Dietní faktory a riziko rakoviny prsu – studie u žen v jižní Francii
O stravě se mluví jako o jednom z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících vznik nádorového bujení, znalosti o jejím vlivu na jednotlivé typy nádorů jsou však dosud velmi vágní. V letech 2002 až 2004 byla provedena studie zkoumající vztah mezi stravovacími zvyklostmi a rozvojem rakoviny prsu.
V letech 2002 až 2004 byla provedena studie zkoumající vztah mezi stravovacími zvyklostmi a rozvojem rakoviny prsu. O stravě se mluví jako o jednom z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících vznik nádorového bujení, znalosti o jejím vlivu na jednotlivé typy nádorů jsou však dosud velmi vágní.
V rámci uvedené studie (zveřejněné na jaře v časopise Nutrition and Cancer) bylo sledováno 437 žen s rakovinou prsu a 922 žen kontrolních. Obě skupiny byly vyvážené co do věkového zastoupení a místa bydliště. Stravovací zvyklosti byly zjišťovány pomocí validizovaného dotazníku.
Výsledky
Získaná data byla vyhodnocena pomocí dvou odlišných statistických metod. Ani jedna z těchto metod neshledala souvislost mezi absolutním množstvím zkonzumovaného ovoce a zeleniny a vznikem rakoviny prsu. Nesignifikantní snížení rizika vzniku rakoviny prsu se jevilo při vyšším příjmu vařené zeleniny a také ryb a luštěnin v potravě.
Pouze jedna z metod ukázala statisticky významně zvýšené riziko rakoviny prsu při minimálním příjmu syrové zeleniny a také mléčných výrobků. Stejně tak pouze podle jedné metody zpracování se jeví zvýšený příjem cereálií a olivového oleje jako protektivní faktor, zatímco zvýšený příjem masa jako faktor zvyšující pravděpodobnost rozvoje rakoviny prsu.
Závěr
Zmiňovaná studie podporuje již vžitou představu, že konzumace zeleniny, mléčných výrobků a luštěnin je „zdravá“, zatímco přílišná konzumace masa „škodí“. Přesné zhodnocení vlivu jednotlivých složek potravy na rozvoj nádorového bujení však není jednoduché.
Podobné studie byly v minulosti prováděny například také v USA (vztah vzniku rakoviny prsu a konzumace zeleniny a ovoce) a v Řecku (vztah mezi rozvojem rakoviny prsu a konzumací olivového oleje). Výsledky nebyly zcela přesvědčivé, avšak vysoký obsah ovoce a zeleniny v potravě se dá považovat za protektivní faktor v rozvoji rakoviny prsu.
(vek)
Zdroj: Bessaoud F. Dietary factors and breast cancer risk: a case control study among a population in Southern France. Nutr Cancer 2008;(March).
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Štítky
Dětská onkologie OnkologieOdborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Prázdné kalorie, inteligentní brýle, neviditelné pláště a lidoopí genom – „jednohubky“ z výzkumu 2025/15
- Jak lékaře i další zdravotníky ohrožuje únava ze soucitu
- ANKETA: Wellbeing zdravotníků – dostává se mu žádoucí pozornosti?
- Hodné, zlé nebo ošklivé? Jak je na tom vejce?
- Není statin jako statin aneb praktický přehled rozdílů jednotlivých molekul
Mohlo by vás zajímat
- Předchozí zánětlivá onemocnění plic zvyšují riziko rozvoje nádoru plic
- Epitelové buňky v aspirované tekutině z bradavky znamenají vyšší riziko karcinomu
- Trvající pokles mortality na karcinom ledviny v Evropě
- "Železem saturovaný" hovězí laktoferin zlepšuje chemoterapeutický účinek tamoxifenu u léčby basal-like karcinomu prsu u myší
- Časná fyzioterapie může zabránit lymfedému po operaci karcinomu prsu
- Odhaleny geny zodpovědné za rezistenci k tamoxifenu