#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Marcela Lukášová – ušlechtilá dáma české hematologie


Published in: Transfuze Hematol. dnes,28, 2022, No. 1, p. 62.
Category: Personal News

Paní doktorka Lukášová se narodila 18. 3. 1932 v pražských Letňanech. Máme tu čest a možnost s ní v brzké době oslavit její významné životní jubileum.

V průběhu 2. světové války navštěvovala základní školu v místě narození a po jejím skončení v roce 1945 měla možnost nastoupit na gymnázium v Praze. V roce 1951 studium zakončila maturitou a následně byla přijata na Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze, na které byla v roce 1957 promována doktorkou všeobecného lékařství. Svoji lékařskou dráhu započala v Rumburku dle rozhodnutí distribuční komise, kam dostala tzv. umístěnku společně s manželem a kde získávala své první zkušenosti v interním lékařství. Na interním oddělení OÚNZ Rumburk pracovala až do roku 1963.

V roce 1964 se začala odvíjet dlouhá a úspěšná historie jejího působení v Ústavu hematologie a krevní transfuze. Společně s ostatními členy mladého kolektivu pracovala na lůžkovém oddělení, v ambulantním provozu i výzkumu. Zásadním krokem v její kariéře bylo zařazení do vědecké skupiny, jejímž úkolem bylo vypracovat postupy pro transplantaci kostní dřeně.

V roce 1977 byla společně s kolegy pověřena vybudováním jednotky intenzivní péče pro hematologické pacienty, kde byli léčení převážně pacienti s leukemií; v následujícím roce se stala její vedoucí. A v roce 1991 byla jmenována do funkce vedoucího lékaře transplantační jednotky.

V letech 1985–1990 byla součástí týmu, který řešil vědecký úkol transplantace kostní dřeně. V roce 1986 se celému týmu podařilo poprvé v Československu transplantovat příbuzenskou kostní dřeň pacientovi s těžkou aplastickou anémií. Kostní dřeň byla transplantována úspěšně na začátku roku 1987, a to téměř dvacetileté pacientce s akutní myeloidní leukemií. Dárkyní byla její rodná sestra; letos je tomu tedy již 35 let, kdy si pacientka užívá svého zdravého života. Tato událost byla vyvrcholením řady let práce paní doktorky Lukášové i práce jejích kolegů.

Paní doktorka během své kariéry publikovala 64 vědeckých prací v roli autorky či spoluautorky a podílela se také na přednáškové a pedagogické činnosti mladých kolegů, studentů i sestřiček. V roce 2012 jí bylo uděleno čestné členství ČSL JEP.

Zvládla se také věnovat rodině a v současnosti se může těšit krásnými vnoučaty. S manželem, významným neurologem, mnoho let tvořili harmonický pár, oblíbený mezi kolegy a přáteli. Vždy byla a nadále je osobností s velmi pozitivním pohledem na svět, neustále usměvavá, přátelská, aktivní, se zájmem o pokrok v medicíně, zejména v oblíbené hematologii. Pro svůj další široký zájem o historii a umění navštěvovala univerzitu třetího věku při UK, a tomuto koníčku se snaží věnovat i nyní.

Ti, kteří paní doktorku znají osobně, měli možnost čerpat pozitivní energii, kterou i dnes vyzařuje naplno. Je autorkou úžasného příběhu, který nás přesvědčuje o tom, že datum narození je pouze číslo a že záleží především na tom, jak s osudem darovaným časem sami naložíme.

za kolektiv lékařů UHKT

MUDr. Dana Mikulenková


Labels
Haematology Internal medicine Clinical oncology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#