#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sérové hladiny IL-2, IL-4, IL-10 a TGFβ1 a jejich srovnání s markery angiogeneze a apoptózy u karcinomů a chronického zánětu patrové mandle


Authors: J. Astl 1;  D. Veselý 1;  T. Kučera 2;  J. Martínek 2;  H. Pácová 1,2;  I. Šterzl 3;  J. Betka 1
Authors‘ workplace: Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku l. LF UK a FN Motol, Praha 1;  Ústav histologie a embryologie l. LF UK, Praha 2;  Ústav mikrobiologie a imunologie l. LF UK, Praha 3
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 55, 2006, No. 2, pp. 88-91.
Category: Original Article

Overview

Úvod:
V současnosti jsou zkoumány imunitní a obranné mechanismy v průběhu patologických procesů ve vztahu ke vzniku a vývoji nádorů. V průběhu zánětů jsou uvolňovány cytokiny Th1-Th2 a jejich vztah k nádorové transformaci je především v poslední době předmětem výzkumu. Vztah cytokinů a informačních molekul, včetně růstových faktorů ke spinocelulárním karcinomům hlavy a krku a jejich vztah k lymfatické tkáni, resp. Th1-Th2 lymfocytům nebyl dosud studován.

Cíl práce:
Zjištění úlohy cytokinů v patogenezi nádorů orofaryngu.

Metodika:
Koncentrace cytokinů IL-2, IL-4, IL-10 a TGFβ1 byly vyšetřeny z krevního séra odebraného nemocným s dlaždicovým karcinomem patrové mandle (N=17) a nemocným před operací pro chronický zánět patrových mandlí (N=11). Stanovení cytokinů bylo provedena metodou ELISA (Dako Kit) s kontrolami (dublety) v krevním séru. Apoptóza byla stanovena imunohistochemicky v odebrané tkáni nádoru patrové mandle či mandle s chronickým zánětem pomocí markerů kaspázy 3 a Ki67. Dále byla detekována aktivita eNOS (endotelová NO syntáza). Jednotlivé markery byly stanoveny třístupňovým postupem protilátkami, které byly značeny Vectastain ABC Elite a barvivem diaminobenzidine. Statistická analýza byla provedena Mann-Whitneyovým testem po otestování komparability souborů.

Výsledky:
U nemocných s karcinomem patrové mandle byly zjištěny hladiny IL-10 (8,97 pg/ml std. 13,76 pg/ml) a TGFβ1 (89,75 ng/ml std 98,35 ng/ml), u nemocných s chronickým zánětem patrové mandle byly zjištěny hladiny IL-10 (2,95 pg/ml std. 3,08 pg/ml) a TGFβ1 (49,61 ng/ml std 29,54 ng/ml).

Závěr:
V předložené práci byly prokázány exprese Ki67, apoptózy (kaspáza 3), angiogeneze (eNOS) a exprese cytokinů IL-10 a TGFβ1 ve tkáních chronického zánětu patrové mandle a spinocelulárního karcinomu patrové mandle. Lze proto vyslovit hypotézu, že chronický zánět může potencovat nebo se podílet na nádorové transformaci buněk ve tkáních patrové mandle.

Klíčová slova:
chronický zánět, nádory orofaryngu, cytokiny, apoptóza, růstové faktory.


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#