#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bioaktivní sklo jako efektivní pomoc při snižování hypersenzitivity dentinu

26. 4. 2022

Zvýšená citlivost dentinu na různé podněty je častým problémem. Při jeho řešení by měly být v první řadě zvažovány neinvazivní možnosti ošetření. Jednou z nich je terapeutické užití bioaktivního skla, tedy fosfosilkátu sodno-vápenatého (CSPS), které přináší úlevu prostřednictvím uzavření otevřených dentinových tubulů.

KOMERČNÍ PREZENTACE

  

Hypersenzitivita dentinu

Dentin a pulpa jsou tkáně propojené embryonálně a histologicky, a tedy i funkčně. Charakteristickým znakem tohoto komplexu je vysoká citlivost, která se může projevovat bolestí. Konvergence pulpálních aferentních nervů s aferentními nervy z jiných orofaciálních struktur v CNS ztěžuje přesnou lokalizaci bolestivého místa, kdy pacient často nedokáže určit, odkud bolest nebo pocit dyskomfortu vychází.

Existuje více konceptů vysvětlujících hypersenzitivitu dentinu. Nejšíře přijímaná je hydrodynamická teorie, kdy tubulární struktura dentinu umožňuje pohyb tekutiny v tubulech následkem působení různých stimulů a tento pohyb dráždí volná nervová zakončení v blízkosti odontoblastů. V této souvislosti je vhodné brát v potaz i skutečnost, že jedinci s příznaky hypersenzitivity dentinu mají více exponovaných tubulů s větším poloměrem než ostatní.

Proudění viskózních kapalin v úzkých kapilárách popisuje Hagenův-Poiseuillův zákon − ten byl sice původně formulován k popisu vztahu průměru cév, proudění krve a krevního tlaku, ale lze jej použít k popisu proudění jakékoliv newtonovské kapaliny v jakékoliv trubici.

  • Q = πr4Δp/8Lη

(Q – průtok kapaliny trubicí; r – průměr trubice; Δp – rozdíl tlaků na začátku a na konci trubice; L – délka trubice; η – dynamická viskozita kapaliny)

Z rovnice popisující tento zákon vyplývá, že průtok kapaliny je přímo úměrný průměru trubice. Tedy že zmenšením průměru nebo úplnou okluzí trubice se průtok kapaliny sníží, respektive se stane nulovým bez ohledu na další parametry.

Principy desenzitizace

Senzibilitu můžeme snížit buď snížením iritability volných nervových zakončení pomocí draselných iontů, nebo obliterací dentinových tubulů.

Obliterace dentinových tubulů s pomocí bioaktivního skla

Bioaktivní sklo bylo vyvinuto ve 2. polovině 20. století jako materiál určený pro podporu kostní a tkáňové regenerace v různých medicínských oborech. Jedná se o anorganický amorfní fosfosilkát sodno-vápenatý (CSPS) s tetrahedrálním uspořádáním SiO4. Ideální poměr oxidu křemičitého vede k dobré vazbě na kost a kosti podobné struktury (např. dentin). Ve vodném prostředí je vysoce reaktivní. Při kontaktu s ústními tekutinami dochází k rychlé výměně Na+ za H+ a přerušení vazeb Si-O-Si. Rozpouštěním sítě SiO4 nastává uvolňování Ca2+ a fosfátu, které se vysrážejí na povrchu zubu jako amorfní vrstva kalcium-fosfátu se silnou afinitou ke kolagenovým vláknům dentinu. Tímto procesem vzniká reparativní „hydroxyapatitu podobná“ vrstva, která je schopná okludovat dentinové tubuly minimálně do hloubky 1 μm. Výměna Na+ za H+ má zároveň za následek zvýšení pH (a tedy snížení kyselosti) v dutině ústní, což ovlivňuje i růst některých ústních bakterií, včetně Streptococcus mutans a některých bakterií červeného komplexu.

V současnosti se CSPS používá jako účinná látka v některých zubních pastách potlačujících senzitivitu dentinu. Různé pasty obsahují různé formy CSPS s různou účinností. U technologie NovaMin, což je CSPS na bezvodé bázi, byla prokázána odolnost „hydroxyapatitu podobné“ vrstvy i po vystavení kyselému prostředí, i při otěru odpovídajícímu čištění zubním kartáčkem. Technologii NovaMin obsahuje pouze zubní pasta Sensodyne Repair & Protect. U technologie NovaMin byla také prokázána remineralizace tvrdých zubních tkání.

Hypersenzitivitě dentinu a možnostem řešení se ve svých přednáškách věnuje MUDr. Erika Lenčová, Ph.D. Konkrétně na užití bioaktivního skla se zaměřuje přednáška Neinvazivní terapeutická ochrana dentino-pulpálního komplexu, která je součástí stejnojmenného kurzu hodnoceného 2 kredity v rámci systému ČSK.

Závěr

Bioaktivní sklo neboli fosfosilikát sodno-vápenatý dokáže zajistit uzavření dentinových tubulů a na povrchu zubu podporuje vznik trvalé a odolné „hydroxyapatitu podobné“ vrstvy, čímž přispívá ke snížení či vymizení hypersenzitivity dentinu.

(norg)

Zdroje:
1. Sensodyne. Složení s technologií NovaMin. GSK, 2021. Dostupné na: www.gskhealthpartner.com/cs-cz/oral-health/brands/sensodyne/science/novamin
2. Lenčová E. Neinvazivní terapeutická ochrana dentino-pulpalního komplexu. proLékaře.cz, 28. 2. 2022. Dostupné na: www.prolekare.cz/kreditovane-kurzy/neinvazivni-terapeuticka-ochrana-dentino-pulpalniho-komoplexu-130056/neinvazivni-terapeuticka-ochrana-dentino-pulpalniho-komoplexu



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#