#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Konopí pro psychiatrické poruchy? Dnes ještě ne!

4. 9. 2024

V diskusním fóru amerických psychiatrů, publikovaném na odborném portálu Medscape, zaznělo jasné stanovisko: Konopí nepředstavuje bezpečnou a účinnou léčbou psychických poruch. O kontroverzích potenciální terapie diskutovali Stephen M. Strakowski a Leslie A. Hulvershornová z Indianské univerzity v Pensylvánii společně s ředitelem programu souběžných poruch na Univerzitě Johna Hopkinse v Marylandu Christopherem J. Hammondem. Reagovali tím na rostoucí společenskou poptávku po uplatnění terapeutického účinku konopí v psychiatrických indikacích.

Není konopí jako konopí

V médiích a na sociálních sítích se stále častěji objevují hlasy volající po implementaci konopí do managementu psychiatrických poruch. Pro toto využití však nejsou k dispozici podporující důkazy, navíc konopí obsahuje řadu různých sloučenin, které je třeba zkoumat odděleně. Používat tedy termín konopí není v diskusích příliš užitečné, konstatovali odborníci.

Co se týká tetrahydrokanabinolu (THC), důkazy pro jeho benefit v psychiatrických indikacích chybí, naopak mnoho studií uvádí, že psychiatrické poruchy zhoršuje nebo dokonce spouští. Ukazuje se, že jak THC, tak jeho agonisté a látky působící na THC receptory mají u některých jedinců prokazatelné vedlejší účinky, které mohou vést k vyvolání panických atak úzkosti, dysforických epizod, nebo dokonce psychózy.

Pravidelné užívání konopí podle diskutujících rovněž zvyšuje riziko manických epizod. Roli hraje také věk osob. Zejména u mladších adolescentů, kteří pravidelně užívají konopí, hrozí zhoršení kognitivních funkcí, především paměti, a riziko rozvoje duševních poruch. Stejně tak ženy, které užívají konopí během těhotenství, vystavují svůj plod řadě potenciálních rizik.

Ani CBD nelze jednoznačně doporučit

Určité přínosy, například v terapii úzkostných poruch, poruch spánku nebo některých forem epilepsie, byly zaznamenány u další často užívané složky konopí − kanabidiolu (CBD). Avšak ani zde se diskutující neshodli, že užívání je bezpečné a benefit převažuje nad riziky. Opatrnost je nutná především u těhotných žen a mladistvých. Ačkoli jde o animální modely, u vyvíjejících se krysích samců se například ukázalo, že vývoj varlat je negativně ovlivněn vysokými dávkami CBD.

Co se týče dopadů užívání konopí, je třeba rozlišovat mezi okamžitým a dlouhodobým účinkem. Po akutním požití konopí může dojít k vyvolání psychotické epizody, dysforie až těžkých depresivních příznaků nebo úzkosti, což může způsobit dezorientaci, opožděné reakce a ovlivnit schopnost řízení.

Dlouhodobé užívání zase může být spojeno s návykovým chováním a uplatňuje se zde dávkový efekt. To znamená, že čím dříve jedinec začne konopí užívat a čím častěji a déle jej konzumuje, tím horší jsou výsledky jeho psychické činnosti. Existuje mnoho důkazů, které naznačují, že je konopí škodlivé pro vyvíjející se mozek.

Opírat se o důkazy, nikoliv trendy

Léky na bázi kanabinoidů prošly přísným testováním bezpečnosti a účinnosti a byly zatím schváleny pro úzké indikace, mezi něž patří nevolnost a zvracení spojené s chemoterapií, farmakorezistentní záchvaty, léčba spasticity u roztroušené sklerózy či neuropatická bolest.

Důvod, proč mezi nimi momentálně nejsou psychiatrické poruchy, má podle diskutujících odborníků své opodstatnění. V rozhodování o dalších indikacích je třeba se opírat o stanoviska regulačních orgánů, nikoli o manipulující komerční aktivity, které například tvrdí, že konopí a konopné produkty jsou zdravé a bezpečné jen proto, že rostou v zemi.

S ohledem na rostoucí tlak ze strany lobbistů a některých médií, aby konopí bylo uznáno jako léčba pro psychiatrické poruchy, je důležité, aby lékaři zůstali pevně zakotveni ve vědeckých důkazech. Měli by být opatrní při doporučování jakékoli léčby, která neprošla řádným testováním a schvalovacím procesem.

(asa)

Zdroj: Strakowski S. M., Hulvershorn L. A., Hammond C. J. Cannabis for psychiatric disorders? 'Not today,' experts say. Medscape, 2024 Jan 8. Dostupné na: www.medscape.com/viewarticle/997689



Štítky
Neurologie Onkologie Algeziologie Farmacie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#