#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kardiopulmonální zástava vyvolaná ceftriaxonem – kazuistika

25. 10. 2023

Léčba ceftriaxonem jakožto široce rozšířeným cefalosporinem je až na časté reakce v místě aplikace, pruritus, otok nebo alergické projevy dobře tolerovaná. Přesto existují vzácné, ale závažné případy kardiovaskulárních příhod spojených s jeho užíváním. Jeden z nich prezentují autoři nedávno publikované kazuistiky z americké Omahy, u jejichž pacientky došlo po jedné i.v. dávce ceftriaxonu k asystolii. Jedná se o extrémně ojedinělý případ takové reakce, doposud jsou zdokumentovány pouze čtyři podobné.

Úvod 

Parenterálně podávaný ceftriaxon je zástupcem cefalosporinů 3. generace s nejdelším biologickým poločasem a dobrým bezpečnostním profilem, který je lékem volby u mnohých bakteriálních infekcí. Mezi nežádoucí vedlejší efekty hlášené v souvislosti s touto účinnou látkou patří hypersenzitivní dermatologické reakce (1–3 %) a anafylaxe (0,001–0,1 %). O kardiovaskulárních příhodách spojených s užíváním ceftriaxonu je známo pouze málo.  

Popis případu

66letá žena s hypertenzí a DM2 v anamnéze vyhledala lékařskou pomoc pro dušnost, sinusitidu a kašel. Jinak byla bez obtíží (bez bolesti na hrudi a sípání) a známých alergií, afebrilní, TK 177/84 mmHg, TF 92/min, teplota 36,4 °C. Z důvodu hypoxie byl nasazen kyslík nosní kanylou. Podle poslechového nálezu měla pacientka bilaterálně difuzně oslabené sklípkové dýchání. Laboratorní testy byly v normě až na mírně zvýšený prokalcitonin (0,59 ng/ml), což nasvědčovalo možné bakteriální infekci. EKG ukázal sinusový rytmus a atrioventrikulární blokádu 1. stupně. Na CT hrudníku byla zjištěna pneumonie v pravém horním laloku plic, načež byla zahájena léčba ceftriaxonem a azithromycinem.  

Minutu po intravenózním podání 1 g ceftriaxonu došlo dle telemetrického monitorování k asystolii. Po 30 sekundách se však spontánně obnovil sinusový rytmus bez nutnosti kardiopulmonální resuscitace. Po této události byla pacientka letargická a lékaři u ní provedli intubaci. Následně byla zahájena alternativní léčba pneumonie, přičemž ceftriaxon byl zařazen na seznam alergenů pacientky. Klinický stav se rychle zlepšil a její stav umožnil extubaci již druhý den. Během hospitalizace nebyly telemetricky zachyceny žádné další srdeční příhody a 4. den hospitalizace byla žena propuštěna do domácí péče s perorálními antibiotiky pod dohledem praktického lékaře po dobu 1 týdne.  

Diskuse  

Symptomy anafylaxe jsou variabilní, od kožní reakce a generalizovaného edému až po fatální reakce, jako jsou bronchokonstrikce a hypotenze. K smrti dochází nejčastěji v důsledku respiračního či kardiovaskulárního selhání, případně jejich kombinace.  

Doposud jsou celosvětově zdokumentované pouze 4 další případy ceftriaxonem indukované kardiopulmonální zástavy, přičemž polovina z nich měla fatální vyústění. V jednom případě nastala smrt u 59letého muže po intradermálním kožním testu na ceftriaxon, kdy byl jako příčina smrti uveden anafylaktický šok. V dalších případech došlo k asystolii až kardiopulmonální zástavě po intravenózní aplikaci ceftriaxonu v různých indikacích – bakteriální infekce, bolest v krku, perioperační profylaxe. U 9leté dívky s bolestí v krku a drobným abscesem na tváři nebylo možné po zástavě obnovit životní funkce ani po 20minutové resuscitaci. Ve všech případech došlo k výskytu příhod do 1 minuty od intravenózního podání a následovala kardiopulmonální resuscitace a tracheální intubace. 

Závěr  

Tento případ z klinické praxe podtrhuje důležitost získání úplné anamnézy lékových alergií a informovaného souhlasu pacienta před administrací ceftriaxonu. Zároveň poukazuje na možné riziko anafylaxe a asystolie, které mohou nastat po první dávce ceftriaxonu, a nutnost být na takovou situaci připraveni.  

(lexi) 

Zdroje:  
1. Abodunrin F., Ismayl M., Aboeata A., Plambeck R. A case report of ceftriaxone-induced cardiopulmonary arrest. Ann Med Surg (Lond) 2022; 84: 104813, doi: 10.1016/j.amsu.2022.104813.
2. SPC Ceftriaxon. Dostupné na: www.sukl.cz/download/spc/SPC35683.pdf 



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#