#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Robotická laparoskopická cholecystektomie


: D. Langer;  J. Pudil;  M. Ryska
: Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Praha, přednosta: prof. MUDr. M. Ryska, CSc.
: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 9, s. 450-454.
: Monothematic special - Original

Úvod:
Laparoskopický přístup, který je v současné době hojně využíván mnoha chirurgickými disciplínami, byl na řadě pracovišť, především ve Spojených státech amerických, doplněn o robotický systém da Vinci. V prosinci loňského roku byla v Ústřední vojenské nemocnici Praha zahájena činnost multioborového robotického centra. V rámci zavádění robotické soustavy da Vinci do klinické praxe jsme prováděli roboticky asistovanou laparoskopickou cholecystektomii.

Metodika:
S pomocí robotického systému da Vinci jsme prováděli elektivní laparoskopickou cholecystektomii. Operační tým (dva operatéři, dvě sálové sestry) absolvoval certifikovaná zahraniční školení. Oba operatéři mají mnohaleté zkušenosti s laparoskopickou cholecystektomií. Po zavedení kapnoperitonea operatér ovládal instrumenty z konzole robotické soustavy, asistent z pomocného portu naložil klipy na pahýly ductus cysticus a arteria cystica. Žlučník jsme z dutiny břišní evakuovali v plastikovém sáčku v místě původního paraumbilikálního portu. Ve všech případech jsme využívali tři robotická ramena, která fixovala operační optiku, operační háček s možností monopolární koagulace a Cadierovy kleště. Sledovali jsme délku operačního výkonu, technické problémy spojené s robotickým systémem, délku hospitalizace a výskyt komplikací.

Výsledky:
Laparoskopický výkon jsme dokončili u všech nemocných. Soubor pacientů tvořilo 11 mužů (35,5 %) a 20 žen (64,5 %) průměrného věku 52,5 roku, v rozmezí 27–77 let. Průměrná délka operačního výkonu činila 100 minut, ve skupině posledních 11 pacientů pouze 69 minut. U 3 (9,7 %) pacientů jsme zaznamenali sekundární hojení paraumbilikální incize. Technické komplikace spojené s robotickým systémem da Vinci jsme nezaznamenali. Průměrná délka hospitalizace byla 3 dny.

Závěr:
Po úvodních zkušenostech s roboticky asistovanou cholecystektomií hodnotíme robotický systém da Vinci jako bezpečný a sofistikovaný operační manipulátor, který ale nezastupuje klíčovou roli chirurga s ovládacími a rozhodovacími pravomocemi. Prezentované výsledky našeho souboru jsou srovnatelné se závěry publikovaných zahraničních prací.

Klíčová slova:
laparoskopická cholecystektomie – robotická chirurgie – robotický systém da Vinci


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#