#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Respirační alergická onemocnění u pracovníků v zemědělství


: K. Boušová
: Klinika nemocí z povolání, Fakultní nemocnice Hradec Králové, zastupující přednostka MUDr. Eva Korolová, PhD.
: Pracov. Lék., 57, 2005, No. 2, s. 78-86.
: Original Papers

Zemědělství patří mezi odvětví s častým výskytem nemocí z povolání včetně profesionálních respiračních alergických onemocnění, a to především bronchiálního astmatu a alergické rinitidy, vzácněji exogenní alergické alveolitidy.

Alergogenně působí škodliviny živočišného i rostlinného původu. Z živočišných alergenů jde především o kravské epitelie, které jsou po moučném prachu celkově druhou nejčastější příčinou profesionálního astmatu v České republice i v řadě dalších evropských zemí. Z rostlinných alergenů jsou důležité zejména seno, sláma a tzv. prach ze stodol.

Autorka podává informace o souboru 40 zemědělských pracovníků s profesionálním astmatem a/nebo alergickou rinitidou, ohlášeném Klinikou nemocí z povolání Fakultní nemocnice v Hradci Králové v desetiletém období 1994–2003.

Převažující profesí je chovatel hospodářských zvířat-ošetřovatel(ka) skotu, dále ošetřovatelé drůbeže. U většiny nemocných byla zjištěna přecitlivělost na několik zemědělských alergenů současně. Průměrná délka latentního období od začátku expozice do ohlášení nemoci z povolání činila 16,5 roku. Jako velmi rizikové bylo shledáno pracovní prostředí drůbežáren, kde i doba latence byla výrazně kratší. Autorka připojuje kazuistiky alergických onemocnění zemědělců z vlastní klinické praxe.

Úskalí diagnostiky spočívá v komplexním působení alergenů všeho druhu a v přítomnosti směsných alergenů, které bývají příčinou problémů s identifikací jednotlivých nox. V diagnostice vlastního onemocnění astmatem je vždy nutné zvažovat chronickou bronchitidu nebo současný výskyt astmatu i bronchitidy, který se týká asi 10 % nemocných s astmatem. Práce doplňuje přehled vzácnějších respiračních onemocnění, na které je třeba v diferenciálnědiagnostické rozvaze rovněž pomýšlet (toxický syndrom z organického prachu, hypersenzitivní pneumonie, onemocnění plničů sila, asthma like syndrom aj.)

Klíčová slova:
nemoci z povolání u zemědělců, profesionální bronchiální astma, zemědělské alergeny, plicní syndromy u pracovníků

v zemědělství


Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#