#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Řekněte mi, co jíte, a já vám řeknu, jaká je úroveň vaší kognice

27. 8. 2024

Řada vědeckých prací se pochopitelně zabývala a zabývá tím, jaká strava a nápoje jsou pro náš kognitivní výkon nejlepší. Jedna z mnoha studií například říká, že osoby, které pijí příliš mnoho sycených a sladkých nápojů, mají mnohem větší pravděpodobnost, že budou mít problémy s pamětí. Čemu se vyhnout, aby náš mozek zůstal v kondici?

Pravidelně si dopřáváte místo brambůrků ořechy, obědváte lososa a jako svačinku si raději než čokoládovou tyčinku dáte barevné bobulovité ovoce? To vše je skvělá volba pro lepší zdraví vašeho mozku. Přesto nezapomínejte ani na potraviny, které mohou zvyšovat riziko problémů s vaší pamětí a náladovostí, obzvláště ve vyšším věku. Které potenciálně problematické potraviny by se měly na našich talířích objevovat co nejméně? 

Potraviny, kterým se raději vyhněte

Margarín a tukové polevy

Některé margaríny, polevy a jiné průmyslově vyráběné potraviny obsahují vysoké množství nenasycených (takzvaných trans) kyselin. Je známo, že tyto tuky nejsou dobré pro naše cévy a srdce, navíc byla zjištěna spojitost mezi vyššími koncentracemi kyseliny elaidové a rozvojem demence u starších dospělých.

Alkohol 

Jedna sklenka vína nebo piva vám sice pravděpodobně hlavu nezamotá, avšak je známo, že alkohol přímo ovlivňuje komunikační cesty mozku. Čím více této látky požijete, tím obtížnější může být zpracování nových informací nebo zapamatování si informací. Konzumace alkoholu může vést také k dezorientaci a depresivnímu ladění. 

Sycené a jiné slazené nápoje

Pro udržení mentální kondice je lepší se vyhnout supersladkým nápojům, tedy limonádám, energetickým nápojům a dalším. Jedinci, kteří pijí hodně sycených nápojů, slazeného čaje a jiných sladkých nápojů, mají mnohem větší pravděpodobnost výskytu problémů s pamětí. Tyto nápoje, mnohdy obsahující fruktózu, mohou v extrémních případech dokonce vést ke zmenšení určitých částí mozku. 

Dietní limonády a nápoje s umělými sladidly

Sycené nápoje ve verzi „light” či „bez cukru” mnozí upřednostňují v dobré víře, že pokud neobsahují sacharózu, jsou zdravější. Tak jednoduché to není. Existují důkazy, že popíjení nápojů s umělými sladidly vede k 3× (!) vyšší pravděpodobnosti mozkové mrtvice nebo rozvoji demence. Nejlepší je všechny sladké nápoje omezit a pitný režim dodržovat konzumací vody, bylinných čajů a čerstvých ovocných či zeleninových šťáv. 

Hranolky a jiná smažená jídla

Smažená jídla a průmyslově zpracované potraviny a polotovary určené k rychlé přípravě smažením jsou rychlou alternativou pro zažehnání hladu. Nicméně i tato strava může ovlivnit naši mentální dovednost. Lidé, kteří ji pravidelně konzumují, mají horší výsledky v testech zaměřených na myšlení. Tyto potraviny navíc podporují vznik zánětu a postupem času vedou k poškození cév zásobujících mozek.

Koblihy

Tradiční české i ty americké koblihy s dírou uprostřed mají jedno společné: Jsou smažené a plné cukru, což je špatná kombinace nejen pro udržení zdravé hmotnosti, ale i pro zdraví mozku. Některé studie spojují vysoké koncentrace cukru v krvi s demencí a příjem trans mastných kyselin není ničím, co by bylo pro mozek příznivé.

Bílý chléb a bílá rýže

Rafinované sacharidy vznikají tak, že jsou během průmyslového zpracování zbavovány vlákniny a dalších nutričně důležitých složek. Zrna obilovin se odstraněním slupky zbaví také cenných látek, a přestože výsledné potraviny nemusejí mít sladkou chuť, mohou způsobovat prudké zvýšení glykémie, následované jejím prudkým poklesem. Přílišná konzumace těchto cukrů pak může zvyšovat riziko Alzheimerovy nemoci, obzvláště u lidí s genetickou predispozicí. Proto je vhodné upřednostnit celozrnné pečivo, těstoviny a hnědou rýži. 

Červené maso

Vysoký obsah nasycených tuků v červeném mase může škodit srdci i mozku. Zdravější alternativou pro příjem kvalitního zdroje bílkovin jsou ryby, libová drůbež a luštěniny. 

Máslo a sýry s vysokým obsahem tuku

Kdo by neměl rád smetanovou chuť sýrů? Jenže tyto lahodné mléčné výrobky jsou plné nasycených tuků, proto je pro příznivější zdravotní vliv na mozek vhodné omezit plnotučné mléčné výrobky a raději volit ty s nižším obsahem tuku. 

Mečoun a tuňák ahi

Ryby a jejich bílé maso jsou většinou považovány za zdravý zdroj bílkovin pro jejich obsah omega-3 mastných kyselin. Přesto není ryba jako ryba. Bylo totiž zjištěno, že maso mečouna, tuňáka ahi a některých dalších ryb mívá vysoký obsah rtuti, který působí jako mozkový neurotoxin a může vést k vyššímu riziku problémů s pamětí a zhoršení kognitivních funkcí, a to především u starších dospělých. 

Dresingy, marinády, sirupy a jiné omáčky 

Mnoho z těchto průmyslově zpracovaných dochucovadel obsahuje překvapivě velké množství fruktózy. Ideální je namíchat si doma vlastní dresinky a u kupovaných se seznámit s jejich složením. 

Škodlivý vliv některých potravin z výše uvedeného seznamu není nijak překvapivý, přesto některým lidem (pacientům) může povědomí o nich chybět. Navíc opakovaní je matkou moudrosti. 

(lexi)

Zdroje: 

1. Zahir F., Rizwi S. J., Haq S. K., Khan R. H. Low dose mercury toxicity and human health. Environ Toxicol Pharmacol. 2005; 20 (2): 351–360, doi: 10.1016/j.etap.2005.03.007.

2. Pistollato F., Iglesias R., Ruiz R. et al. Nutritional patterns associated with the maintenance of neurocognitive functions and the risk of dementia and Alzheimer's disease: A focus on human studies. Pharmacol Res. 2018; 131: 32–43, doi: 10.1016/j.phrs.2018.03.012.

3. Tessier A., Cortese M., Yuan C et al. Consumption of olive oil and diet quality and risk of dementia-related death. JAMA Netw Open. 2024; 7 (5): e2410021, doi: 10.1001/jamanetworkopen.2024.10021.


4. Weschiing H., Gardener H., Sacco R. Sugar-sweetened and artificially sweetened beverages in relation to stroke and dementia: are soft drinks hard on the brain? Stroke. 2017; 48 (5): 1129–1131, doi: 10.1161/STROKEAHA.117.017198.
5. Brody B. The worst foods for your brain. WebMD, 2023; Jan 28. Dostupné na: www.webmd.com/diet/ss/slideshow-worst-foods-for-your-brain?ecd=soc_tw_240303_cons_ss_worstbrainfoods&linkId=100000245625027

6. Petre A. What is refined sugar? Healthline, 2019. Dostupné na: www.healthline.com/nutrition/refined-sugar

7. Warwich K. What are trans fats, and are they bad for you? Healthline, 2023. Dostupné na: www.healthline.com/nutrition/why-trans-fats-are-bad



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#