#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K 100. výročí narození doc. MUDr. Františka Véleho, CSc. (1921–2016)


Published in: Rehabil. fyz. Lék., 28, 2021, No. 4, pp. 190-192.
Category:

Ve středu 13. listopadu 2021 si připomínáme 100 let od narození významné osobnosti v oboru rehabilitace a jednoho ze zakladatelů tzv. Pražské školy pana doc. MUDr. Františka Véleho, CSc., který nás opustil před 5 lety 22. listopadu 2016.

Docent Véle byl vynikajícím odborníkem, ale především učitelem pro řadu lékařů a fyzioterapeutů. Jeho velmi bohatá profesní kariéra začala po promoci na lékařské fakultě v roce 1949. Poté pracoval krátce na psychiatrické klinice v Plzni, kde, jak sám mnohokrát připomínal, si uvědomil, jak psychický stav souvisí s pohybovým chováním jedince. V roce 1953 přesídlil do Jánských Lázní a již zde se začal zabývat hlouběji kineziologií. Dále pracoval v Institutu pro doškolování lékařů v Praze, kde se věnoval zejména elektromyografii, neurologii a rehabilitaci a rovněž přednášel v Thomayerové nemocnici.

Od roku 1991, již jako důchodce, po dobu celých 25 let působil jako vysokoškolský pedagog a později jako docent na Univerzitě Karlově, kde na Fakultě tělesné výchovy a sportu (UK FTVS) vyučoval studenty fyzioterapie a rovněž po několik let zastával pozici vedoucího katedry fyzioterapie. Velkou zásluhu má na rozvoji právě studia fyzioterapie, v jehož rámci realizoval své představy o jeho moderním vysokoškolském pojetí. Nejen za to mu patří velký dík.

Docent Véle měl velmi dobrý vztah ke všem spolupracovníkům a ke studentům, měl přirozenou autoritu a vynikající schopnost předávat své učení všem ochotným se učit. Na studenty byl také velmi přísný, ale vždy spravedlivý (obr. 1).

Vedle své přednáškové a výzkumné činnosti na univerzitě se zasloužil i o vznik Kineziologické společnosti. Za svůj přínos v oboru rehabilitace, za své pedagogické zásluhy a celoživotní dílo získal řadu ocenění na nejrůznějších úrovních (obr. 2).

Image 1. Docent Véle v červnu 2014 na rehabilitační klinice Monada, výukovém pracovišti UK FTVS, se zahraničními studenty a členkami komise pro státní závěrečné zkoušky (doc. D. Pavlů a dr. K. Markovou).
Docent Véle v červnu 2014 na rehabilitační klinice Monada, výukovém
pracovišti UK FTVS, se zahraničními studenty a členkami komise pro státní závěrečné
zkoušky (doc. D. Pavlů a dr. K. Markovou).

Image 2. Docent Véle přebírá medaili u příležitosti oslav 60 let existence UK FTVS v červnu 2013.
Docent Véle přebírá medaili u příležitosti oslav 60 let existence UK FTVS
v červnu 2013.

Osobnost doc. Véleho přesáhla hranice našeho státu, spolupracoval s řadou zahraničních odborníků – nejbližšími spolupracovníky mu byli prof. Václav Vojta v Německu, Dr. Med. Alois Bügger v Curychu a tým fyzioterapeutů v Centro di Riabilitazione Vaclav Vojta v Římě.

Docent Véle publikoval mnoho prací z oblasti neurologie, rehabilitace, kineziologie doma i v zahraničí a byl také členem redakční rady časopisu Funktionskrankheiten des Bewegungssystems. Mezi jeho nejvýznamnější publikace, ze kterých stále čerpají současní studenti a odborníci v oboru rehabilitace jak z řad lékařů, tak fyzioterapeutů, patří Kineziologie pro klinickou praxi, Kineziologie a Vyšetření hybných funkcí z pohledu neurofyziologie.

Docent Véle se účastnil velkého množství odborných konferencí jak v České republice, tak v zahraničí, kde své mnohaleté znalosti a zkušenosti předával novým generacím v oboru rehabilitace. Na FTVS UK byl iniciátorem k pořádání konferencí kineziologie. Od roku 2010 spolupracoval při pořádání odborných konferencí také s Léčebnými lázněmi Bohdaneč, především s prim. MUDr. Ljiljanou Marić, při organizování konferencí multidisciplinárního pojetí kineziologie, jež volně navázaly na konference kineziologie pořádané na FTVS UK

Image 3. Docent Véle přebírá medaili u příležitosti oslav 60 let existence UK FTVS v červnu 2013.
Docent Véle přebírá medaili u příležitosti oslav 60 let existence UK FTVS
v červnu 2013.

Na pracovišti Univerzity Karlovy, kde docent Véle řadu let vyučoval a bádal, si stále připomínáme jeho dílo a snažíme se naplňovat odkaz, který nám zanechal jako významný odborník, učitel, kolega, ale především jako velmi vzácný člověk. Významné výročí je pro nás i připomenutím jeho výjimečných lidských kvalit.

doc. PaeDr. Dagmar Pavlů, CSc.

proděkanka pro vnější a zahraniční vztahy FTVS UK,

garantka studijního programu

fyzioterapie na FTVS UK


Labels
Physiotherapist, university degree Rehabilitation Sports medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#