#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Laparoskopické operace varikokély v dětském a adolescentním věku – naše zkušenosti s 202 pacienty


Authors: M. Husár;  P. Zerhau;  J. Tůma;  R. Macháček;  B. Hnilička
Authors‘ workplace: Brno, přednosta: prof. MUDr. P. Gál, Ph. D. ;  Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie, Pracoviště dětské medicíny, Fakultní nemocnice
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 10, s. 498-500.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Cílem práce bylo zhodnocení výhod a komplikací laparoskopické operace varikokély v dětském a adolescentním věku na našem pracovišti.

Materiál a metodika:
Na naší klinice bylo v letech 2000–2004 laparoskopicky operováno 202 pacientů (198 s levostrannou, 2 pro pravostrannou a 2 s oboustrannou varikokélou), operováni byli pacienti s II. a III. stupněm varikokély. Medián věku operovaných pacientů byl 15 let (rozpětí 11 až 18 let). Operaci jsme prováděli s maximálním šetřením arterie a lymfatik.

Výsledky:
V dvouletém sledování se recidiva objevila u 8 pacientů (3,96 %), hydrokéla u 21 pacientů (10,39 %). Hypotrofii varlete jsme v našem souboru nezaznamenali. Peroperační komplikace při laparoskopii také nebyly zaznamenané. Průměrná délka operačního výkonu byla 20,4 min, průměrná délka hospitalizace 4,2 dne (rozpětí 4–6 dní).

Závěr:
Laparoskopická varikokelektomie s maximálním šetřením arterie a lymfatik je spolehlivá metoda. Výskyt komplikací je porovnatelný s ostatními postupy léčby varikokély v dětském věku. Otázka nyní nestojí na volbě léčebné metody z hlediska pooperačních komplikací, ale na dlouhodobém efektu v kvalitě hormonální produkce varlete a seminálních hodnot.

Klíčová slova:
varikokéla – laparoskopie – dětský věk – varikokelektomie


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#