologické společnosti ČLS JEP MUDr. Kláry Marešové, Ph.D., FEBO, co otevření centra znamená pro české oftalmology a jak bude začleněno do vzdělávacích aktivit společnosti.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Kde vidíte hlavní výzvy v oblasti oftalmologické péče a jak Česká oftalmologická společnost ČLS JEP na tyto výzvy reaguje?

Hlavní výzvou je pro nás prevence očních onemocnění a potřeba zdůrazňovat směrem k široké veřejnosti, že řada těchto onemocnění se dá diagnostikovat v časném stadiu, kdy je jejich léčba mnohem méně náročná medicínsky i finančně. Týká se to například glaukomu, kde probíhají osvětové akce ve spolupráci s Českou glaukomovou společností. Neméně důležitá je prevence u věkem podmíněné makulární degenerace. Je nezbytné, aby pacienti věděli, že tato nemoc existuje a je lépe léčitelná v počínajících stadiích. Osvětu realizujeme rovněž společně s Českou vitreoretinální společností.

Jak mohou pacientům s očními problémy prospět inovace a technologické pokroky?

Příkladem využití technologických inovací je možnost vyšetření na retinopatii u diabetiků. Řada inovací se potom týká operačních výkonů, které zlepšují kvalitu života pacientů. Například tím, že operace probíhají rychleji, jsou méně zatěžující pro nemocné i méně náročné pro lékaře a následné zotavení je rychlejší.

Jaká je současná role České oftalmologické společnosti ČLS JEP v podpoře inovací?

Rozhodně významná. Díky konferencím pořádaným naší společností mohou odborníci sdílet své zkušenosti a inovovat tak své chirurgické postupy a dovednosti.

Co znamená otevření Alcon Training Center pro českou oftalmologickou péči?

Tento krok vnímám jako velmi pozitivní. Ideální je, když výuka chirurgických dovedností probíhá na simulátorech, mikroskopech či umělých očích, které imitují lidské oko. To si bohužel na našich pracovištích nemůžeme dovolit. Takže zde vidím podporu společnosti Alcon při otevírání nových tréninkových center jako velmi významnou. Díky tomu probíhá rychlejší začlenění mladých oftalmologů do klinické praxe.

Čím z vašeho pohledu Alcon dále přispívá ke zlepšení oftalmologické péče?

Spolupráce mezi Českou oftalmologickou společností ČLS JEP a firmou Alcon probíhá dlouhodobě. Je začleněna do našich aktivit a spojena se vzděláváním mladých lékařů. Jsme rádi, že s podporou této společnosti můžeme pořádat významné vzdělávací akce, mezi něž patří i kataraktová a vitreoretinální škola. Vedle toho Alcon podporuje vznik knižních publikací. Očekávám, že s otevřením ATC se probíhající spolupráce ještě prohloubí.

Jaké oblasti budou začleněny do výcvikových programů ATC?

Budou zde probíhat například kurzy kataraktové a vitreoretinální chirurgie. Odborníci si budou moci vyzkoušet různé operační postupy, seznámit se s možnými úskalími a komplikacemi, případně sledovat při práci své kolegy. Vítáme i možnost pronájmu těchto prostor oftalmologickým týmům jednotlivých pracovišť.

Chirurgické vzdělávání u nás není začleněno do postgraduální výuky mladých oftalmologů. Změní se to v blízké budoucnosti?

V současnosti se zúčastňujeme setkání na evropské úrovni, kde se řeší celoevropské atestace. Na těchto akcích máme možnost se seznámit s tím, jak vzdělávání probíhá v jiných zemích. Některé země mají výcvik chirurgických dovedností jako podmínku získání atestace z očního lékařství. To znamená, že adept musí mít odoperováno například 30 operací katarakty, 5 vitreoretinálních výkonů a podobně. V Česku tuto podmínku nemáme, nicméně do budoucna se to možná změní. A věřím, že ATC k tomuto cíli pomůže.

Jaké jsou plány pro další rozvoj české oftalmologické komunity?

Usilujeme o větší propojení s evropskou i americkou oftalmologickou komunitou, a to zejména prostřednictvím setkávání na kongresových akcích. Zaměřit se chceme také na rozvoj on-line vzdělávání, ať již cestou Ophthalmology News či jiných edukačních platforem. Věříme, že zdrojem nových informací nadále zůstane i časopis Česká a slovenská oftalmologie, jehož obsah se snažíme neustále zkvalitňovat.

  

MUDr. Andrea Skálová
redakce proLékaře.cz

   

  

CZ-SG-AEA-2300004

© 2023 Alcon      



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#