#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fotobiomodulace červeným světlem v náplastech pro zmírnění bolestí pohybového aparátu

7. 6. 2023

Světelná terapie bolesti CareWear® ve formě náplastí emitujících červené světlo nabízí úlevu od bolesti při zranění či ztuhlosti pohybového aparátu, při artritidě a po výrazné fyzické námaze, zlepšuje prokrvení, uvolňuje svalové spasmy a lze ji použít například i v léčbě „tenisového lokte“, „skokanského kolene“ nebo „golfového zápěstí“.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Fotobiomodulace a její indikace

CareWear® je náplast pro světelnou terapii, tzv. fotobiomodulaci (PBM). Jde o volně prodejný zdravotnický prostředek, který působí prostřednictvím zvýšení lokální cirkulace a teploty tkáně. Jeho použití je indikované k dočasnému zmírnění bolesti při podvrtnutí, natažení či ztuhnutí svalů a malé bolesti kloubů při artritidě a rovněž k relaxaci svalů po fyzické námaze a uvolnění svalových spasmů.  

Patentovaná technologie

Tato nositelná bezdrátová technologie nabízí bezpečné zmírnění bolesti bez farmak. Pomocí diod emitujících světlo (LED) vydává světlo modré a červené části spektra. Jde o patentovanou technologii využívající LED tištěné na ultratenké adhezivní hydrogelové náplasti. Použit je hydrogel pro medicínské aplikace, který je biokompatibilní a rezistentní vůči bakteriím.

Jedna náplast obsahuje až 1500 LED a poskytuje světelnou terapii během 30 minut. K náplasti patří bezdrátový kontrolor (CareWear Controller), jenž funguje jako zdroj energie i kontrola dávky. Je opakovaně použitelný, dobíjecí, voděodolný a lze jej naprogramovat pro všechny typy náplastí CareWear®. Náplasti mají různé velikosti a tvary a každou lze použít až 20×. Prostředek se dodává v soupravě obsahující 1 kontrolor, nabíječku a pouzdro.

Mobilní aplikace

Výrobce nabízí také mobilní aplikaci, která je ke stažení zdarma a obsahuje veškeré informace o výrobku pro pacienty včetně průvodce používáním fotobiomodulace.

Přínos fotobiomodulace oproti kryoterapii po velkém fyzickém výkonu

Nedávno publikovaná práce shrnující výsledky 5 studií doložila přínos fotobiomodulace v porovnání s kryoterapií při urychlení zotavení svalů po náročném fyzickém výkonu. Analyzovaná hodnocení zahrnují 3 randomizované dvojitě zaslepené placebem kontrolované studie a 2 experimentální studie.

Tato hodnocení ukázala superioritu PBM v porovnání s kryoterapií z hlediska snížení hladiny kreatinkinázy, zánětlivých markerů a laktátu v krvi po aerobním a silovém tréninku vysoké intenzity a také z hlediska výkonnosti a funkce svalů po zátěži. Tyto důkazy naznačují, že PBM zlepšuje zotavení svalů po zátěži v porovnání s kryoterapií u trénovaných i netrénovaných sportovců. Kratší dobu do zotavení a lepší výkon svalů lze pozorovat 24–96 hodin po aplikaci PBM.

Shrnutí a závěr

Světlené náplasti s bezdrátovým kontrolorem CareWear® nabízejí zmírnění bolestí pohybového aparátu po zranění, při ztuhlosti nebo například při artritidě. Na základě výsledků studií lze fotobiomodulaci také doporučit preferenčně před kryoterapií pro zotavení kosterních svalů po náročné fyzické námaze.

(zza)

Zdroje:
1. CareWear – Whearable Therapeutics. Dostupné na: www.carewear.net
2. Fisher S. R., Rigby J. H., Mettler J. A., McCurdy K. W. The effectiveness of photobiomodulation therapy versus cryotherapy for skeletal muscle recovery: a critically appraised topic. J Sport Rehabil 2019; 28 (5): 526–531, doi: 10.1123/jsr.2017-0359.



Štítky
Ortopedie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#