#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak neprospat den? Někdy stačí změnit jídelníček

6. 6. 2024

Bakterie jsou v lidském těle přítomné na všech sliznicích, ale bezkonkurenčně nejvíc je jich na stěnách střeva, kde tvoří součást mikrobioty. Správný poměr jejího složení ovlivňuje kvalitu života člověka, mimo jiné našeho spánku. Obojí je komunikačně propojené na ose střevo – mozek – mikrobiom, kdy mozek ovlivňuje trávicí trakt a mikrobi osidlující střevo působí na centrální nervovou soustavu. Nevhodné složení mikrobioty může vést k různým poruchám spánku, například narkolepsii.

Narkolepsie je nejčastějším typem centrální hypersomnie neboli nadměrné denní spavosti. Představuje vzácnou neurologickou poruchu, která se nejčastěji projevuje náhlým usínáním, třeba i během rozhovoru. Člověk, který trpí narkolepsií, může do spánku upadnout i víc než desetkrát denně, většinou na několik minut.

Centrální hypersomnie pak zahrnuje 3 hlavní nemoci: narkolepsii 1. typu (s kataplexií neboli náhlou ztrátou svalového napětí), narkolepsii 2. typu (bez kataplexie) a idiopatickou hypersomnii, kterou charakterizuje nadměrná potřeba denního spánku.

Tak trochu jiné střevní bakterie

K nadměrné spavosti nevede nedostatek spánku ani „klasická“ nespavost. Přesné příčiny narkolepsie nebyly dosud přesně objasněny. Může být vyvolána mozkovou infekcí, úrazem hlavy nebo nádorem na mozku. Tým českých vědců nedávno přišel s dalším možným vysvětlením: Narkolepsie může být dána nevhodným složením střevní mikrobioty. Svá zjištění shrnul loni v listopadu ve studii publikované v časopise Sleep Medicine.

Složení mikrobioty je u každého člověka trochu odlišné, přesto zdraví lidé splňují určité atributy. Českým výzkumníkům se podařilo zjistit, že pacienti trpící centrální hypersomnií mají oproti zdravým kontrolám odlišné zastoupení střevních bakterií. Tento rozdíl je způsobený odlišnými hodnotami BMI, věkem, pohlavím a jídelníčkem studovaných skupin. Studie se zúčastnilo 91 pacientů s narkolepsií 1. typu, 28 s narkolepsií 2. typu, 46 s idiopatickou hypersomnií a 50 zdravých osob jako kontrolní skupina.

Domácí jídlo vylepší mikrobiotu

Stav mikrobioty příznivě ovlivňují dva faktory – zaprvé dostatečně dlouhý a kvalitní spánek a zadruhé zdravá strava, nejlépe domácí. Doporučuje se jíst fermentované potraviny, ovoce, zeleninu a jídlo bez průmyslové úpravy. Mikrobiotě „dělají dobře“ také probiotika (nejlépe cílená), prebiotika (stimulující růst probiotických kmenů), synbiotika (mix probiotik a prebiotik) a postbiotika (usmrcená protibiotika, která mohou zlepšit kvalitu spánku).

Jak spánek posiluje paměť?

O tom, jak velkou roli hraje spánek v životě člověka, se ví odpradávna, ale v poslední době se stal předmětem mnoha výzkumů zaměřených na různé aspekty. Mimo jiné bylo potvrzeno, že kvalitní spánek má pozitivní vliv na paměť. Během spánku dochází ke konsolidaci paměti a člověk ji tak posiluje. Paměť je ovšem potřeba trénovat stejně jako svaly, hlavně ve starším věku.

(eve)

Zdroj: Ježková J., Šonka K., Kreisinger J. et al. Guardians of rest? Investigating the gut microbiota in central hypersomnolence disorders. Sleep Medicine 2024; 113: 95–102, doi: org/10.1016/j.sleep.2023.11.024.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#