#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Devenal® přináší další užitek pro pacienty s chronickým žilním onemocněním

7. 10. 2021

Kombinace diosmin/hesperidin je nejpoužívanější farmakoterapeutickou modalitou v léčbě chronického žilního onemocnění, zejména chronické žilní insuficience (C3–C6). I když se jedná o chronické onemocnění s výrazným vlivem na kvalitu života, na léčbě se z větší části finančně podílejí pacienti. Nový lék Devenal® s výrazně nižším doplatkem může přispět k jejich větší adherenci k léčbě.

Definice MPFF

Dominující venoaktivní účinnou látkou je dle klinických dat a mezinárodních doporučení mikronizovaná purifikovaná flavonoidní frakce (MPFF) s komplexním protizánětlivým, venoprotektivním a antiedematózním účinkem (1). Jedná se o mikronizovanou směs diosminu (90 %) a flavonoidů (10 %), jimiž jsou hesperidin, diosmetin, linarin a isorhoifolin (2). Uvedené definici odpovídá složení přípravků Detralex® a Devenal®, jež shodně obsahují 450 mg diosminu a 50 mg hesperidinu v 1 tabletě (3, 4) a dle stanoviska SÚKL jsou vzájemně zaměnitelné (5).

Vliv nižšího doplatku na adherenci k léčbě

Adherence pacientů k léčbě je u terapie chronických onemocnění jednou z nejdůležitějších podmínek úspěšnosti. Ukázalo se, že výše doplatku silně ovlivňuje adherenci pacientů, i když o tom s lékařem nehovoří. Neadherence spojená s náklady na léčbu (cost-related nonadherence) se projevuje třemi způsoby chování pacientů: nevyzvednutí léku v lékárně na vystavený recept kvůli doplatku, vynechávání dávek nebo užívání nižších dávek s cílem prodloužit interval do vyzvednutí dalšího balení (6).

Devenal® pro každodenní praxi

Devenal® je dalším lékem, jenž následuje současný trend zdravotnictví – zachování kvality terapie při současném snížení nákladů a finanční zátěže pacientů, často starších a polymorbidních. Je vítanou alternativou, která může přispět k vyšší proléčenosti chronických žilních onemocnění i k vyšší efektivitě užívání venofarmak.

Devenal® 500 mg 180 potahovaných tablet je vázán na předpis a částečně hrazen z prostředků zdravotního pojištění, s maximálním doplatkem pacienta v lékárně 413,17 Kč (srov. Detralex® 500 mg 180 tbl. 759,17 Kč) (7).

Devenal® 500 mg 60 potahovaných tablet je volně prodejný a není hrazen z prostředků zdravotního pojištění.

Souhrn údajů o přípravku Devenal® najdete pod tímto odkazem.

Komerční sdělení

Zdroje:
1. Karetová D a kol. Chronická žilní onemocnění. Novelizace 2021. Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře. Společnost všeobecného lékařství ČSL JEP, Praha, 2021.
2. Nicolaides A., Kakkos S., Baekgaard N. et al. Management of chronic venous disorders of the lower limbs. Guidelines according to scientific evidence. Part I. Int Angiol 2018; 37 (3): 181–254.
3. SPC Detralex. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/download.php?file=SPC126562.pdf&type=spc&as=detralex-spc
4. SPC Devenal. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/download.php?file=SPC165377.pdf&type=spc&as=devenal-spc
5. Žádost o poskytnutí informací ze dne 12. 4. 2021. Dostupné na: www.sukl.cz/sukl/zadost-o-poskytnuti-informaci-ze-dne-12-4-2021
6. Wilson I. B., Schoen C., Neuman P. et al. Physician-patient communication about prescription medication nonadherence: a 50-state study of America's seniors. J Gen Intern Med 2007; 22: 6–12.
7. Ceník Phoenix lékárenský velkoobchod, a. s., 17. 9. 2021.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#