#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Američtí lékaři podceňují psychoterapii, zato holdují manželství

2. 7. 2024

Americký portál pro lékaře Medscape každoročně pořádá průzkum mezi lékaři, jenž se týká jejich aktuálního životního stylu a spokojenosti. Výsledky toho posledního potvrzují mnohé dosavadní trendy ve slaďování enormních časových požadavků, které jsou kladeny na odborníky v medicíně, s jejich rodinnými i osobními potřebami. Vybrali jsme několik pozoruhodných zjištění, která možná vrhají na lékaře za oceánem nové světlo.

Psychoterapie – mezi americkými lékaři dlouhodobě podceňovaná

Medscape nabídl svým čtenářům od července do října loňského roku možnost vyplnit online dotazník, na který si museli vyhradit v průměru 9–10 minut svého času. Zúčastnilo se ho 9226 respondentů, lékařů působících na území USA, z více než 29 medicínských specializací (63 % mužů a 37 % žen).

Není překvapením, že většina amerických lékařů se stará o své psychické zdraví a spokojenost tím, že tráví čas se svou rodinou a přáteli (78 %) a věnuje se svým koníčkům (71 %). Jen 11 % respondentů však za tímto účelem využívá psychoterapii. Podle psychiatra Michaela Ziffry ze Severozápadní univerzity v Chicagu se mezi americkými lékaři jedná o podceňovaný nástroj, jak se vypořádat s nespokojeností. Lékař to přikládá jejich omezeným časovým možnostem, vysoké poptávce po psychoterapii i přetrvávajícímu stigmatu, které je s ní u některých odborníků spojeno.

Raději méně peněz a lepší „work-life balance“

Zajímavým zjištění je, že 54 % amerických lékařů by bylo ochotno slevit ze své finanční odměny, pokud by to vedlo k lepší rovnováze mezi profesním a osobním životem. Ukázalo se také, že 78 % dotazovaných si vybralo za poslední rok kratší než standardní 4týdenní dovolenou, a to přesto, že naprostá většina považuje tento čas za velmi důležitý pro svou dobrou duševní kondici.

V průzkumu dále 32 % lékařů a 50 % lékařek potvrdilo, že jejich profese ovlivňuje, jakými jsou rodiči. Výraznější konflikt mezi oběma oblastmi podle předpokladů panuje u respondentů do 45 let, z nichž 78 % uvedlo, že prioritizace osobního a rodinného života je pro ně velmi důležitá.

Většina lékařů žije v manželství 

Naprostá většina lékařů, mužů i žen, je ženatých nebo vdaných (85 %, resp. 73 %). Podle klinického psychologa a zakladatele centra pro psychickou odolnost v Davidsonu v Severní Karolíně Wayne M. Sotile to vyvrací mýtus, že američtí lékaři se často rozvádějí. Intuice sice vede k tomu, že čím náročnější profese, tím méně času zbývá na práci na harmonickém dlouhodobém vztahu. Ovšem dle psychologa je opak pravdou a je to podle něj způsobeno sladěním vzájemných představ. To může být o to snadnější vzhledem k faktu, že každý druhý americký lékař či americká lékařka mají za partnera někoho, kdo sám působí ve zdravotnictví. Na druhou stranu Sotile připomíná, že lidé mají tendenci spokojenost ve vztahu nadhodnocovat, proto by bylo víc vypovídající se dotazovat na to, jak naplnění se ve svém vztahu lékaři skutečně cítí. 

Zhruba polovina lékařů se snaží zhubnout 

Asi 8 z 10 amerických lékařů je přesvědčených, že se stravují zdravě. Polovina dotazovaných deklaruje, že se pokouší o redukci své tělesné hmotnosti, zatímco třetině (34 %) jejich současná hmotnost vyhovuje. Nejvíce z dotazovaných, třetina (34 %), najde čas na pohyb dvakrát až třikrát týdně, což odpovídá odborným doporučením. 26 % účastníků průzkumu se označilo za abstinenty, 28 % respondentů uvádí, že vypije méně než drink týdně. Podle průzkumu tedy lékaři nejsou v tomto ohledu pokrytečtí ve smyslu „pít víno a kázat vodu”.

Lze odhadovat, že u českých lékařů by tak dobrá situace stran konzumace alkoholu nebyla. Problém těchto údajů nicméně spočívá v tom, že se jejich prostřednictvím mohou lékaři snadno idealizovat. To ovšem patrně nedělají, pokud jde o udávaný čas strávený před obrazovkami, protože ten odpovídá běžné populaci. Stejně tak se jich týká celospolečenský trend redukce času stráveného online po konci pandemie, respektive prodloužení času, který věnují sociálním sítím.

(pok)

Zdroj:

McKenna J. Medscape Physician Lifestyle & Happiness Report 2024: The Ongoing Struggle for Balance. Medscape, 2024 Feb 14. Dostupné na: www.medscape.com/slideshow/6016860



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#