#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ESPE 2023: Somapacitan podle dat ze studií i reálné praxe dokáže zlepšit výsledky léčby dětí s GHD

30. 11. 2023

Pro léčbu dětí s deficitem růstového hormonu (GHD) byl v letošním roce hned na několika místech světa schválen somapacitan – již v lednu v Saúdské Arábii, následně v dubnu v USA, v červnu v Japonsku a v červenci v Kanadě a Evropské unii. V klinickém výzkumu prošel rozsáhlým testováním v sérii studií fáze II a III REAL, z nichž některé stále pokračují, a bude hodnocen již i ve fázi IV, kterou představuje registr GloBE-Reg. Odborná veřejnost byla s nejnovějšími poznatky a výsledky léčby touto novinkou seznámena na sympoziu podpořeném společností Novo Nordisk v rámci 61. výročního kongresu Evropské společnosti pro pediatrickou endokrinologii (ESPE 2023), jenž proběhl na konci září v Haagu.

Mechanismus působení somapacitanu

Standardní terapií GHD je dlouhodobá každodenní injekční aplikace růstového hormonu (GH), která často znamená velkou výzvu pro dětské i dospělé pacienty. Může tak být výrazně snížená compliance s touto terapií kvůli bolesti související s aplikací, fobii z injekcí apod. Řešení tohoto problému by měl nabídnout právě somapacitan jakožto dlouhodobě působící růstový hormon (LAGH − long-acting growth hormone).

V jeho molekule je zaměněna jedna aminokyselina, konkrétně leucin za cystein, na niž se přidává hydrofilní mezičlánek, který připojuje molekuly růstového hormonu a plazmatického albuminu. Během významně prodlouženého poločasu se přeměňuje v aktivní molekulu. Mechanismus působení somapacitanu spočívá v tom, že se reverzibilně váže na endogenní albumin v krvi a na receptor růstového hormonu a aktivuje intracelulární signalizaci, jež vede k sekreci inzulinu podobného růstového faktoru 1 (IGF-1), který zprostředkovává účinek GH na buňky a tkáně.

Data ze studií REAL3 a 4

Dosavadní poznatky z léčby somapacitanem především ze studií REAL3 a 4 přiblížil profesor Bradley Miller z Minnesotské univerzity.

Ze studie REAL3 vyplývá, že somapacitan byl velmi dobře tolerován ve všech zkoumaných dávkách. Dávka 0,16 mg/kg 1× týdně poskytovala účinnost a bezpečnost i tolerabilitu podobné každodennímu podávání GH. Účinnost a bezpečnost této dávky byly udrženy více než 4 roky.

Studie REAL4 potvrdila non-inferioritu zmíněné dávky somapacitanu oproti každodennímu podávání GH v dávce 0,034 mg/kg. Výškový přírůstek v 52. týdnu byl přitom obdobný (11,2 vs. 11,7 cm/rok). Podobné bylo také skóre standardní odchylky (SDS) IGF-1. Ve 104. týdnu se téměř nelišily výsledky účastníků, kteří po roce pokračovali v užívání somapacitanu, a těch, kteří na něj byli v 52. týdnu převedeni z každodenní aplikace GH (výškový přírůstek za 2. rok činil 8,4 cm v pokračující skupině vs. 8,7 cm ve skupině se switchem). Bezpečnostní profil v obou skupinách byl ve 104. týdnu podobný a nebyly zaznamenány nové bezpečnostní signály ani problémy s lokální snášenlivostí, klinicky relevantní změny v metabolismu glukózy nebo výskyt neutralizačních protilátek.

Pokud jde o hodnocení farmakodynamiky a farmakokinetiky, z analýzy dat 210 dětí s GHD ve studii fáze Ib a studiích REAL3 a 4 vyplynulo, že nejvyšších hladin IGF-1 je dosahováno kolem 2. dne. Průměrná hladina IGF-1 koresponduje s hladinou IGF-1 ve 4. den. Pokles na nejnižší hladinu nastává před další dávkou.

GloBE-Reg aneb somapacitan v reálné praxi

S dlouhodobým podáváním GH se váží obavy z ovlivnění metabolismu a kardiovaskulárního systému i zvýšení rizika vzniku novotvarů. Pro pacienty, kteří podstupují terapii GH, jsou tak zásadní dlouhodobá bezpečnostní data.

Za tímto účelem byla koncipována mezinárodní multicentrická neintervenční studie založená na registru používání somapacitanu u pacientů s GHD GloBE-Reg (Globální registr pro nové terapie vzácných kostních a endokrinních onemocnění). Primárním cílem je vyhodnotit dlouhodobou bezpečnost somapacitanu u pediatrických pacientů s GHD v rutinní klinické praxi, sekundárním cílem potom hodnocení klinických parametrů. Pro porovnání proběhne nábor kontrol každodenně aplikujících GH.

První klinická zkušenost se somapacitanem v léčbě dětí s GHD

První zemí, kde byl somapacitan schválen, byla letos v lednu Saúdská Arábie. Vedoucí oddělení pediatrické endokrinologie Univerzitní nemocnice krále Abd al-Azíze v Džiddě profesor Abdulmoein Eid Al-Agha tak mohl přiblížit zkušenosti s tímto přípravkem z vlastní klinické praxe.

Kritérii pro léčbu pomocí LAGH jsou neadherence ke každodennímu podávání růstového hormonu, fobie z jehel, bolest při aplikaci injekce, preference v rámci rodiny či sociální důvody. Autor sdělení následně přiblížil 3 kazuistiky, a to 10letého chlapce, který dosud nebyl léčen pro GHD, a 2 dětí (10leté dívky a 12letého chlapce), jež byly na somapacitan převedeny. Potvrdil, že důvody, proč se pacienti rozhodují přejít na injekce podávané 1× týdně, jsou menší počet aplikací, řada dní bez injekcí a dále flexibilita podávání. Zpětná vazba od pacientů a ošetřovatelů zahrnuje pozitivní vliv na psychiku i kvalitu života pacienta a jeho rodiny, snížení zátěže spojené s aplikacemi a větší míru adherence k léčbě, respektive nižší míru vynechaných podání. To vše při zachované bezpečnosti terapie.

Jako lékař léčící pacienty s deficitem růstového hormonu jsem měl z první ruky výzvy spojené se standardním podáváním injekcí každý den,“ poznamenal přednášející. V souvislosti s uvedením LAGH podávaného 1× týdně pozoroval jednoznačné zlepšení, přičemž výskyt nežádoucích příhod odpovídal poznatkům z klinických studií. Zásadní je podle jeho slov především větší míra adherence k terapii jakožto klíčový faktor pro dosažení jejích optimálních výsledků.

   

Eva Srbová
redakce proLékaře.cz

     

Zdroje:
1. Miller B. Critical review of somapacitan data in children with growth hormone deficiency. The 61st Annual ESPE Meeting, Haag, 2023 Sep 21.
2. Al-Agha A. E. First clinical experience in managing children with GHD treated with somapacitan. The 61st Annual ESPE Meeting, Haag, 2023 Sep 21.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#