#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak může agentura Lastrona pomoci profesionálům s péčí o pacienty se stomií?

23. 5. 2024

Lastrona je agenturou domácí péče, která se specializuje na péči o pacienty s trvalou i dočasnou stomií. Lékařům nabízí bezplatnou konzultační a ošetřovatelskou službu, která jim s péčí pomůže, a to prostřednictvím individuální edukace či telefonických a osobních konzultací. Jak jsou lékaři a sestry s touto agenturou spokojení? Ptáme se praktického lékaře doc. MUDr. Bohumila Seiferta, Ph.D., a sestry Mgr. Šárky Vondrové z Ordinace Karlín v Praze.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Péče o stomické pacienty vyžaduje komplexní přístup a spolupráci více lidí. Kolik jich máte ve své péči?

V tuto chvíli máme v péči tři stomické pacienty. Jedna z našich pacientek žije se stomií už zhruba 20 let a předepisujeme jí prakticky pouze poukazy. Další pacientce byla zavedena stomie a v nemocnici jí přidělili stomickou sestru, se kterou konzultuji její stav a společně koordinujeme péči o ni. Stomická sestra mi například pravidelně zasílá seznam pomůcek, které pacientce předepisujeme.

Pro třetí pacientku byla zavedená stomie ze začátku velkou komplikací, jak co se týká péče o ni, tak i po psychické stránce. Abychom jí poskytli co nejkvalitnější péči, kontaktovali jsme agenturu Lastrona, která má zkušenosti se stomickými pacienty. Informovali jsme je o aktuálním stavu pacientky a po konzultaci ji sestřička z Lastrony navštívila doma. Pacientka byla s jejím přístupem spokojená a dozvěděla se vše potřebné o péči o stomii i o tom, jak se dá se stomií žít plnohodnotný život. Jsme rádi že jsme pacientce tímto způsobem společně pomohli.

Orientujete se v této problematice bez problémů a znáte limity týkající se stomických pomůcek?

Pomůcky pro stomiky v dnešní době nabízí řada firem, nemáme však přehled o jejich kvalitách a přednostech. Pro nás je klíčové vědět, na koho se mohu obrátit s prosbou o pomoc. S agenturou Lastrona máme my i naši pacienti jen dobré zkušenosti, takže ji rozhodně mohu doporučit. Spolupráce je velmi efektivní pro všechny strany. Stačí, abych agenturu kontaktovala a informovala je o stavu a potřebách pacienta. O zbytek se už postará stomická sestra, která navštíví pacienta v domácím prostředí a poskytne mu nejlepší možnou péči. Následně pošle požadavky na pomůcky, které předepíšeme.

Proč spolupracujete právě s agenturou domácí péče Lastrona? Jaké benefity to přináší vám a jaké vašim pacientům?

Původně začala naše ordinace spolupracovat s Lastronou kvůli péči o inkontinentní pacienty, poté se oblast spolupráce rozšířila o problematiku hojení chronických ran a následně i o péči o stomiky. Velkým přínosem jejich služeb je, že když jsou pacienti kvůli stomii v psychické nepohodě, nemusejí jít do dalšího zdravotnického zařízení a čekat v čekárně, ale sestra je navštíví přímo v domácím prostředí a vše jim vysvětlí. Nespornou předností je i to, že sestřičky z Lastrony mají na pacienty dostatek času a pacienti je mohou kontaktovat, kdykoliv potřebují.

Každý, kdo podstoupí zákrok, sice hned v nemocnici projde základní edukací, ale vzhledem k množství pacientů, kteří tam jsou ošetřováni a edukováni, nemusí napoprvé všemu porozumět. To samozřejmě naprosto chápu, člověk má v takové chvíli hlavu plnou novinek a je náročné se na vše plně soustředit. V této chvíli je ideální, když k němu domů přijde sestřička, uklidní ho a vysvětlí mu, jakým způsobem s pomůckami zacházet, aby vše fungovalo tak, jak má.

Pomáhá vám Lastrona i s hlídáním preskripčních limitů?

Ano. Pojišťovny preskripci omezují buď absolutně, což znamená, že některé pomůcky či léky vůbec předepisovat nemůžeme, nebo jsme omezeni množstvím, které můžeme v určitém období předepsat. Sledování preskripčních limitů je administrativně a časově náročná práce. Jednou z výhod spolupráce s Lastronou je právě i sledování těchto omezení – jde o velkou pomoc a šetření času, který můžeme následně věnovat efektivnější péči o naše pacienty.

   

     

Odborná pomoc, empatie a lidskost

U paní Novákové bylo zapotřebí po delší neúspěšné léčbě vytvořit stomii. Jak zvládla projít složitou životní etapou a sžít se se svým zdravotním stavem?

    

Zavedení stomie má různé důvody. Jak byla vyvedena právě vám a proč?

Měla jsem ulcerózní kolitidu a tři různé možnosti biologické léčby bohužel nezabraly. Nebylo tedy jiné řešení. Trpěla jsem totiž velkým a nechtěným úbytkem hmotnosti – zhubla jsem přibližně 15 kg za 2 roky.

Jak vám s touto životní komplikací pomohl váš praktický lékař?

Pan docent Seifert je úžasný lékař a empatický člověk. Navrhl všechna odborná vyšetření, především v ISCARE, kde jsou na choroby střev specializovaní, a byl mi nápomocný nejen medicínsky, ale i lidsky.

V čem vám potom nejvíc pomohla ošetřující stomická sestra z Lastrony?

Sestra z Lastrony, paní Veronika, byla úžasná, lidská, a hlavně odborně znalá. Ukázala mi, jak se stomií pracovat, ošetřovala mě, když nastaly komplikace s podrážděním kůže. Nápomocná mi ale byla i sestřička paní Vondrová z ordinace docenta Seiferta, která mi pomohla zorientovat se v problematice pomůcek a přípravků.

   

Více informací: www.lastrona.cz

   

(pr)



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#